سکته مغزی پیامد خطرناک عارضه فیبریلاسیون دهلیزی
تشکیل لخته خون در قلب و پرتاب آن به نقاط مختلف عروق بدن، مهمترین نگرانی درباره بیماری فیبریلاسیون دهلیزی نسبت به سایر آریتمیهای قلبی است که میتواند منجر به سکته مغزی شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی انجمن قلب ایران، دکتر مجید حق جو متخصص الکتروفیزیولوژی قلب با بیان این که شیوع بیماری فیبریلاسیون دهلیزی بنا به سن و جنسیت در جوامع مختلف متفاوت است گفت: با افزایش سن شیوع این بیماری بیشتر میشود به گونهای که در افراد زیر ۶۰ سال کمتر از ۲ دهم درصد ودر افراد بالای ۸۰ سال تا ۱۷ درصد نیز میرسد.
استاد و عضو هیأت علمی مرکز آموزشی، تحقیقاتی درمانی شهید رجایی افزود: این بیماری در مردان بیشتر است و عواملی، چون پر فشاری خون، بیماریهای دریچهای و ساختاری قلب مثل کاردیومیوپاتی، دیابت، مصرف سیگار، چاقی، تیروئید و مصرف الکل نقش اثر گذاری در بروز و شیوع آن دارد.
دکتر حق جو با اشاره به اینکه در چند سال اخیر موفقیتها و رخدادهای خوبی درخصوص این بیماری اتفاق افتاده است، تصریح کرد: مهمترین نگرانی در مورد این بیماری نسبت به سایر آریتمیهای قلبی، تشکیل لخته خون و پرتاب آن به نقاط مختلف عروق بدن است که میتواند منجر به سکته مغزی، نابینایی، صدمه به احشاء، کبد، کلیه و حتی سکته قلبی شود.
وی با اشاره به اینکه جلوگیری از علائمی، چون تپش قلب، تنگی نفس، نارسایی قلب، سردرد و سرگیجه است افزود: باید در ابتداییترین اقدامات جلوی ایجاد لخته در قلب و حرکت آن به سایر نقاط بدن گرفته شود.
این محقق و درمانگر کشورمان گفت: متأسفانه در زمینه پیشگیری از ایجاد لخته، سالها فقط دارو وارفارین را در اختیار داشتیم که نیاز به آزمایشات مرتب و منظم انعقادی خون، رعایت نکات مختلف غذایی و تغذیهای همچنین احتمال خونریزیهای ناگهانی وعوارض مختلف بود.
وی گفت: امروزه با نسل جدیدی از داروهای ضد انعقادی از جمله دابیگاتران و ریواروکسابان (زالربان)، بسیاری از نگرانیها و نیاز به پایش و مراقبتهای خاص محدود شده است.
دکتر حق جو با بیان اینکه متخصصان در بسیاری از مواقع با وارفارین مشکل داشتند گفت: در خصوص این داروی قدیمی، عدم تعادل در مصرف دارو یا منطبق با نیاز بدن موجب خونریزی یا حتی برعکس موجب لخته شدن خون میگردید؛ همچنین مصرف غذا، آنتی بیوتیک و برخی داروها متاسفانه در عملکرد داروهای قدیمی تاثیر سوء ایجاد میکرد، ولی خوشبختانه بسیاری از داروهای جدید این مشکلات را ندارند.
عضو هیأت علمی مرکز آموزشی، تحقیقاتی درمانی شهید رجایی با یاد آوری این نکته که درمانهای غیر دارویی موسوم به کاتتر ابلیشن نیز توسعه چشمگیری داشته است گفت: این درمانها بدون جراحی و همانند آنژیوگرافی صورت میپذیرد که میتواند موجب درمان اساسی و قطعی فیبریلاسیون دهلیزی شود.
دکتر حق جو گفت: کرایوبالون ابلیشن، آخرین متد نوین محسوب میشود که تحت عنوان فریز شناخته شده است واز سوی دیگر تا مدتها از امواج رادیوفرکوئنسی برای درمان این عارضه استفاده میشد، اما امروزه از انرژی گرمایی و یا سرما استفاده میشود.
متخصص الکتروفیزیولوژی قلب افزود: طراحی نوعی بالن که قابلیت انتقال سرمای مخصوصی دارد کارآیی و بازده تکنیک از ۶۰ تا ۷۰ درصد در گذشته را به حدود ۸۵ درصد ارتقاء داده است همچنین احتمال عود دوباره را کاهش داده است و در کوتاهترین زمان با بیشترین بازده قابل انجام خواهد بود.
عضو ارشد انجمن الکتروفیزیولوژی قلب با تأکید بر اینکه امروزه از درمانهای کاتتر ابلیشن در بیماران جوان تر، حتی گاهی اوقات قبل از دارو درمانی به عنوان خط اول درمان استفاده میشود، گفت: در خصوص داروهای کنترل ضربان قلب نیز داروهای جدیدی به بازار عرضه شده است. جعبه ابزار درمان A.F اکنون کاملتر از گذشته است و راههای متعددی برای درمان بسته به سن، جنس و میزان بیماری در اختیار داریم.
وی در پایان با اشاره به این که در حال حاضر میزان شیوع این بیماری در کشور حدود ۲ درصد است، گفت: تپش قلب شایعترین علامت این بیماری محسوب میشود، اگرچه در حالت استراحت نیز این تپش ناگهانی محسوس است و احساس دلشوره، تنگی نفس، سرگیجه و حتی بیهوش شدن سایر علائمی است که در هر هر فرد با دیگری تفاوت دارد.
وی با هشدار در خصوص اینکه متأسفانه گاهی اوقات نخستین علامت این بیماری سکته مغزی و یا پرتاب لخته به سایر نقاط بدن و حتی نارسایی قلبی است، گفت: با توجه به اهمیت فراوان این بیماری در دنیا روزی را تحت عنوان روز جهانی فیبریلاسیون دهلیزی قرار داده اند، چون میتواند در واقع صدمه اقتصادی و انسانی جبران ناپذیری وارد کند.
دکتر حق جو گفت: امسال برای نخستین بار است که روز جهانی فیبریلاسیون دهلیزی با حضور بیماران، افراد بالای ۶۰ سال، خانوادهها و پزشکان در بیمارستان قلب شهید رجایی، صبح شنبه ۱۸ شهریور ۹۶ به همت انجمن قلب ایران و داروسازی عبیدی در محل سالن همایش هتل قلب بیمارستان رجایی تهران برگزار میشود.
انجمن قلب ایران از هموطنان عزیز برای شرکت در این گردهمایی مردمی و علمی دعوت گسترده کرده است.