بشار اسد تاکید کرد هیچ عقب نشینی در عرصه ملی نخواهد داشت.
وی افزود: من هرگز عقب نشینی نخواهم کرد چرا که من مالک کشور نیستم و رئیس جمهور نمی تواند در عرصه ملی هیچ گونه عقب نشینی داشته باشد و این عقب نشینی به یک تصمیم ملی و مردمی از طریق همه پرسی درباره حاکمیت،منافع ملی،استقلال و قانون اساسی نیازمند است و رئیس جمهور نمی تواند درباره این موضوعات عقب نشینی کند. من می توانم درباره موضوعات شخصی خود عقب نشینی داشته باشیم و این موضوعات مرتبط به مردم و بحران نیست.
وی درباره توافق عاری از تنش و درگیری در سوریه بیان داشت: هدف از این توافق حمایت از غیرنظامیان در این مناطق و دادن فرصت به هر فرد مسلحی است که می خواهد وارد روند آشتی با دولت شود همان طور که در مناطق مختلف شاهد این روند بوده ایم. این مناطق و کاهش درگیری ها فرصتی برای افراد مسلح است تا در برابر به زمین گذاشتن سلاح و برخورداری از عفو، پرونده خود را با دولت ببندند. همچنین این توافق، فرصتی به دیگر گروه هایی است که می خواهند تروریست های داعش و جبهه النصره را از این مناطق بیرون کنند.
وی خاطرنشان کرد: طرح های سابق به دلیل اشتباه بودن شکست نخوردند بلکه شکست این طرح ها به دلیل دخالت برخی از کشورها برای مشتنج کردن اوضاع نظامی در سوریه بوده است. امیدواریم این کشورها درک کنند که هر گونه تلاش برای متشنج کردن اوضاع نظامی شکست خواهد خورد چرا که نیروهای سوری به همراه نیروهای روسیه با حمایت ایران و حزب الله هر گونه تحرک تروریست ها را برای نقض این توافق هدف قرار خواهند داد.
بشار اسد رئیس جمهور سوریه تاکید کرد ابتکار روسیه در زمینه ایجاد مناطق عاری از تنش، اصولا تفکر درستی است که هدف آن در درجه نخست محافظت از غیرنظامیان است و سوریه از همان ابتدا از این طرح حمایت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) بشار اسد در ادامه گفتگو با شبکه او ان تی (ONT) بلاروس همچنین تاکید کرد «جنگی که ملت سوریه در آن درگیر است، فقط با تروریست ها نیست بلکه با حامیان تروریسم است که ابزاری در دست کشورهای غربی است که می خواهند ذهنیت نازیستی خود درباره سیطره بر همه چیز را اجرا کنند و کشورها و ملت ها را به برده و تابع خود تبدیل کنند... از این رو تروریسم صرفا یکی از ابزارها و یکی از نتایج است».
رئیس جمهور سوریه درباره جنگ سوریه افزود: «آنها تلاش کردند این جنگ را جنگ به منظور حفظ منصب معرفی کنند در حالی که ملت سوریه آگاه بود زیرا این جنگی برای سیطره بر سوریه است. من شخص قبل از جنگ و در خلال جنگ یکی از فرزندان ملت سوریه بوده ام... اگر مردم سوریه احساس می کردند که این رئیس جمهور یا این مسئول، بخاطر منافع شخصی خودش وارد جنگ شده است قطعا یک روز هم با او نمی ماندند. غرب این چیزها را به علت کوته بینی مسئولانش درک نمی کند. از این رو آنها تا این لحظه توانستند ویرانی های زیادی در سوریه به بار آورند ولی نتوانسته اند برنامه هایشان را که ابتدا مشخص کردند اجرا کنند. آنها می خواستند مردم سوریه را با خودشان و با دموکراسی جعلی خودشان همراه کنند».
بشار اسد درباره حادثه شیمیایی ادلب و حملات موشکی آمریکا به پایگاه الشعیرات گفت: «این حادثه بخشی از تلاش ها برای شیطان نمایی دولت سوریه است. آنها در ابتدای جنگ تلاش کردند این شیوه را درباره مردم سوریه به کار ببرند یعنی مردم را متقاعد کنند دولت بدی دارند. آنها توانستند بخشی از ملت سوریه را به مدت چند ماه و شاید یک سال فریب دهند ولی بعد از آن نتوانستند. از این رو برای شیطان نمایی دولت سوریه در افکار عمومی غرب تلاش کردند تا از مداخله آنها در سوریه و از جنگ حمایت کنند. آنها بعد از ناکامی در عملی کردن سیاست هایشان از طریق حمایت مستقیم و غیرمستقیم از دو گروه داعش و النصره، در صدد برآمدند این گونه جلوه دهند که مشکل سوریه، داعش و النصره نیست بلکه دولت است که شهروندان بی گناه را با استفاده از گازهای سمی می کشد. این رویداد (خان شیخون) همچنین پوششی برای مداخله نظامی آمریکا در سوریه بود زیرا ترامپ در داخل آمریکا با مشکل مواجه است از این رو تلاش کرد با این اقدام (حمله به الشعیرات) حمایت لابی ها و رسانه ها و شرکت های بزرگ و نیروهای داخل آمریکا را به دست آورد. مسئله شیمیایی هم توجیهی برای این مداخله بود که اهداف متعددی داشت. ولی آنها با اجرای تحقیق در این زمینه مخالفت کردند. روسیه و ایران طرحی را در این زمینه به سازمان منع تسلیحات شیمیایی ارائه کردند ولی با اجرای تحقیق مخالفت شد زیرا نتیجه این بود که مشخص می شد آنها دروغ می گویند».
بشار اسد همچنین گفت: «ما نمی توانیم بین تروریست ها تفاوت قائل شویم. داعش و النصره عقیده وهابیت و دیدگاه تروریستی مشترکی دارند. داعش و النصره و اردوغان که عضو اخوان المسلمین است و آل سعود و آل ثانی در قطر دیدگاه مشترکی دارند. همه آنها به دیدگاه افراطی وهابیت باور دارند و ابزاری در دست آمریکا هستند. من نمی گویند ابزاری در دست غرب زیرا اروپای غربی عملا در نقشه سیاسی حضور ندارد. اروپا آنچه را آمریکا می خواهد بدون اعتراض اجرا می کند. این ها همگی تحت فرماندهی آمریکا عمل می کنند».
بشار اسد در پاسخ به این که آیا از این همه لجن پراکنی رسانه های غربی درباره خود خسته نشده اید گفت: «فکر می کنم آنها خسته شده اند ولی من خسته نشده ام. انها از دروغ های زیادی که نتیجه نداده است خسته شده اند. از سوی دیگر این موضوعی مثبت است زیرا وقتی غربی ها درباره شخصیتی سیاسی در کشور دیگری از الفاظ ناپسند استفاده می کنند به این معنا است که او شخصی وطن پرست است زیرا معیار انها برای دموکراسی، دوستانشان مثل آل سعود هستند. آنها کلمه ای درباره نزدیکان به خودشان سخن نمی گویند. همان طور که می دانید غرب اخیرا از عربستان حمایت کرد تا عضو شورای حقوق زنان در سازمان ملل یا در شورای حقوق بشر شود... برای من مهم نیست که آنها درباره ام مثبت بگویند یا منفی. چند سال پیش از جنگ، آنها درباره من مثبت می گفتند ولی در آن زمان هم توجه نمی کردم زیرا به آنها اعتماد ندارم. من آنها را به خوبی می شناسم، آنها منافق هستند».
بشار اسد درباره روند ژنو برای حل بحران سوریه گفت: «تاکنون نشست های ژنو صرفا نشست هایی رسانه ای بوده و هیچ چیز واقعی در این نشست ها وجود نداشته است. هدف اصلی روند ژنو این بود که ما به سمت امتیاز دادن پیش برویم. ولی من هیچ امتیازی نخواهم داد زیرا مالک کشور نیستم. در واقع رئیس جمهور در جایگاهی نیست که بتواند امتیازی در سطح ملی بدهد. این مسئله نیاز به تصمیمی ملی و مردمی از طریق همه پرسی دارد. هر چیزی که به حاکمیت و منافنع ملی و قانون اساسی و استقلال مربوط می شود در دست رئیس جمهوری نیست که از آن چشم پوشی کند. من در سطح شخصی می توانم امتیاز بدهم. اما در خصوص آستانه اوضاع متفاوت است. در آستانه با تروریست های مسلح زیر نظر روسیه گفتگو شد. طبعا در مرحله بعد ایران و ترکیه نیز به این روند پیوستند. ترکیه طرف ضامن تروریست ها است و روسیه و ایران ضامنان از طرف دولت قانونی سوریه هستند. دیدارهای آستانه نتایجی فراتر از آتش بس داشته است که تازه ترین آن، ایجاد مناطق عاری از تنش یا بدون درگیری است».
اسد درباره مناطق عاری از تنش گفت: «در این مناطق ترکیبی از غیرنظامیان و تروریست ها به سر می برند. تروریست ها ترکیبی از النصره و داعش و دیگر سازمان ها و برخی باندها هستند. هدف از ایجاد این مناطق، در درجه نخست دفاع از غیرنظامیان است و هدف دوم، فرصت دادن به افراد مسلحی است که مایل به آشتی با دولت باشند تا درگیری ها در این مناطق کاهش یابد و این گروه ها بتوانند با دولت مصالح کنند به این صورت که سلاح هایشان را تحویل دهند و از عفو برخوردار شوند. همچنین ایجاد این مناطق فرصتی برای بقیه گروه ها است که می خواهند تروریست ها به ویژه داعش و النصره را از این مناطق بیرون برانند. اما هدف اصلی ما کاهش خونریزی در این مناطق است تا گام های سیاسی برداشته شود».
بشار اسد با اشاره به احتمال اقدام کشورهای دیگر به ویژه کشورهای غربی به ارسال پول و سلاح و نیروهای داوطلب برای تروریست ها به منظور به شکست کشاندن طرح مناطق امن گفت چنین احتمالی زیاد است و قبلا هم روی داده است. ابتکارهای مشابه قبلی به این علت شکست خورد که این کشورها برای تشدید برخورد نظامی مداخله کردند. امیدوارم اکنون فرصتی برای این کشورها فراهم شده باشد که بدانند هرگونه تنش آفرینی با شکست مواجه خواهد شد زیرا نیروهای سوریه و نیروهای روسیه با حمایت ایران و حزب الله، هر تحرک تروریست ها را برای نقش این توافق، سرکوب خواهند کرد.
رئیس جمهور سوریه با رد کردن ادعاها درباره تلاش برای تغییر بافت جمعیتی سوریه گفت: «این سخنان در واقع تلاش برای تحریک افراد ساده لوح در سوریه است و اکثر سوری ها می دانند چنین چیزی وجود ندارد. اگر شما به مناطقی که در آنها مصالح صورت گرفته است سر بزنید می بینید مردم در آنجا هستند... در واقع دولت کسی را اخراج نمی کند. روند مصالحه، به ساکنان محلی امکان می دهد اگر می خواهند بمانند و اگر می خواهند بروند و به افراد مسلح امکان می دهد سلاح هایشان را تحویل دهند و به روند آشتی بپیوندند یا این که منطقه را ترک کنند. در واقع اکثر افراد مسلحی که از این مناطق خارج می شوند کسانی هستند که مصالحه را نمی پذیرند و غیرنظامیانی که با آنها می روند، خانواده های آنها هستند. اما دولت از کسی نمی خواهد جایی را ترک کند. اگر دولت بخواهد تغییری ایجاد کند باید افرادی را از مناطق دیگری بیاورد و جایگزین ساکنان اصلی کند ولی مناطقی که ساکنان آنها به علت اقدامات تروریستی خارج شدند همچنان خالی است و هیچ کس در آنجا ساکن نشده است و املاک نیز به نام ساکنان یا مالکان اصلی این مناطق است».