معاون قوه قضائیه؛
قضات از ظرفیت قانونی پابند الکترونیک استفاده کنند
رئیس مرکزآماروفناوری اطلاعات قوه قضائیه: درخواست ما از قضات این است که از ظرفیت قانونی پابند الکترونیک استفاده کنند تا افرادی که در محدوده مجازات های درجه 5 تا 8 هستند تحت نظارت الکترونیک قرار گیرند.
حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری در مصاحبه اختصاصی با
خبرگزاری صداوسیما ، درباره جزئیات طرح پابند الکترونیک که هم اکنون در مرحله اجرای آزمایشی در استان تهران است افزود: مسئله پابند الکترونیک یا مراقبت تحت سامانه های الکترونیک از موارد تصریح شده در قوانین آئین کیفری و مجازات اسلامی است و راههای جدیدی برای مجازات محسوب می شود که به نوعی جایگزین حبس است.
وی گفت: افرادی که مجازات های درجه 5 تا 8 مشمول حالشان می شود می توانند با رضایت خودشان و با تشخیص قضات تحت مراقبت الکترونیکی قرار گیرند.
معاون رئیس قوه قضائیه افزود: ما برای اجرایی شدن این طرح مطالعه ای گسترده در مدت دو سال انجام دادیم و مهمترین مسئله، مسئله نرم افزار مراقبت الکترونیکی بود که مطالعات زیادی در سراسر دنیا صورت گرفت و یک مورد نرم افزار را مناسب تشخیص دادیم و در سرورهای داخلی نصبت کردیم بطوری که این نرم افزار در داخل کشور به صورت بومی اجرا می شود.
شهریاری افزود: مدیریت فرآیندهای نظارت الکترونیکی از طریق این نرم افزار انجام می شود و ما در مرحله بعد مطالعات گسترده ای در بحث سخت افزار و خود پابند انجام دادیم و به کشورهای مختلف سفر و نشان های تجاری معروفی بررسی شد و در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که یک نشان تجاری جا افتاده را به کار ببندیم اما در مذاکره با بخش خصوصی داخل کشور و با همکاری افراد دانش بنیان داخلی این پابند را خودمان طراحی و خط تولید را راه اندازی کردیم.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: در بسیاری از جاها این طرح موفقیت آمیز نبوده است چون با دید سخت افزاری به آن نگاه کرده اند اما خوشبختانه با نگاه ترکیبی که میان نرم افزار و سخت افزار داشتیم این طرح در سال گذشته بر روی هشت نفر اجرایی شد و پس از موفقیت آمیز بودن آن با اجازه رئیس قوه قضائیه ، اجرای این طرح بر روی 300 نفر دیگر در استان تهران آغاز شد.
شهریاری افزود: اگر قضات و همچنین محکومان از این طرح استقبال کنند و اشکالات اجرای این طرح را در خصوص این 300 نفر شناسایی و مرتفع شود می توان آن را در سراسر کشور عملیاتی کنیم.
معاون رئیس قوه قضائیه با اشاره به آثار مثبت اجرای این طرح در جلوگیری از عوارض روحی روانی زندانیان و خانواده آنها گفت: در همه این مواردی که پابند الکترونیک اجرا شده است شاهد بوده ایم که به قدری مراقبت کرده اند تا روانه زندان نشوند و اگر قضات در استفاده از پابند الکترونیک مساعدت هر چه بیشتری داشته باشند توفیقات خوبی در بحث حبس زدایی و کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از زندان در فرد زندانی و خانواده خواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از چه زمانی شاهد اجرای طرح پابند الکترونیک در سراسر کشور خواهیم بود افزود: در مرحله نخست این طرح روی چندین نفر اجرا شد اشکالات را استخراج و مدیریت کردیم اما حال که این طرح روی 300 نفردر حال اجراست باید اقدامات خاص دیگری هم اجرا شود.
شهریاری گفت: یکی از موارد در این بحث اتاق مراقبت است چرا که هم اکنون نرم افزاری در اتاقی بنام اتاق مراقبت که موقتا در ساختمان مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه مستقر است کار را نظارت می کند اما این مهم است که ما اتاقی داشته باشیم که 24 ساعته رصد کند که اگر خطایی صورت گرفت به قاضی اطلاع رسانی و یا پیامک کنند.
وی افزود: اینکه چه تعداد اتاق مراقبت و مامور مراقب نیاز داریم شرایطی است که طی 6 تا 9 ماه آینده معلوم می شود.