معاون آموزشی وزیر علوم گفت: حتماً با دانشگاه آزاد به تفاهم میرسیم.
شریعتی نیاسر افزود: طبق قانون اهداف و وظایف وزارت علوم مصوب 28 مرداد سال73 صراحتاً تکلیف مشخص شده است که اساسنامه و صدور مجوز، ایجاد و توسعه در آموزش عالی اعم از دانشگاههای دولتی و غیردولتی و رشتههای دانشگاهی بر عهده وزارت علوم است.
وی افزود: در بند «ج» جزء 5 و 4 این قانون نیز مطرح شد که تعیین ضوابط ارزشیابی مدارک علمی فارغالتحصیلان و مدارک آموزش عالی نیز بر عهده وزارت علوم است.
شریعتی نیاسر گفت: در ماده 13 این قانون تأکید شده است که از زمان تصویب این قانون جزئیات آن لازمالاجراست و تمامی مقررات و ضوابط دیگر لغو و بلااستفاده خواهد بود.
معاون آموزشی وزارت علوم به قانون کمیته ارزیابی رشتههای دانشگاه آزاد مصوب سال 67 نیز اشاره کرد و گفت: ریاست هیأت امنای دانشگاه آزاد اشاره کرد که این کمیته تشکیل شد و جلسات متعددی داشت، بنابراین دانشگاه آزاد نیاز به دریافت مجوز از مرجع دیگری ندارد؛ این در حالی است که این کمیته با شرایطی که برای آن تعیین شده تشکیل جلسه نداده است.
وی تاکید کرد: طبق قوانین موجود مرجع نهایی در خصوص فعالیتهای آموزش عالی بر عهده وزارت علوم و مرجع نهایی تصمیمگیری در خصوص توسعه و ایجاد رشتههای دانشگاهی دفتر گسترش وزارت علوم است.
شریعتی نیاسر به اصلاحیه اساسنامه دانشگاه آزاد مصوب اسفند 89 اشاره کرد و گفت: طبق ماده 3 این اساسنامه حدود فعالیت آموزشی و پژوهشی دانشگاه آزاد، از حیث مقطع، رشته و ایجاد واحدها با توجه به مجوز شورای گسترش وزارت علوم تعیین میشود.
وی افزود: بر اساس ماده 16 این اساسنامه نیز ایجاد دانشکدهها منوط به احراز شرایط و ضوابط تعیین شده توسط شورای گسترش دو وزارتخانه علوم و بهداشت است.
شریعتی نیاسر در ادامه به رشته های دانشگاه آزاد که در سال96 مجوز خود را دریافت کردند اشاره کرد و افزود : برای سال 96 تقریبا تعداد رشته هایی که مجوز دادیم 3 هزار و 715 رشته محل برای کارشناسی ارشد بود به جز مواردی که اخیرا بازنگری شده است که طی آن یک هزار و 413 مورد در دکتری مجوز داده شد.
وی با بیان اینکه اعتراض موضوعی طبیعی و در دست رسیدگی است افزود: برای 100 رشته محل ارشد به دلیل داشتن مجوز در دوره دکتری مجوز صادر شده است.
مجتبی شریعتی نیاسر با اشاره به قانون مجلس درباره کمیته ارزیابی رشتههای دانشگاه آزاد گفت : کمیته ارزیابی با حضور سه نفر عضو که متشکل از نماینده وزارت علوم، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دانشگاه آزاد است رسمیت مییابد و ابلاغ تصمیمات کمیته باید با امضای رئیس کمیته باشد.
وی افزود: کمیته ارزیابی باید در دبیرخانه شورای گسترش تشکیل جلسه دهد، این در حالی است که تاکنون این کمیته با شرایط اعلام شده تشکیل جلسه نداده است.
شریعتی نیاسر در ادامه افزود: این کمیته مربوط به سال 67 است و بعد از آن نیز چندین قانون مختلف از جمله قانون تشکیل وزارت علوم و قانون نظام یکپارچه سنجش و پذیرش در خصوص آموزش عالی کشور تصویب شده است.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود : زمانی که دکتر ولایتی سکان دانشگاه آزاد را بر عهده گرفت، نکات خوبی در خصوص این دانشگاه بیان کرد و کلیدواژه وی کیفیت بود و ما نیز طالب آن هستیم.
شریعتی نیاسر در ادامه به طرح آمایش آموزش عالی اشاره کرد و گفت: این طرح دارای 9 بند اجرایی است که یکی از بندهای مهم آن توجه به کیفیت است و این کیفیت باید در تمام زیر نظامها مورد توجه باشد.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: بر اساس تمامی ضوابط و مقررات بالادستی، دانشگاه آزاد یکی از زیر نظامهای وزارت علوم و بر حسب مورد وزارت بهداشت است؛ بنابراین مرجع تصمیمگیری رشته، ایجاد دانشکده و گروه آموزشی شورای گسترش آموزش عالی است و اگر جایی میگوید که ما خودمان برای رشتهها تصمیم می گیریم این موضوع موضوعیت ندارد.
وی گفت: در تمامی کشورها مرجع تائید مدارک تحصیلی دستگاه آموزش عالی بالادستی است و در کشور ما وزارت علوم این کار را بر عهده دارد.
شریعتی نیاسر در ادامه به آماری درباره مجوز رشته های دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی اشاره کرد و افزود: سال 92 دانشگاه آزاد 875 رشته محل در مقطع ارشد داشت که این تعداد در سال 95 به 5 هزار و 609 مورد افزایش یافته است؛ این در حالی است که دانشگاههای غیرانتفاعی در سال 92، هزار و 182 رشته محل کارشناسی ارشد داشت و این تعداد در سال 95 به هزار و 379 مورد رسید.
وی افزود : در مجموع مجوزهایی که برای رشته محلهای دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی ارشد از سال 92تا سال 95 از سوی وزارت علوم به دانشگاه آزاد داده شده است بالغ بر 8 هزار و 900 مورد بود؛ این در حالی است که مراکز دانشگاهی وابسته به وزارت علوم که دانشگاههای دولتی را شامل میشود در این سالها تنها 2 هزار و 700 رشته محل جدید دریافت کرده است.
معاون آموزشی وزارت علوم در ادامه گفت : دانشگاه آزاد تنها در سال 95، 3 هزار و 171 مورد مجوز رشته محل کارشناسی ارشد دریافت کرد که این تعداد در دانشگاههای غیرانتفاعی تنها 503 مورد بوده است.
وی افزود: دانشگاه آزاد در سال 95، هزار و 401 مورد مجوز رشته محل برای مقطع دکتری دریافت کرد که دانشگاههای غیرانتفاعی تنها 8 مورد مجوز دریافت کردند.
معاون آموزشی وزارت علوم با بیان اینکه مصمم به اجرای قانون در تمامی زیر نظام ها هستیم افزود: باید ضوابط و قوانین در تمامی زیر نظامهای آموزش عالی عملیاتی شود و هیچ عامل سیاسی در زمینه اجرای قوانین و مقررات وجود ندارد.
شریعتی نیاسر گفت: 65 درصد رشته محلهای کارشناسی ارشد کشور مربوط به دانشگاه آزاد است، این در حالی است که 16 درصد این رشته محلها تنها در دانشگاههای غیرانتفاعی فعال است.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: در مقطع دکتری نیز 92 درصد ظرفیت پذیرش مربوط به دانشگاه آزاد است و یک درصد مربوط به دانشگاههای غیرانتفاعی است.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد سرمایه ملی کشور است، گفت: از این دانشگاه حمایت میکنیم.
شریعتی نیاسر افزود: رویکرد ما نباید به آموزش عالی با نگاه بنگاه اقتصادی باشد و نباید نگران کمبود درآمد باشیم، بلکه باید راههایی غیر از دریافت شهریه پیدا کنیم.
شریعتی نیاسر ادامه داد: سال 96، 3 هزارو 715 مجوز مربوط به ایجاد رشته محلهای کارشناسی ارشد به دانشگاه آزاد اعطا شد.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: تا زمان انتشار دفترچه دکتری امسال نیز هزار و 413 مورد مجوز برای رشته محلهای دکتری این دانشگاه اعطا شد.
وی با بیان اینکه اعتراض امری طبیعی است گفت: اعتراض قابل رسیدگی است و بر اساس اعتراضاتی که دانشگاه آزاد داشت 100 مورد از رشته محلهای کارشناسی ارشد این دانشگاه که لغو شده بود، به دلیل آنکه مقطع دکتری این رشتهها در دانشگاه وجود داشت بازگردانده شد.
معاون وزیر علوم در پاسخ به سؤالی در خصوص مجوزهایی که برای دوره دکتری دانشگاه آزاد صادر شده است گفت: این مجوزها با رعایت ملاحظاتی صورت گرفت؛ هزار و 401 مورد بود و بسیاری از آن ها شاخصهای لازم را نداشتند و من انتظارم این بود که بگویند به چه دلیلی این هزار و 401 مجوز داده شده است؛ نه اینکه بگویند مجوز دکتری دادید، ارشد را بدهید.
وی در ادامه در مورد تعیین تکلیف داوطلبان کارشناسی ارشد گفت: داوطلبان باید بدانند رشته محلهای مصوب در نهایت در سایت سازمان سنجش اعلام میشود و در مورد مدرک دانشجویانی که رشتههای آنها مصوب بود نیز باید گفت که مشکلی ندارد و مدرک آن ها نیز معتبر است.
معاون آموزشی وزارت علوم در پاسخ به سؤال دیگری درباره اعطای تسهیلات بیشتر به دانشگاه غیرانتفاعی به علت انتفاع برخی مسئولین از آن ها گفت: دکتر نوریان خود یکی از افرادی بوده است که در دانشگاههای غیرانتفاعی خیلی فعال هستند و دانشگاهی که راهاندازی کردند از دانشگاههای خوب غیردولتی است.
وی افزود : انتقادی که من به سرپرست دانشگاه دارم، این است که خیلی زود وارد عرصه رسانهای شدند، باید مقداری میگذشت، مراجع تصمیمگیری را شناسایی میکردند، آمار دستشان میآمد، بعد در رسانه ملی تحلیل میکردند که خلاف آن نیز اعلام شد.
شریعتی نیاسر تاکید کرد: رویکرد سیاسی در این زمینه وجود نداشته است و ما به دنبال کیفیتسازی هستیم.
وی افزود: قرار بود که نشست امروز با حضور معاون آموزشی دانشگاه آزاد صورت گیرد ولی علیرغم پیگیریهای ما ایشان در این جلسه حاضر نشدند.
معاون آموزشی وزارت علوم گفت: ما حتماً با دانشگاه آزاد به تفاهم میرسیم، ما از یک خانواده هستیم، جای نگرانی وجود ندارد، مطالبی که سرپرست و رئیس هیأت امنای دانشگاه آزاد مطرح میکنند، به خاطر این مسئله است که از برخی از مصادیق قانونی غافل بودند، اما این مسئله با گفتگو قابل حل است و من احساس نگرانی نمیکنم.