لزوم ساماندهی معاملات پسته با استفاده از ظرفیت های بورس کالا
مدیرعامل بورس کالای ایران در دیدار امام جمعه رفسنجان ، درباره ساماندهی بازار پسته از طریق عرضه در بورس کالا و کمک به حل مشکلات کشاورزان و باغداران این حوزه گفتگو کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از بورس کالای ایران، در این دیدار که با حضور حجتالاسلام عباس رمضانیپور امام جمعه رفسنجان، احمد انارکی محمدی نماینده رفسنجان در مجلس شورای اسلامی و حامد سلطانی نژاد مدیر عامل بورس کالای ایران انجام شد، پیرامون راه اندازی معاملات پسته در بورس کالای ایران بحث و تبادل نظر صورت گرفت و راهکارها و ظرفیت های موجود در این بازار بررسی شد.
رمضانی پور با اشاره به مشکلات سال های قبل کشاورزان در خصوص فروش محصول پسته، استفاده از ظرفیت های بورس کالا را مورد تاکید قرار داد و گفت: پتانسیل های موجود در این بازار می تواند برای ساماندهی معاملات پسته مورد استفاده قرار گرفته و مانع از اجحاف حقوق کشاورزان شود.
وی افزود: متاسفانه در سال های قبل حضور و عملکرد برخی سودجویان در بازار پسته موجب بروز مشکلاتی برای کشاورزان شد که امیدواریم با فعالیت های بورس کالا در حوزه مبادلات و تجارت پسته این نقیصه مرتفع شده و مشکلات کشاورزان حل شود.
انارکی محمدی نیز ضمن اشاره به امکانات بورس کالا برای حل مشکلات این حوزه و پتانسیل های موجود برای بهبود وضعیت بازار پسته داخلی و کمک به صادرات آن، گفت: بورس کالا با فراهم کردن تسهیلات لازم برای بازار پسته و فعالان آن می تواند به گذار بازار پسته از تجارت سنتی به سمت انجام معاملات نوین و استفاده از ابزارهای جدید بازار سرمایه منتهی شود.
وی ابراز امیدواری کرد که در سال های آتی شاهد انجام کل معاملات پسته ایران در بورس کالا باشیم.
حامد سلطانی نژاد هم به تشریح ظرفیت های بورس کالای ایران جهت ارایه تسهیلات به کشاورزان و ایجاد بازاری مستمر و بلندمدت پرداخت و از امکان مدیریت ریسک دو طرف معامله سخن گفت.
وی ضمن اشاره به لزوم فرهنگ سازی در میان کشاورزان بر امکان در دست گرفتن قیمت گذاری محصولات در بازارهای خارجی و ایجاد بازاری بلندمدت به کمک ابزارهای نوین مالی تاکید کرد.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه ساز و کار مناسبی برای عرضه محصول پسته در بورس تعریف شده است گفت: در حال حاضر ۱۰ درصد از بازار بورس کالای ایران به محصولات کشاورزی اختصاص دارد.
حامد سلطانینژاد گفت: ایران دومین تولیدکننده پسته دنیا بوده و از این جهت عرضه این محصول کشاورزی در بورس کالا بسیار اهمیت دارد.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران با بیان اینکه پسته یک کالای اصلی و ارزآور برای کشور محسوب میشود، گفت : در حوزه خرما نیز رتبه اول تولید دنیا را داریم و باید در مرحله اول بازار منسجم و باثباتی برای این محصولات در دنیا فراهم کرد.
سلطانینژاد با اشاره به اینکه از اواخر سال 95 مقدمات ورود پسته به بورس کالا فراهم شده است،گفت: این اقدام در راستای فروش پسته با یک ساز و کار مناسب و شفاف بوده و بورس کالا، محلی برای کشف قیمت است.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران با اشاره به اینکه در بازار شفاف همه سود میبرند تصریح کرد: در دنیا کشوری که بزرگترین تولیدکننده است تعیین کننده قیمت نیز هست و ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم تا حداقل محصول پسته را به قیمت واقعی به فروش برسانیم.
رییس انجمن پسته ایران یکی از مشکلات صادرات پسته را خرده فروشی آن دانست و گفت: برای رفع این مشکل صادرکنندگان می توانند مجموع پسته مورد نیاز خود را یکجا از بورس کالا خریداری و تامین کنند.
محسن جلال پور گفت: باید پسته در بورس کالای ایران به شکل گسترده عرضه شود که
مشکل نقدینگی این صنعت نیز برطرف می شود و حتما عرضه پسته در بورس کالا به دلیل وجود نظارت ها از کیفیت بالاتری برخوردار است.
جلال پور یکی از مشکلات عرضه پسته در بورس کالا را به دلیل نوع محصول و آزمایش های سختگیرانه دانست و گفت: پسته برای ورود به بورس کالا مورد پنج نوع آزمایش مختلف فیزیکی (اونس و عیار)، شیمیایی (میزان آفلاتوکسنین)، میکروبی و باقیمانده سموم و کیفیت قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه اکنون آفلاتوکسنین در پسته کاهش یافته است، گفت: پسته محصولی حساس و هزینه بر بوده و ممکن است آزمایشات نشان بدهد که این محصول آفلاتوکسین ندارد اما در یک نمونه گیری خود را نشان بدهد که همین امر مشکلاتی را در صادرات ایجاد می کند.
آفلاتوکسین نوعی قارچ بیماری زا به شمار می رود که قبل از برداشت پسته و در باغ آنها را آلوده می کند و باعث فساد مغز آن می شود؛ این قارچ برای انسان نیز خطرناک است.
جلال پور با بیان اینکه بانک کشاورزی صندوق پسته راه اندازی کرده که با دیگر صندوق های کالایی بورس متفاوت است، تصریح کرد: با تشکیل هرچه سریع تر صندوق پسته در کرمان به ثبات بازار این محصول در طول سال کمک می شود و تاکنون نیز با برگزاری جلسات متعدد تلاش شده تا با مدیریت و ایجاد تمهیدات لازم و دریافت نقدینگی از بانک ها تا حدودی مشکل تولید کنندگان پسته برطرف شود.
سال گذشته بیش از 170 هزار تن پسته در ایران تولید شد که از این میزان 135 هزار تن به ارزش 1.2 میلیارد دلار به بازارهای جهانی صادر شده است.
پیش بینی می شود تولید پسته امسال حدود 235 هزارتن باشد که بیش از 150 هزارتن آن به ارزش 1.5 میلیارد دلار صادر شود.
معاملات پسته در بورس کالا باید راهاندازی شود
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه بورس کالا میتواند قیمت واقعی پسته را در موقعیت مناسب و مقرر تعیین کند گفت: اتاق بازرگانی کرمان اصرار دارد که پسته وارد بورس کالا شود.
سید مهدی طبیبزاده اظهار داشت: اتاق بازرگانی استان کرمان نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان دارد و تعداد زیادی از همشهریان از طریق اتاق فعالیتهای اقتصادی خود را انجام میدهند.
عرضه کالا در بورس باعث میشود تولید کننده در یک فضای کاملا مطمئن و بدون ابهام، معامله خود را انجام دهد.توسعه پایدار پسته از مسیر بورس کالا
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به اینکه تشکیل صندوق پسته مهم است ، گفته است : در سه ماه اخیر تقریبا بستر راهاندازی صادرات کالایی پسته از طریق بورس در حال ایجاد است.
محمد رضا پورابراهیمی با تاکید بر استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای صادرات پسته، گفت: مقرر شده است تا خط اعتباری ویژه حدود 100 تا 200 میلیارد تومانی به صورت مستمر به بخش کشاورزی داده شود.
وی با بیان اینکه در جلسات قبل هدف این بود که از طریق تجهیز منابع در حوزه تصمیم گیری صادرات پسته اقدام کنیم، افزود: بانک کشاورزی در سال گذشته اقدامات خوبی در این زمینه داشت و با هماهنگی مجمع نمایندگان و با محوریت اتاق بازرگانی و استانداری نشست هایی برگزار شد.
وی افزود: در زمانی که شرایط پسته نامطلوب بود با نشستی در زمینه تامین مالی، قیمت پسته افزایش حدود 25 درصدی را از اوایل شهریور نسبت به مهر و آبان سال گذشته شاهد بود.بنابراین پیشنهاد شد در سال جاری نیز بتوانیم مسیر سال گذشته را برای حمایت از صادرات ادامه دهیم و بورس پسته را نیز موازی با دیگر کارها راه اندازی کنیم.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر استانداردسازی صادرات پسته بیان کرد: در زمینه تامین مالی، انواع قراردادهای جایگزین و مکانیزم های بازار سرمایه از بسیاری ریسک ها جلوگیری می کند.
پورابراهیمی با اشاره به کمک منابع داخلی بانک کشاورزی در سطح کشور در سال گذشته گفت: براساس توافق های صورت گرفته از جمله منابع داخلی بانک کشاورزی، منابع ارزی و ریالی در بانک کشاورزی می توان تامین مالی را عملیاتی کنیم، ضمن اینکه صادرات سنتی می تواند مانند قبل ادامه یابد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ایجاد صندوق پسته در شهرستان های پسته خیز استان کرمان بیان کرد: با هماهنگی های انجام شده طی دو سه ماه اخیر و جلسات مستمر در تهران، بستر راه اندازی صادرات کالایی پسته از طریق بورس به اتمام می رسد.