رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، دکتر شاپور محمدی، ضمن اشاره به جایگاه بازار سرمایه در تأمین مالی و ابراز امیدواری درباره اینکه اطلاع رسانی بیشتر در رسانههای مکتوب و صدا و سیما استقبال از این نمایشگاه را افزایش خواهد داد، گفت: قطعاً سابقه بازار سرمایه نسبت به نظام پولی کشور کمتر است در حالیکه در برخی کشورها بازار سرمایه سابقه بیشتری دارد و ما امیدواریم با رشدی که طی ۱۰ سال اخیر به نسبت ادوار گذشته در رونق بازار سرمایه رخ داده، این بازار بتواند نقش بیشتری در اقتصاد و رشد ناخالص تولید ملی داشته باشد.
توجه به شرکتهای دانش بنیان لازمه رشد و توسعه اقتصادی است
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری هم این هفته، در افتتاحیه دهمین نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه (فاینکس ۲۰۱۷) که در سالن خلیجفارس نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، ضمن اشاره به فرهنگ جدیدی که از چند سال گذشته در اقتصاد کشور ایجاد شده است، گفت: طی چند سال گذشته به اقتصاد دانش بنیان توجه ویژهای شده است. سورنا ستاری در ادامه سخنان خود ضمن تاکید بر نقش موثر استارتاپها بر اقتصاد دانش بنیان در کشور خاطرنشان کرد: طی ۳ سال گذشته، بازار اختراعات و ایده را در بازار فرابورس ایجاد کرده ایم که طی این مدت تحولات چشم گیری در فرهنگ اقتصادی نیز دیده میشود.
اصلاح ساختار نظام بانکی در دستور کار بانک مرکزی است
رییس بانک مرکزی جمهوری اسلامی در مراسم افتتاحیه دهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه گفت: در دنیای امروز کارکرد صحیح بانک ها، ضرورت چرخه اقتصادی است. ولی الله سیف با تایید بر اینکه متغییر کلیدی دیگر اقتصاد کشور میزان نرخ بهره بانکى است، گفت: کاهش نرخ بهره بانکى هم سودآوری و عملکرد بهتر نظام بانکى و هم توسعه بنگاههای اقتصادی را به همراه دارد و به همین علت طی ماههای گذشته بانک مرکزی نرخ بین بانکى را از ۲۸ درصد به حدود ۱۷ درصد کاهش داد.
تصویب آیین نامه حاکمیت شرکتی برای حمایت از سهامداران جزء
رئیس کل بیمه مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود سپرده بانکی گفت: با کاهش نرخ تورم معتقد بودیم که بیمه عمر با رشد رو به رو خواهد شد، اما با بالاتر رفتن نرخ سپرده بانکی، بیمهها با رشد مناسبی رو به رو نشدند. اما باید گفت: با همین محدودیت با رشد ۴۰ درصدی بیمه عمر رو به رو بودیم و امید داریم در برنامه ششم این رشد به ۱۰۰ درصد افزایش یابد.
به گفته عبدالناصر همتی توسعه بازارهای مالی مهمترین نقش در تحول اقتصادی هر کشوری را بر عهده دارد و اگر میخواهیم شاخصهای توسعه اقتصادی دچار تحول شود باید بازارهای مالی کارآ باشد.
راه اندازی بازار مجازی قراردادهای مشتقه
مدیرعامل بورس کالای ایران هم این هفته در دهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه گفت: نمایشگاه، فرصتی برای افزایش دانش سرمایه گذاری و شناخت ابزارهای جدید مالی برای فعالان بازار سرمایه است.
به گفته حامد سلطانی نژاد ابزارهای مشتقه، ابزاری برای پوشش ریسک و کشف قیمت هستند، اما آشنایی با این معاملات راحت نیست و معاملات مجازی قراردادهای مشتقه این امکان را برای معاملهگران فراهم میکند که قالب یک شبیه سازی در عالم مجازی به معامله بپردازند.
انتشار اوراق بدهی ارزی مهمترین برنامه ۹۶
حسن قالیباف اصل، مدیر عامل شرکت بورس تهران در حاشیه دهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه (فاینکس ۲۰۱۷) با بیان اینکه سهامداران حقیقی مالکیت ۲۰ درصد سهام بازار را در اختیار دارند، اظهار داشت: با وجود آنکه یک پنجم سهام بازار در اختیار سهامداران حقیقی است، اما ۵۰ درصد معاملات متعلق به سهامداران حقیقی است و از این نظر با سهامداران حقوقی کاملا برابری میکند.
نقش ویژه شرکت سپرده گذاری در فرآیند سهام عدالت نمایانتر میشود
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در حاشیه بازدید از غرفه شرکت سپرده گذاری مرکزی اظهار داشت: فرآیند اجرایی طرح توزیع سهام عدالت آغاز شده است و این شرکت نقش مهمی را در این زمینه ایفا خواهد کرد.
شاپور محمدی خاطرنشان کرد: نقش ویژه شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادر و تسویه (وجوه) در فرآیند سهام عدالت نمایانتر خواهد شد.
اهمیت دقت و سرعت انتشار اطلاعات مورد توجه سازمان است
این هفته در مراسمی با حضور دکتر شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، دکتر حسن امیری معاون نظارت بر بازارها و بورس ها، دکتر علی سعیدی معاون نظارت بر نهادهای سازمان بورس، مهندس یاشار فروهر مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس و جمعی از مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار از فعالترین نهادهای مالی و شفافترین ناشران بازار سرمایه تقدیر به عمل آمد.
در این مراسم، دکتر شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، شفافیت و نقدشوندگی را دو عامل کلیدی در بازار سرمایه خواند و اظهار داشت: این دو معیار مهمترین عاملی است که قابلیت کارا بودن بازار سرمایه را محقق میکند.
سلام بازار سرمایه به جامعه کارگری
تفاهم نامه همکاری علمی، پژوهشی و آموزشی سازمان بورس و اوراق بهادار با خانه کارگر جمهوری اسلامی ایران امضا شد. همکاری در موضوعات مرتبط با بازار سرمایه از طریق برگزاری دورههای تخصصی و آموزشی، ارائه خدمات مشاورهای و ترجمه کتابهای مرتبط با حوزه مالی از جمله محورهای این تفاهم نامه است. در این مراسم، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بازار سرمایه جای کافی برای همه سرمایه گذاران اعم از خرد و کلان دارد.
رونمایی از دو محصول نوآورانه مرکز مالی ایران
"پایگاه سریهای زمانی تحقیقاتی ایران "IFDC و اپلیکیشن بانک جامع اطلاعات مالی ایران" IFDB در دهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه (finex۲۰۱۷) رونمایی شد.
دکتر شاپور محمدی در آیین رونمایی از این محصولات در غرفه مرکز مالی ایران، با تاکید بر لزوم توسعه استفاده از محصولات جدید مالی در کشور، گفت: باید زمینه معرفی هر چه بیشتر سامانههای اطلاعات و اپلیکیشن هایی از این دست در کشور فراهم شود.
سازمان بورس و دانشگاه الزهرا تفاهم نامه همکاری امضا کردند
در جریان انعقاد تفاهم نامه دانشگاه الزهرا و سازمان بورس، دکتر شاپور محمدی، با اظهار امیدواری به اینکه چنین تفاهم نامه هایی بتواند امکان استفاده سازمان بورس از تخصص و دانش اساتید و دانشجویان دانشگاه الزهرا را فراهم کند، گفت: قبلا هم همکاری با دانشگاهها وجود داشت، اما چنین تفاهم نامه هایی شرایط همکاری را تسهیل میکند. رییس سازمان بورس اظهار امیدواری کرد: با انعقاد این تفاهم نامه در حوزه طرحهای پژوهشی امور اجرایی و حمایت از پایان نامهها سازمان بورس بتواند از یافتههای دانشجویان و اساتید دانشگاه الزهرا استفاده کند.
چتر حمایتی دولت بر سر استارتاپها
معاون توسعه مدیریت و منایع علمی و فنآوری ریاست جمهوری فین استارز را تحولی بزرگ در حوزه فنآوریهای مالی دانست و گفت: خوشبختانه هم اکنون جسارت ورود به حوزه نوآوری و فرهنگ سازی در کشور ایجاد شده است.
علیرضا دلیری در آیین اختتامیه فین استارز ۲۰۱۷ افزود: سال به سال فضای فین استارها فن آورانهتر میشود و اختصاص یک سالن مستقل به این رویداد نیز ضمن تاثیر گذاری قویتر به ارتباط منسجمتر بین مخترعین و فنآوران و سرمایه گذاران کمک خواهد کرد.
تاثیر سود بانکی بر بازارهای مالی
این هفته نشست آزاد اندیشی با موضوع "تاثیر سود بانکی بر بازارهای مالی" در حاشیه دهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه (فاینکس ۲۰۱۷) برگزار شد. توسعه نظام مالی، کاهش حجم نقدینگی، تضمین سپردههای کوچک نزد موسسههای مالی اعتباری، ساختاردهی به نظام بانکی و ایجاد ساز و کارهای رتبهبندی اعتباری برای بانکها، توجه جدیتر به جذب سرمایههای خارجی، برنامهریزی همزمان و همراستا در بخش ارز، تورم، صادرات و واردات و اعتبارات از جمله راهکارهایی بود که در جمع بندی نشست آزاداندیشی با موضوع "تاثیر سود بانکی بر بازارهای مالی" بیان شد.
دعوت به توسعه APPهای تخصصی بازار سرمایه
در میزگرد تخصصی شرکت فرابورس ایران با عنوان "توسعه نظام کسب و کار مبتنی بر داده" علی نقوی، مدیرعامل مرکز مالی ایران به مطالعه صورت گرفته در بورسهای مطرح دنیا اشاره کرد و گفت: به موجب این مطالعات مشخص شد که بخشی از درآمد عملیاتی بورسها از محل داده است، به طوری که در سال ۲۰۱۵ بیش از ۶۵ درصد، در بورس نیویورک ۱۸ درصد، در بورس لندن بیش از ۵۰ درصد، در بورس آلمان بیش از ۱۱ درصد و در بورسهای نزدیک به ایران مانند ترکیه و مالزی به ترتیب ۶ و ۹ درصد از درآمد آنها فروش داده و اطلاعات را تشکیل میدهد.
انتشار 14/5 میلیارد دلار اوراق مالی اسلامی در ایران
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در نهمین دوره بین المللی بازار سرمایه اسلامی گفت: از زمان شروع انتشار ابزارهای مالی اسلامی تا کنون ۱۴ و نیم میلیارد دلار اوراق مالی اسلامی در کشور منتشر شده و مانده این اوراق در سال ۲۰۱۷ معادل 9/8 میلیارد دلار بوده است.
دکتر محمدی در ادامه افزود: از این مبلغ 2/2 میلیارد دلار مربوط به انتشار اسناد خزانه اسلامی بوده که برای تأمین مالی دولت استفاده شده است این درحالی است که در سال ۹۵ انتشار ابزارهای مالی اسلامی نسبت به سال ۹۴ رشد ۱۰۰ درصدی داشته است.
ایران در انتشار ابزارهای اسلامی پیشرو است
غلامرضا مصباحی مقدم رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان دومین سخنران نهمین دوره بین المللی بازار سرمایه اسلامی ضمن خوش آمد گویی به مهمانان در خصوص اوراق اسلامی منتشر شده در بازار سرمایه ایران به ایراد سخن پرداخت. رییس کمیته فقهی سازمان بورس واوراق بهادار ابراز داشت: همگام با آخرین تحولات در بازار سرمایه اسلامی بازار سرمایه ایران نیز از نظر اقدام به انتشار ابزار معاملاتی مبتنی بر قوانین اسلامی و شریعت اقدامات قابل توجهی را انجام داده و جزء کشورهای پیشرو در این زمینه است.
تمامی ابزارهای مالی بازار سرمایه در کشور ما اسلامی است
جانشین رئیس سازمان بورس در امور بین الملل در حاشیه نهمین دوره همایش بازارهای مالی اسلامی گفت: طی چندسال اخیر بحث مالی اسلامی در تمام دنیا از اهمیت زیادی برخوردار بوده و درحال رشد است. بهادر بیژنی عنوان کرد: باتوجه به اینکه در کشور ما تمامی ابزارها اسلامی هستند، سایر کشورها میتوانند با شرکت در این همایش آموزشهای لازم را دریافت کرده و با جدیدترین ابزارها آشنا شوند. همچنین میتوانند از مطالبی که فقهای ما منتشر میکنند به عنوان الگو در بازارهای خود استفاده کنند.
اختلاف فقها در احکام اجتماعی معنا ندارد
عضو کمیته فقهی سازمان بورس با انتقاد از کثرت فتواهای مختلف علمای اسلامی در جهان اسلام گفت:: در کشور اسلامی ایران قول مشهور علما همگی همراستای مرجعیت بوده و کمیته فقهی بورس براساس نظام اجتهاد و تقلید فعالیت میکند.
آیتالله محمد علی تسخیری عضو کمیته فقهی سازمان بورس اوراق بهادار در نهمین اجلاس بینالمللی ICM (بازارهای مالی اسلامی) گفت: مصیبت امروز جهان اسلام کثرت و تعدد فتوا از سوی علما بر روی یک موضوع واحد بوده و این در حالی است که برگزاری اجلاسهای متعدد برای حل این مشکل نتوانسته به نتیجه روشنی دست یابد.
تمایل کشورهای اروپایی به انتشار اوراق اسلامی
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در حاشیه نهمین دوره بین المللی بازار سرمایه اسلامی با اشاره به اینکه دستاوردهای خوبی در خصوص آخرین ابزارهای مالی و اسلامی ارائه میشود، گفت: این ابزارها هم اکنون در تمامی نظامهای مالی در حال استفاده است. دکتر شاپور محمدی افزود: برای مثال کشورهایی مانند آلمان، چین، بلژیک و فرانسه که دین رسمی آنها اسلام نیست هم اکنون در این دوره حضور یافتند و از ابزارهای مالی اسلامی در نظام مالی خود استفاده میکنند.
ایران میزبان اوراق اسلامی دیگر کشورها میشود
رئیس شورای اطلاعرسانی بازار سرمایه، هدف اجلاس نهم بازار سرمایه اسلامی را اتحاد و اشتراک فکری بین کشورهای اسلامی دانست و گفت: انتظار میرود اوراق ایرانِ اسلامی در سایر کشورهای اسلامی منتشر شود و ما نیز در ایران میزبان اوراق اسلامی سایر کشورها باشیم.
یاسر فلاح وی با بیان اینکه بورس ایران از سال ۱۳۴۶ کار خودش را آغاز کرد گفت: بازار سرمایه کشور طی دهه گذشته و به ویژه با اجرای سیاستهای اصل ۴۴ و حضور شرکتهای متعدد در بورس روند تکاملی را طی کرده است.
حضور ۳۳ اندیشمند خارجی در اجلاس بازار سرمایه اسلامی
به گفته رئیس شورای اطلاعرسانی بازار سرمایه، حدود ۴۰ شرکت کننده خارجی از ۱۸ کشور به میزبانی سازمان بورس و اوراق بهادار در هتل پارسیان آزادی گرد هم آمده اند تا نهمین دوره بینالمللی بازار سرمایه اسلامی (ICM) را برگزار کنند.
یاسر فلاح ادامه داد: ۳۳ اندیشمند، محقق، کارشناس، و سایر مقامات از ۱۸ کشور بلژیک، فرانسه، یونان، آلمان، گامبیا، سوییس، ترکیه، مالزی، سنگاپور، ساحل عاج، بورکینافاسو، چین، اندونزی، بریتانیا، پاکستان، مالدیو، سوریه، فلسطین در این دوره حضور داشتند که از لحاظ تعداد کشورهای شرکت کننده یک حد نصاب جدید به شمار میرود.
"تاریخ بازار سرمایه ایران" حافظه تاریخی بورس
دکتر علی سعیدی، عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در پنجمین گردهمایی پیشکسوتان بازار سرمایه که در آخرین روز از دهمین دوره نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه (فاینکس ۲۰۱۷) برگزار شد، گردهم آمدن پیشکسوتان و بزرگان بازار سرمایه را فرصتی ارزشمند برای انتقال تجارب و نیز بازگویی خاطرات نانوشته بازار سرمایه خواند. در این مراسم، از کتاب "تاریخ بازار سرمایه ایران" تالیف علی سعیدی و زنده یاد شهلا کشاورز، با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، معاونان، جمعی از مدیران سابق سازمان، بزرگان بازار سرمایه و خبرنگاران رونمایی شد.