پخش زنده
امروز: -
استان کُردستان با دارا بودن 41 هزار هکتار باغ، در زمینه تولید محصولات باغی کشور جزو استانهای برتر و محروم از صنایع تبدیلی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستان، در استان کُردستان تمام محصولات باغی معتدله و سردسیری از جمله؛ سیب، گلابی، به، گیلاس، آلبالو، زردآلو، آلو، بادام، هلو، شلیل، انگور، گردو، توت فرنگی و محصولات نیمه گرمسیری از جمله؛ انار و انجیر پرورش می یابد.
مهمترین محصولات از لحاظ تولید به ترتیب اولویت انگور، سیب، توت فرنگی و هلو، شلیل و گردو می باشد که حدود 75 درصد به صورت تازه خوری و 25 درصد فرآوری شده و به کشمش تبدیل می شود.
به گفته مُدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کُردستان، سالانه حدود 330 هزار تُن انواع محصولات باغی به ارزش حدود 8 هزار و 250 میلیارد ریال در کُردستان تولید می شود.
اردشیر پورحبیبی می گوید: سال 95 میزان تولید باغات استان، 300 هزار تُن و سال 96 حدود 330 هزار تُن بوده که نسبت به سال گذشته، 10 درصد رُشد داشته است.
برداشت انار به عنوان یکی از محصولات باغی استان کُردستان در سال به 5 هزار تُن می رسد که 90 درصد آن در سروآباد و کامیاران تولید می شود.
اورامان تخت با باغات سرسبز و زیبا که به صورت پلکانی قرار گرفتهاند، یکی از مناطقی است که در تولید انار، انگور و گردو سرآمد استان کُردستان به شمار می رود، امّا آنچه این منطقه را به عنوان شهری نمونه و دارای محصولات باغی شهرت بخشیده است، یاقوتهای سرخ به هم پیوسته است.
مُدیرکل جهاد کشاورزی استان کُردستان، گفت: درحال حاضر ۴۶۰ هکتار از باغات شهرستانهای سروآباد و کامیاران در حاشیه رودخانه سیروان و منطقه اورامان و ژاورود به کاشت انار اختصاص دارد.
به گفته کریم ذوالفقاری انار و مشتقات آن در اورمان، معیشت بیش از ۳۰۰ خانوار را تأمین می کند.
وی بیان کرد: پیش بینی می شود امسال بیش از 5 هزار تُن انار از باغات اورامان برداشت شود.
در این مناطق چند نوع انار برداشت میشود که "هجیجی"، "ساوه" و "ملس" از جمله آنها به حساب میآید و با طعمهای ترش، شیرین و ملس به بازار روانه می شود.
بیش از ۷۰ درصد از انار برداشتی این مناطق به صورت تازه خوری مصرف می شود و ۳۰ درصد دیگر که شامل انارهای ترشتر میشود که برای تولید رب انار استفاده میشود.
علیرغم این ظرفیتها، کشاورزان کُردستانی، از نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخشهای زارعت، دامداری و باغداری گله دارند و معتقد هستند سود واقعی محصولات به جیب واسطه ها و دلالان ریخته می شود که این مسئله ضرر و زیان فراوانی را متوجه کشاورزان و باغداران می کند.
سیروان زارعی یکی از کشاورزان کُردستانی برتر در زمینه تولید انار در این رابطه، گفت: من در سال نزدیک به 7 تُن انار برداشت می کنم که بابت حمل و نقل و برداشت محصولم هزینه های زیادی را متحمل می شوم و در آخر سود به کس دیگری می رسد، امّا به ناچار و برای جلوگیری از فاسد شدن محصول و به دلیل نبود کارخانجات مجبوریم این شرایط را بپذیریم.
خلیل محمّدی دیگر باغدار سنندجی، گفت: اکنون تولیدات کشاورزان و باغداران این استان به استانهای دیگر صادر و در آنجا فراوری می شود، در حالیکه می شود با حمایت دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی، صنایع تبدیلی کوچکی در استان ایجاد کرد و محصولاتی همچون؛ مربا، مارمالات، کمپوت تولید کنیم و سود زیادی نیز از این بخش نصیب تولیدکنندگان استان می شود.
مُدیرکل جهاد کشاورزی استان کُردستان با اشاره به تولید سالانه دو میلیون و 200 هزار تُن محصولات کشاورزی در این استان، گفت: عدم حضور بخش خصوصی در استان و نبود سرمایه گذاری برای احداث صنایع تبدیلی و نبود تعاونیهای توانمند مردمی باعث شده که هر سال وضعیت قیمت و فروش محصولات باغی دچار اُفت و خیزهای فراوانی شود.
اردشیر پورحبیبی، مُدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان هزینه بالای ایجاد صنایع فرآوری و تولید کم محصولات باغی جهت فرآوری را از دیگر دلایل استقبال کم از صنایع تبدیلی در استان کُردستان بیان کرد و گفت: چون محصولات درجه 3 در فرآوری استفاده و محصولات درجه یک و دو جهت تازه خوری به بازار عرضه می شود
امید است با ایجاد صنایع تبدیلی در استان کُردستان علاوه بر رونق تولید و اشتغالزایی، ارزش افزوده بیشتری به فعالان حوزه کشاورزی این خطه از کشور اختصاص یابد.