پخش زنده
امروز: -
تنها آسیاب آبی اصفهان بر سر دعوای مالک شخصی و مسوولان میراث فرهنگی امروزه دارد نفس های آخرش را می کشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکز اصفهان؛ در دل ناژوان اصفهان ، زیر پل روگذر، کناری مادی قدیمی کوچه ای است به نام آسیاب که در آن آسیاب قدیمی ناژوان قرار دارد. آسیابی که مالک شخصی دارد و تا کنون مرمت و احیا نشده است.
علیرضا جعفری زند کارشناس میراث فرهنگی با بیان اینکه تا 18 سال پیش در خیابان سلمان فارسی و پل شهرستان چند آسیاب آبی بود گفت :آسیاب ناژوان تنها بازمانده آسیاب آبی در شهر است که نمونه از آن در اصفهان نیست.
جعفری زند احتمال داد :از این آسیاب تا 70 سال پیش بهربرداری می شده گفت :این آسیاب بزرگتر از آسیابهای شناسایی شده است که نشان دهنده اهمیت آن در منطقه بوده است.
مرمت آسیاب آبی ناژوان
دکتر رضا حسینی، مرمت گر و استاد دانشگاه هنر اصفهان در رابطه با وضعیت این آسیاب گفت: به نظر می رسد که کالبد این بنا دارای قدمت اواخر قاجار و اوایل پهلوی باشد .
مهندس حسین پور نادری، استاد دانشگاه هنر اصفهان گفت : با توجه به نقشه "سید رضاخان "که در سال 1302 شمسی تهیهشده است.
این استاد دانشگاه در مورد مرمت آسیاب آبی ناژوان گفت : مرمت این آسیاب امری حساس است زیرا این نوع کالبدها شناختهشده نیستند و اگر بخواهیم با روشهایی که سایر کالبدها را مرمت میکنیم، این آسیاب را مرمت کنیم، مرمت اصولی انجام ندادهایم. با روشهای شناختهشده مرمت، شاید تنها بتوان پایداری نسبی در بنا ایجاد کرد.
احیای آسیابهای اصفهان
مهدی بقایی مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری اصفهان از احیای آسیابهای قدیمی در محور مادیهای شهر اصفهان خبر داد و گفت : احیای آسیابها نسبت از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا پیوند مستقیمی با هویت فرهنگی شهر و کالبد محلات دارد .
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری اصفهان گفت : احیای این آسیابها با ایجاد فضای مکث شهری، عابران و رهگذران را به ایستادن و نشستن دعوت میکند که در نهایت منتج به ایجاد پاتوق شهری میشود.
امکان ثبت بنا در فهرست ملی وجود دارد
فریدون الهیاری مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اصفهان نیز گفت: هماهنگیهایی را با سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان برای آسیاب آبی ناژوان انجام دادهایم و این بنا به زودی احیا و مرمت میشود.
وی افزود: از آنجائی که این بنا مالک شخصی دارد، موانعی داشت که پیگیری شده تا زمینههای مرمت آن صورت بگیرد، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان نیز درخواست تأمین منابع و اعتبار کرده و ما هم کمک میکنیم.
بیشتر آسیاب های اصفهان مربوط به دوران قاجار هستند که در مسیر زایندهرود ساخته شده اند، . این آسیاب ها معمولا در دو طبقه ساخته میشدند. سه گونه چرخ آبی کار آسیابهای آبی را انجام میداده و از زمان باستان در ایران استفاده می شده است .