مناظره تلویزیونی شبکه یک سیما ؛
اصلاح ساختاری نیاز اقتصاد ایران است
کارشناس ارشد اقتصاد صنعتی در مناظره تلویزیونی شبکه یک سیما تاکید کرد : اصلاح ساختاری نیاز اقتصاد ایران است اما دولت تلاشی نمی کند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ آقای فاطمی امین گفت: دولت با داشته هایی آمد و کلیدی به مردم نشان داد که با این کلید مشکلات را حل می کند که باید زمان را هم برای حل مشکلات اندازه می گرفت.
وی گفت: دولت در زمینه رونق کسب و کار، رفع موانع تولید و رفع سرمایه گذاری اهدافی داشت و می توانست قوانینی ایجاد کند که این موانع هم برطرف شود.
امیر باقری مدیرکل اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه هم در پاسخ گفت: در شرایط کنونی رشد اقتصادی به 11 و 6 دهم درصد رسیده و تورم هم تک رقمی بالغ شده که در نیم قرن اخیر بی سابقه بوده است.
وی افزود: رشد صادرات نیز در 9 ماهه سال 95 به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 38 درصد رشد داشته است و میزان واردات از 87 میلیارد دلار در دولت قبلی به 43 میلیارد دلار رسیده است.
محمد محبی از مناظره کنندگان این برنامه هم گفت: به نظر من رشد نرخ 11 و 6 دهم درصدی زیاد مهم نیست و نرخ دلار به 3 هزار و 800 تومان رسیده است و این نسبتی با هم ندارد.
امیر باقری هم گفت : آمار رشد صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی 5 و 7 دهم درصد،
صنعت 4 و 6 دهم درصد، آب و برق و گاز 8 و 9 دهم درصد در سال 95 بوده است.
باقری گفت: قاچاق از 25 میلیارد دلار به 15 میلیارد دلار رسیده است.
محمد محبی هم گفت: دولت اعلام کرده است که 5 و نیم میلیارد دلار کالا به اروپا صادر کرده است، به کجای اروپا صادرات داشته ایم؟ مقام معظم رهبری این موضوع را مطرح کرده است، مردم ناراحتند، رئیس جمهور روز گذشته اعلام کرده که 630 هزار نفر در سال 95 شغل ایجاد شده است، کجاست؟
وی افزود: کشت برنج ممنوع شده است و رئیس جمهور در سفر به تایلند 760 میلیون یورو برنج خریداری می کند اما جشن خودکفایی گندم برگزار می کند.
فاطمی امین هم گفت: دولت هیچ اصلاح ساختاری انجام نداده است.
نجفی منش به عنوان موافق با اقدامات دولت گفت: بزرگترین کار دولت تلاش برای بسترسازی فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی است.
محمد محبی هم گفت: اینکه نگاه ما به خارج باشد درست نیست و رهبری هم تاکید کرده
اند که نگاهمان به سرمایه گذاری داخل باشد و به اندازه کافی هم سرمایه گذار داریم این همه ظرفیت های خالی در بخش صنعت ، منتظر تولید است.
باقری هم گفت : باید از فرصت های سرمایه گذاری منطقه و بین المللی استفاده کنیم و سیاست هایی که دولت در مورد رفع تنگناهای مالی به کار گرفته ، قابل توجه است.
وی افزود: در اجرای قانون رفع موانع کسب و کار 24 هزار میلیارد تومان تسهیلات به 16 هزار بنگاه کوچک پرداخت شده است، 32 طرح ملی اجرایی شد که 27 طرح آن انجام شده و پروژه های بالای 60 درصد پیشرفت به میزان 5 هزار پروژه انجام شده است.
باقری گفت : تحریک تقاضا یکی از موضوعاتی بود که شناسایی شد و 110 هزار خودرو به فروش رسید، 90 هزار تاکسی فرسوده جایگزین و 2 هزار دستگاه واگن قطار نوسازی و بازسازی شد.
وی افزود : تولیدات کشاورزی از 97 میلیون تن در سال 92 به 118 میلیون تن در سال 95 رسیده است.
امیر باقری اصلاح تبصره های 35 و 36 را یادآور شد و گفت: 20 هزار میلیارد تومان برای افزایش سرمایه گذاری بانک ها تصویب شد.
وی افزود : 14 هزار و 600 میلیارد تومان بدهی دولت به بانک ها نیز پرداخت شد.
محبی هم گفت: در زمینه قاچاق کالا کاهشی نداشتیم آنچه مربوط به کاهش قاچاق بوده در مورد سوخت بوده است.
سیدرضا فاطمی امین کارشناس ارشد مسایل اقتصادی و صنعتی گفت : رویکرد اقتصادی
دارای اشکال بوده و جریان نقدینگی را به یک کلاف سردرگم تبدیل کرده است.فاطمی امین ادامه داد : مولفه های سخت به مولفه های نرم تبدیل شده اند و این تعریف ها در تفسیر واقعیت تاثیرگذار هستند و این در طرح ریزی و اجرا خیلی فرق می کند. وی گفت: مسایل ما بین بخشی هستند اما دولت بین بخشی نیست . بزرگترین چالش ما هماهنگی بین بخشی است ، رویکردهای کلان درست نیست ما فقط کار را وصله پینه می کنیم ولی اصلاحات ساختاری بطور اساسی درست نشده است و تنظیم بازار در اقتصاد ما بدرستی انجام نمی شود.
امیر باقری دیگر طرف مناظره هم در پاسخ به فاطمی امین گفت: در سال 92 نقدینگی کشور 630 هزار میلیارد تومان بوده که اکنون به هزار و 200 میلیارد تومان رسیده است .
فاطمی امین در ادامه صحبت های باقری اشاره کرد: آفت اقتصاد ما این است که شاخص های اشتباه را در اقتصاد تعریف کنیم ، باید رقم مطلق رشد را در نظر بگیریم نه نرخ شد را. این در حالی است که ما به ویژه در صنعت نفت دچار مشکل هستیم ، زیرا پول نفت باید به صندوق توسعه ملی واریز شود و ما پس از مدت ها این پول را بصورت وام به بخش های دیگر تخصیص دهیم.
وی گفت: 24 شاخص در نرخ تورم تاثیرگذار است و باز هم اعتقاد دارم دولت چون در این چهار سال اخیر کاری انجام نداده ، نرخ تورم کاهش یافته است.
فاطمی امین افزود: در بحث نرخ ارز در سال 90 - 91 ارز مالی کم شد در نتیجه قیمت دلار افزایش یافت و تورم ایجاد شد این در حالی بود که ما با تحریم های شدید روبرو بودیم اما از سال 92 به بعد که تحریمی ما را تهدید نمی کرد باز هم اقتصاد ما دستخوش رکود شد و نرخ تورم پایین آمده است.
وی گفت: همه مشکل نقدینگی دارند زیرا توزیع نقدینگی اشتباه است.
باقری در پاسخ به صحبت های فاطمی امین افزود: در خصوص تورم باید برنامه ریزی بلندمدت داشت و دید بلندمدتی هم در کنار آن داشته باشیم ، ما نباید در یک مقطع مثلا یک ماهه به آن نگاه کنیم .برغم اینکه دولت کاری کرد که بتواند بخش تولید را فعال
کند ، تورم کنترل شد.
وی ادامه داد: اقتصاد ایران در یک مقطع دچار افزایش نرخ ارز شد این درحالیست که نفت صددلاری به 28 دلار رسید . اگر دولت قرار بود نرخ تورم را کنترل نکند قیمت ارز باید به 7 هزار تومان می رسید اما دولت یازدهم توانست نقدینگی را توزیع و نرخ ارز را باثبات نگه دارد.
باقری افزود: من اطلاعاتی را طبق اطلاعات مرکز آمار خدمت مردم ارایه می دهم که به شرح ذیل است :
- رشد اقتصادی بدون نفت در مجموع به 7.3 درصد رسیده است بنابراین رشد غیر نفتی به 5 درصد بالغ شد.
- دولت از سال 92 حجم واردات را از 78 میلیارد دلار به 43 میلیارد دلار تقلیل داده و نکته جالب توجه این است که حجم صادرات و واردات غیر نفتی برابر شده است .
- کالای قاچاق در سال 95 از 25 میلیارد دلار به 15 میلیارد دلار کاهش یافت و این سیاست هایی است که دولت یازدهم برای بهبود شرایط اقتصادی انجام داد.
فاطمی امین هم در ادامه صحبت های باقری تاکید کرد : ساختار اقتصادی خراب است مثل تلویزیون خرابی که از داخل ایراد دارد و ما دنبال این هستیم که چرا سیگنال نمی دهد.
برجام مزایا و معایبی برای اقتصاد ما داشت اما چون این تلویزیون از داخل خراب است و تا اصلاح ساختار بدرستی صورت نگیرد، هیچ چیز درست نمی شود.
وی گفت: در سال 95 سرمایه در گردش برای ساخت کالا 200 هزار میلیارد تومان بوده و اکنون به 153 هزار میلیارد تومان رسیده است.
فاطمی افزود: به نظر من منطق کار اشتباه است چرا باید دولت در یک سفری به یک استانی بگوید که به بنگاه ها وام می دهیم و آن وقت استاندار و فرماندار را هم بدردسر بیندازیم تا چرخ اقتصاد بچرخد البته این موضوع در شرایط اضطرار اقتصادی حداقل کاری بود که دولت انجام داد.
وی گفت: دولتی که 200 هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهی دارد می توانست با پرداخت 25 درصد به بنگاه ها چرخه اقتصادی را براه بیاندازد اما در سال 95 بدهی بانکی دولت کمتر که نشد بیشتر هم شده است.
فاطمی افزود : در مسئله تامین اجتماعی که من معتقدم این یک شتر گاو پلنگی است که خدمات بدی را هم ارایه می دهد یا در خصوص تحریک تقاضا باید دولت توضیح دهد که کارت های اقتصادی که قرار بود برای خرید کالا به مردم تخصیص یابد چه شد ؟ اما مهمتر از همه شاخص ها ، شاخص کسب و کار در اقتصاد است که این شاخص در اقتصاد ما بسیار ما ضعیف است حتی بانک جهانی نیز این شاخص را چندین بار تصحیح کرده است.
فاطمی امین گفت: 80 نفر پرسشنامه ای که مربوط شاخص کسب و کار در جوامع را برعهده دارند پر می کنند که خیلی از این افراد اصلا در ایران نیستند، مردان دولت می گویند از سال 2004 تا 2015 حدود 15 رتبه افزایش رتبه دراین زمینه داشتیم ، اما اینها به خاطر تغییر محاسباتی بوده که بانک جهانی آن ها را هر سال تصحیح کرده است.