مناظره شبکه اول سیما
آیا طرح تحول سلامت موفق بوده است؟
کارشناسان برنامه مناظره که بصورت زنده از شبکه اول سیما پخش میشود دیدگاههای خود را درخصوص موفقیت طرح تحول سلامت بیان کردند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،
وزیر سابق بهداشت و درمان گفت: هزینه های بهداشت و درمان به شدت افزایش یافته است.
دکتر طریقت منفرد در برنامه مناظره شبکه یک سیما با موضوع آیا طرح تحول سلامت موفق بوده است؟ افزود: بر اساس اطلاعاتی که دارم مدعی هستم که قدر مطلق پرداخت مردم اضافه شده است ضمن اینکه هزینه ها به شدت افزایش یافته است.
وی گفت: رهبر معظم انقلاب از سال 59 بر احیای طب ایرانی ـ اسلامی اصرار داشته اند، از همان ابتدا بسترِ منویات ایشان آماده شد و معاونت طب سنتی ایجاد شد همچنین دانشگاه جامع آن افتتاح شد و آیین نامه های آن نیز تدوین شد اما متأسفانه به رغم همه سفارشات نمی دانم چرا با درخواست وزیر بهداشت دولت تمام تصمیماتی که در دولت قبل گرفته شده بود لغو کرد.
در ادامه قائم مقام وزیر بهداشت در دفاع از موفق بودن طرح تحول سلامت گفت: رهبر معظم انقلاب در دیدار با هیئت دولت فرمودند کاری را که درباره طرح تحول نظام سلامت انجام شده کار خوبی است و در ادامه ایشان فرمودند سعی کنید این طرح ادامه پیدا کند و متوقف نشود.
دکتر حریرچی افزود: در سال 1392 رقم پرونده از اول فروردین تا 15 اردیبهشت 684 هزار تومان بوده، در سال 93 این رقم شده یک میلیون و 395 هزار تومان و به عبارتی در سال 92 پرداختی خالص از جیب مردم 105 هزار تومان بوده و در سال 93 هم 110 تومان شده است.
وی در ادامه به دو موضوع ایجاد معاونت اجتماعی و ایجاد مجمع ملی سلامت اشاره کرد و گفت: در این موضوعات بیش از 600 تشکل مردم نهاد ساماندهی شده، 872 مؤسسه خیریه و 212 گروه جهادی که به مناطق محروم اعزام می شوند ساماندهی شده و تا الآن طی این سه سال حدود چهار هزار میلیارد از بیمارستان سازی و مراکز بهداشتی و درمانی پول گرفته ایم.
دکتر حریرچی افزود: سامانه های پرونده الکترونیک سلامت امروز 66 میلیون و 243 هزار نفر را تحت پوشش دارد و 27 میلیون و 290 هزار و 513 نفر را خدمت فعال داده ایم که این خود شامل 383 میلیون و 793 هزار مورد خدمت می شود.
معاون وزیر بهداشت گفت: قیمت دارو از سال 91 با توجه به تورم افزایشی منطقی داشته است.
*********
دکتر طریقت منفرد در ادامه گفت: اینکه در حال حاضر معاونت اجتماعی در وزارت بهداشت ایجاد شده است کار خوبی است و در واقع تابع قوانین و سیاستهای ابلاغی خودمان هستیم .
وی افزود :اقای روحانی می گویند شرط اول موفقیت طرح تحول سلامت احیای سبک زندگی است و سازمان بهداشت جهانی هم بر این موضوع تاکید دارد .
وزیر سابق بهداشت گفت: اگر دربخش بستری هزینه ها را پایین اوردیم هزینه از جیب دوم مردم سنگین پرداخت شده است اما در بخش سرپایی نمی توانیم منکر شویم که هزینه ها دو برابر شده است و این هزینه ها در بخش خصوصی 50 درصد هزینه های مردم را تشکیل می دهد .
طریقت منفرد افزود: مدیریت بحث تعادل منابع و مصارف است ما امروز با این واقعیت روبرو هستیم با وجود اینکه هزینه های دولت سه برابر شده است پرداخت مردم از جیب نزدیک به دو برابر شده است در حال حاضر سازمان های بیمه گر ما ورشکست شده اند نزدیک به 10 هزار میلیارد تومان بدهکارند ما اوراق قرضه می فروشیم 8 هزار میلیارد تومان که چه کسی پول آن را بدهد مگر در بخش سلامت ما می توانیم تعادل منابع و مصارف را رها کنیم و مردم و دولت را بدهکار کنیم .
وی افزود : چرا با وجود اینکه تعرفه ها متناسب با تورم تغییر می کرده چرا یکباره این تعرفه ها نزدیک به 120 درصد اضافه می شود .
در ادامه حریرچی معاون وزیر بهداشت گفت: حساب های ملی سلامت 92 و 93 چقدر بوده است این مقدار در سال 93 هشتاد هزار میلیارد تومان بوده است و سال قبل آن 62 هزار میلیارد تومان بوده است اگر دولت و مردم که 92 درصد را تامین می کنند دو برابر مردم و سه برابر دولت باشند این 80 هزار میلیارد و 60 هزار میلیارد باید 120 تا 150 هزار میلیارد بشود .
حریرچی افزود: ما ادعا داریم هزینه های سلامت به قیمت ثابت در سال 92 به 93 افزایش جزیی دارند به قیمت جاری افزایش 30 درصدی دارند و هنوز حساب های که مردم و دولت دادند به قیمت ثابت از 89 و 90 کمتر است .
وی افزود : در زمان تصدی شما 619 تخت افتتاح شده است در زمان دولت دهم 6510 تخت افتتاح شده است در کل دولت نهم هم 7700 تخت که با رقم های شما تفاوت اشکار دارد .
طریقت منفرد ادامه داد: سهم بهداشت و درمان در سبد خانوار در سال 92 این رقم 5/6 که در سال بعدش شده 5/8 یعنی پرداخت مردم بالا رفته است این طور می توان با اعداد و ارقام کارهایی کرد در سال 91 مردم 60 درصد را از جیب خود می دادند اما در سال 93 وقتی هزینه ها دو برابر شده است قدرمطلق پرداخت مردم 42 درصد شده است .
حریرچی در پاسخ گفت : اینطور به نظر می رسد که جنابعالی مانند برخی از دوستان از جای به خصوصی خرید می کنید وقتی دلار 3هزار تومان می شود 3هزار 300 تومان می شود و تورم بالای بیست و چند و سی و چند درصدی داریم قدر مطلق پرداختی مردم درباره نان خوراکی اجاره بها 10 برابر شده است شما انتظار دارید ارقام ثابت بماند قطعا هزینه های جاری بالا می رود.
معاون وزیر بهداشت افزود : 848 قلم دارو در زمان شما دو برابر شده است زمانیکه در مملکت بی تدبیری و گرانی است هزینه های جاری مردم بالا می رود بنابراین درصد هایی که شما می گویید به قیمت ثابت کل یا ثابت بهداشت و درمان حساب کنید درست می شود انچه مردم برای سلامت پرداخت می کنند نسبت به گذشته به قیمت ثابت بطور معنی دار کم شده است که براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت 10 درصد است و به قیمت ثابت هم کاهش داشته است .
وی افزود : در سال 91 بازار دارو 5700 میلیارد بود که 700 میلیارد انرا می زدیم 92 به 8200 رسید 93 شده است 11200 و 94 شده است 12 هزار چگونه حساب می کنید قیمت ارز از 91 تا 94 دویست و چهل و چهار درصد رشد کرده است .
*********
طریقت منفرد وزیر اسبق بهداشت گفت: چطور می شود با وضعیت نرخ داروها تورم یک رقمی را باور کرد.
او در برنامه مناظره شبکه یک سیما ادامه داد: آنچه که در سال 91 ششصد تومان بوده در سال 95 هزار و 100 تومان شده است آیا این تورم یک رقمی است؟!
حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت در سوی دیگر این مناظره گفت: سالی که تورم بهداشت و درمان در بالاترین وضعیت خود قرار گرفته 10 درصد بوده است، آقای منفرد آنچه که تورم بی برنامه و بی سابقه محسوب می شود در زمان وزارت شما رخ داده است وگرنه سعی ما بر این بوده که تورم بی سابقه را به نفع مردم کاهش دهیم.
طریقت منفرد پاسخ داد: در دولت فعلی تفاوت درآمد مردم و پرسنل بیمارستان ها به یک تا 10 میلیون تومان رسیده که نارضایتی مردم را در پی داشته است وقتی پزشکانی داریم که ماهانه یک میلیارد تومان درآمد دارند چگونه عدالت اداری را می توان نظاره کرد.
حریرچی گفت: رضایتمندی مردم از دستگاه های دولتی بسیار بالا رفته و افتخار می کنیم که رتبه یک را از حیث رضایتمندی مردم داریم، نمی توان کتمان کرد طرح تحول سلامت آقای ربیعی بزرگترین طرح دولت بوده، آقای طریقت منفرد در زمان شما بود که بیماران را گروگان می گرفتند تا هزینه درمانشان را پرداخت کنند.
*********
**********
وزیر سابق بهداشت و درمان گفت: من ادعایی کردم و آن این است که اگر جلوی ریخت و پاش ها و درآمدهای میلیاردی گرفته شود اگر اینها نباشد در بخش بهداشت و درمان ما نه تنها نیاز به بودجه بیشتر و پرداخت بیشتر از جیب مردم نداریم بلکه به سرعت می توان آن را کاهش داد.
دکتر طریقت منفرد با بیان اینکه تعرفه ها به یکباره در سال 93 افزایش یافته است افزود: این افزایش ها تصادفاً در رشته هایی بوده که پول های آنچنانی گرفته می شد و واقعیت این است که چرا باید هزینه ها در این حد افزایش یابد که در بخش بستری، مردم از یارانه شان بدهند و در بخش سرپایی مستقیم از جیبشان خرج کنند.
وزیر سابق بهداشت گفت: 800 میلیون بار مراجعه داریم که هفت میلیون آن مربوط به بستری است و مابقی آن موضوع سرپایی است که تعرفه های آن بیش از دو برابر شده است و این ها واقعیت های ملموس جامعه است.
قائم وزیر بهداشت در ادامه این بحث گفت: نامه رسمی 237 نماینده درباره طرح تحول سلامت دال بر حمایت قاطع مجلس از این طرح و آرای آقای دکتر هاشمی نشان دهنده این است که مجلس به کدام طرف اقبال نشان می دهد.
دکتر حریرچی افزود: در خصوص بحث شیر خشک باید بگویم زمان شما 20 میلیون یورو یعنی هفت و نیم میلیون قوطی شیر خشک وارد شد ولی ما حتی یک عدد واردات نداریم. ما قیمت قوطی شیر خشک یارانه ای را از 91 تا 95 پانصد تومان ثابت نگه داشتیم. ما افتخار می کنیم که در سال 95 جلوی واردات شیر خشک را گرفتیم و شیر خشک مورد نیاز از منابع داخلی در راستای اقتصاد مقاومتی تأمین می شود.
دکتر طریقت منفرد در ادامه به فوت آقای کیارستمی و اظهار نظر وزیر ارشاد اشاره و موضوعاتی مطرح کرد که بلافاصله دکتر حریرچی اعلام کرد این مطلب همان موقع از طریق آقای جنتی تکذیب شده بود.
وی گفت: من ادعایی کردم و آن این است که اگر جلوی ریخت و پاش ها و درآمدهای میلیاردی گرفته شود اگر اینها نباشد در بخش بهداشت و درمان ما نه تنها نیاز به بودجه بیشتر و پرداخت بیشتر از جیب مردم نداریم بلکه به سرعت می توان آن را کاهش داد.
دکتر حریرچی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید اقداماتی که در کاهش هزینه های مردم انجام داده است گفت: در زمان تصدی آقای طریقت منفرد بر وزارت بهداشت 45 درصد مراکز درمانی ما در سیستان و بلوچستان پزشک نداشت اما الآن یک مرکز را نمی توانید بدون پزشک ببینید، 15 هزار و 600 مراقب سلامت برای حاشیه شهرهای اعزام کردیم.
وی افزود: آقای طریقت منفرد موضوع پزشک خانواده را در هفت استان می خواستند اجرا کنند یک پزشک خانواده نتوانستند اضافه کنند اما ما چهار هزار و 500 پزشک خانواده اضافه کردیم و این کارها در این مدت انجام شده است.
وی افزود: پرداختی از جیب مردم را کاهش دادیم کیفیت خدمات و دسترسی مردم را افزایش دادیم البته هنوز کاهش پرداختی از جیب مردم را کافی نمی دانیم و مطمئنیم در چند سال آینده با تدبیر و عقلانیت این نیز کاهش خواهد یافت.
*********
**********