هند بر توسعه بندر چابهار متعهد است
روزنامه تلگراف هند نوشت: در حالی که روابط ایران و هند به علت عدم تعهد دهلی نو در اجرای طرح چابهار متشنج شده ، این کشور متعهد شد به سرعت برای توسعه این بندر اقدام خواهد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ روزنامه تلگراف هند نوشت: در حالی که روابط ایران و هند به علت عدم تعهد دهلی نو در اجرای طرح چابهار متشنج شده است، این کشور متعهد شد به سرعت برای توسعه این بندر اقدام خواهد کرد.
این روزنامه هندی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: در بحبوحه اختلافات میان هند و ایران که بخشی از آن به علت تاخیر دهلی نو در اجرای تعهدات خود برای توسعه بندر چابهار است، نیتین گادکاری (Nitin Gadkari) وزیر حمل و نقل و کشتیرانی هند متعهد شد در سریع ترین زمان ممکن به تعهد خود در توسعه این بندر عمل کند.
گادکاری که به منظور شرکت در مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی به تهران سفر کرده بود، به عنوان بخشی از تلاش های هر دو کشور برای کاهش تنش های اخیر، با شماری از مقامات بلند پایه ایرانی دیدار کرد.
وزارت امور خارجه هند اعلام کرد، وی در این سفر با روحانی، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور و عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دیدار کرد.
به گفته مقامات، تنش های میان آمریکا و ایران پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تهدید واشنگتن به تحریم های تازه علیه تهران نیز بر رابطه ایران و هند سایه انداخته است. هند مطمئن نیست با چه سرعتی می تواند در این بندر و منطقه ویژه اقتصادی مجاور آن سرمایه گذاری کند اگر تحریم های تازه آمریکا بر این سرمایه گذاری ها تاثیر بگذارد. تنش ها بر سر یک میدان گازی که دهلی نو خواستار آن است اما تهران به شدت برای آن چانه زنی می کند، نیز همچنان باقی است.
وزارت امور خارجه هند در بیانیه ای اعلام کرد: «هر دو طرف بار دیگر تعهد خود را برای تکمیل و اجرای بندر چابهار در سریع ترین زمان ممکن تکرار کردند. این طرح به توسعه روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه و منطقه ای کمک خواهد کرد و همچنین مسیر جایگزینی برای دسترسی افغانستان به بازارهای منطقه ای و جهانی خواهد بود.»
برای هند، بندر چابهار از نظر راهبردی بسیار اهمیت دارد و دروازه ای به سوی ایران و افغانستان است که می تواند مسیر زمینی از طریق پاکستان را دور بزند، کشوری که هند روابط پرتنشی با آن دارد. پاکستان بارها مسیر تجارت زمینی میان هند و افغانستان را بسته است.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند سال گذشته به تهران سفر کرد. در این سفر هند، ایران و افغانستان یک توافق ترانزیتی سه جانبه امضا کردند که بر اساس آن انتقال کالا با کشتی تا چابهار و از آن جا از طریق خطوط ریلی به زاهدان در مرز ایران و افغانستان صورت خواهد گرفت. سپس کالاها با کامیون به افغانستان منتقل می شوند.
بندر چابهار برای هند اهمیت دارد زیرا می تواند از طریق آن بندر گوادر در بلوچستان پاکستان را دور بزند. از نظر دهلی نو، در صورت رویارویی نظامی، بندر گوادر برای هند یک تهدید احتمالی محسوب خواهد شد. ارزش راهبردی بندر چابهار برای هند موجب شد مودی در سفر خود به تهران متعهد به اجرای سریع توافق دوجانبه با ایران برای توسعه این بندر شود. این در حالی است که هند سابقه خوبی در اجرای به موقع طرح های بین المللی خود ندارد.
اکنون تقریبا پانزده ماه از امضای این توافق گذشته و هند به تعهدات خود عمل نکرده است. از آن زمان تا کنون، ایران و هند بر سر دسترسی دهلی نو به میدان گازی «فرزاد بی» که تهران پیشتر پیشنهاد داده بود، درگیر مذاکرات پرتنشی شده اند. در بحبوحه این اختلافات، هند در ماه مه (اردیبهشت) واردات نفتی خود را از ایران به عنوان ابزاری برای فشار وارد کردن بر تهران، قطع کرد. ایران نیز این هفته با کمک کمیسیون انرژی مجلس اقدام هند را تلافی کرد و در بیانیه ای اعلام کرد ایران ملزم به واگذاری توسعه این میدان گازی به هند نیست.
در همین حال، تهدید دولت ترامپ به اعمال تحریم های جدید علیه ایران نیز محاسبات دیپلماتیک هند را پیچیده تر کرده است.