رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اگر دارایی مالی داشته باشیم که ابزار مشتقهای به اتکای آن تولید شده باشد، حتما قبل از اینکه دوره زمانی دارایی پایه تمام شود، باید دوره معامله ابزار مشتقه آن دارایی پایه تمام شود.
وی گفت: برای تامین مالی در خارج از ایران با مجوز مجمع تشخیص مصلحت نظام، اوراق مشارکت بینالمللی ایران پیش از این منتشر شده است، اما انتشار اوراق قرضه بینالمللی باید با مجوز مجلس صورت گیرد و در بودجه بیاید.
محمدی اظهار داشت: سازمان بورس آمادگی لازم را در این زمینه دارد و پارسال در مذاکره با بازار سرمایه کره جنوبی حدود یک میلیارد یورو، رایزنی داشتیم و باید
در قانون بودجه امسال ببینیم که تا چه حد میتوان از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی استفاده کرد.
محمدی با بیان اینکه ابزارهای مالی اسلامی در کشورهایی که مذهب رسمی آنها اسلام نیست، رواج یافته است، گفت: در حال حاضر کشور چین و آلمان، بلژیک و فرانسه از ابزارهای مالی اسلامی استفاده مناسبی میکنند و این در حالی است که در بانکهای بزرگ نیز بخشهای ابزارهای مالی اسلامی حضور دارند.
وی با بیان اینکه اوراق مبتنی بر ابزارهای مالی اسلامی در کشورهای مالزی و عربستان در حجمهای قابل توجه منتشر شده است، گفت: حجم این اوراق گاهی اوقات از چند صد میلیارد دلار نیز فراتر رفته و به دلیل اینکه این ابزارها به طور مشترک منابع مالی را در پروژهها میبرند، ریسک سرمایهگذار به خوبی کنترل میشود، بنابراین مثل اوراق قرضه نیست که قرض گیرنده منابع را هر کجا که خواست ببرد و ریسک سرمایهگذاران، چون برای منابع خاص مصرف میشود، به تبع آن کاهش مییابد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین با تاکید بر حقوق خانواده ۵۵ میلیونی بازار سرمایه گفت: این بازار سرمایه متعلق به ۵۵ میلیون سهامدار است.
شاپور محمدی به نیازهای امروز بازار سرمایه کشور اشاره کرد و گفت: قانون در همه عرصهها از جمله بازار سرمایه اولین رکن ثبات و توسعه است و تعامل مجلس و سازمان بورس در تدوین و تصویب قوانین مربوط به بازار سرمایه اولین گام اصلاح مشکلات است و ما مصصم هستیم با مجلس نهایت همکاری را داشته باشیم.
سخنگوی سازمان بورس تاکید کرد: به قوانین مدون نیاز داریم و بر همین اساس سازمان بورس لایحهای را در چارچوب اقتصاد مقاومتی و توسعه بازار سرمایه تنظیم کرده که به کمیسیون اقتصادی و مجلس تقدیم خواهد شد.
رئیس سازمان بورس به توسعه ابزارهای مالی که یکی دیگر از خواستههای فعالان بازار سرمایه است، اشاره کرد و گفت: توسعه ابزارهای مالی نوین همواره مورد توجه سازمان بورس قرار دارد. یکی از این ابزارها که در تعادل و ثبات بازار سرمایه نقش بسزایی داشت"اختیار خرید و فروش" بود که خوشبختانه امروز عملیاتی شده و در حال تکمیل است.
محمدی یکی از مهمترین اقدامات اخیر را عملیاتی شدن "بوک بیلدینگ" دانست و با اشاره به اینکه برای اجرایی شدن این گزینه تلاش بسیاری صورت گرفت، بیان داشت: این روش ثبت سفارش داد و ستد منصفانه و شفاف بازار سرمایه را به همراه دارد و از بروز رفتارهای هیجانی در کشف قیمتها جلوگیری خواهد کرد.
محمدی به افشای اجباری فروش و تولید ماهانه شرکتهای بورسی اشاره کرد و گفت: این اقدام در جهت افزایش شفافیت بازار سرمایه صورت گرفت.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت:: بازار سرمایه، راه کم هزینه تامین مالی است.
محمدی گفت:: قطعاً سابقه بازار سرمایه نسبت به نظام پولی کشور کمتر است در حالیکه در برخی کشورها بازار سرمایه سابقه بیشتری دارد و ما امیدواریم با رشدی که طی ۱۰ سال اخیر به نسبت ادوار گذشته در رونق بازار سرمایه رخ داده، این بازار بتواند نقش بیشتری در اقتصاد و رشد ناخالص تولید ملی داشته باشد.
سخنگوی سازمان بورس با بیان اینکه مهمترین مسأله در تأمین مالی، هزینه آن است، اظهار داشت: هر نهاد مالی که بتواند ارزان تر، آسانتر و سریعتر تأمین مالی کند با اقبال بیشتری روبرو میشود، بنابراین نمیتوان یک نظام اقتصادی را به اجبار به صنایع تحمیل کرد.
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه هم اکنون بانک محور بودن نظام اقتصادی کشور ما، یک انتخاب ساختاری است و نه بر مبنای متغیرهای اقتصادی، گفت: باید به سمتی حرکت شود که از طریق بازار سرمایه بتوان با هزینه کمتر تأمین مالی کرد و بخش مهمی از این موضوع در گرو فرهنگ سازی است.
محمدی با اشاره به ۶۰۰ شرکت بورسی و فرابورسی گفت: بسیاری از این شرکتها سابقه فعالیت کمی دارند در عین حال که در گذشته سخت گیری هایی در خصوص تأمین مالی از طریق بورس بود که شرکتها را ناگزیر به سمت بانکها سوق میداد. به عنوان نمونه ۳ سال سودآور بودن شرکتها یک مانع قلمداد میشد که هم اکنون این قانون در فرابورس اعمال نمیشود.
وی با بیان اینکه انتشار اوراق برای شرکتهای تولید در سالهای اخیر کند بوده است، تاکید کرد: از طریق انتشار اوراق سلف در بورس کالا و بورس انرژی، افزایش سرمایه، پیش فروش کالا و اوراق و صندوقهای سرمایه گذاری مشترک بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بوده در حالیکه نظام بانکی کشور ۴۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار بنگاهها قرار داده است.
رئیس سازمان بورس در بخش دیگر از سخنان خود به اهمیت موضوع آموزش اشاره کرد و گفت:: آموزش یک بحث مستقیم و یک بحث غیر مستقیم دارد که در روش غیرمستقیم فرهنگ سازی مورد توجه موکد است. به کمک رسانههای مکتوب، دیجیتال و تولیدات سمعی بصری از جمله فیلم و سریال، ساخت کلیپ و تیزر میتوان به عموم مردم درباره سرمایه گذاری در بورس آموزشهای غیر مستقیم داد تا آنها بتوانند روش صحیح سرمایه گذاری از طریق سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری مشترک را فرا گیرند.
محمدی با تأکید بر اینکه در امر فرهنگ سازی تاکنون کم کاری شده است، ابراز امیدواری کرد: در سال جاری و سال آینده کارهای جدی در این خصوص انجام میشود البته نمایشگاه بورس یکی از محورهای مهم در این مسیر است که در فرهنگ سازی نقش بسیار مناسبی ایفا میکند.