حل بحران آب در برنامه ششم با ادامه روند افزایش بهره وری
رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران گفت: اگر در برنامه ششم توسعه مطابق سال های اخیر بتوانیم بهره وری آب را افزایش دهیم در پایان برنامه ششم کمر بحران آب شکسته خواهد شد.
محمد شریعتمدار در حاشیه نخستین همایش بین المللی آب مجازی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: برنامه ششم توسعه فرصتی برای احیای منابع آبی است و اگر این فرصت از دست برود آبی وجود نخواهد داشت که بخواهیم مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر بهره وری آب در کشور افزایش یافته است اضافه کرد: در سال های 71 تا 81 به ازای هر متر مکعب آب، 220 گرم شکر تولید می شد که اکنون با افزایش بهره وری این میزان به بیش از 600 گرم و حتی در کشت پاییزه به بیش از 1300 گرم افزایش یافته است.
شریعتمدار گفت: گندم در سال های 67 و 68 حدود 300 گرم به ازای هر مترمکعب آب تولید می شد که این میزان اکنون به 750 گرم افزایش یافت و این در حالی است که سطح زیر کشت گندم 400 هزار هکتار کاهش داشته است
رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران افزود: برای تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز 15 هزار لیتر آب مصرف می کنیم یا برای تولید یک کاغذ A4، 2 تا 11 لیتر آب مصرف می شود که البته بسته به فناوری و شرایط اقلیمی و مدیریت میزان مصرف متفاوت است.
وی اضافه کرد: سیاست آب مجازی به کشورهایی که دارای منابع محدود آب هستند پیشنهاد می کند که از این آب محدود، محصولات باارزش تر تولید کنند و در مقابل از کشورهایی که از آب بیشتر و به ویژه آب سبز (آب باران) برخوردارند محصول وارد کنند رویکردی که موجب می شود محصول با قیمت ارزان تری وارد می شود و آب موجود با قیمت بیشتر به فروش می رسد.
شریعتمدار گفت: وارد کردن هر محصول به هر حال تبعات منفی هم از نظر اشتغال، وابستگی کشور و کاهش رونق در کشاورزی دارد اما می توانیم در کنار سایر راه حل های مدیریت بحران آب مانند ارتقای بهره وری و صرفه جویی، از تئوری آب مجازی هم برای احیای منابع آب استفاده کنیم.
وی افزود: در حوزه هایی که از آب باران استفاده می کنیم از مزیت تولید برخورداریم به طور نمونه در استان های شمالی که 250 تا 300 میلی متر بارندگی داریم در کنار آب کمکی، کشت برنج اقتصادی است در حالیکه در سایر مناطق اقتصادی نیست زیرا آب بسیار گران در می آید. از این رو سیاست وزارت جهاد کشاورزی این است که در غیر از مناطق شمالی کشور، کشت برنج انجام نشود.
آبی که در فرآیند تولید یک محصول مصرف می شود آب مجازی نامیده می شود.