نقش برجسته بخش معدن در اشتغال زایی، ارزش افزوده و صادرات
مدیرعامل شرکت صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی اعلام کرد: بخش معدن نقش برجسته ای در اشتغال زایی، ایجاد ارزش افزوده و صادرات دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، محمدرضا عربی مزرعه شاهی با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال» اظهار کرد: ساختار بخش معدن کشور دارای ارزش افزوده بالا و اشتغال زایی مناسب است و با استخراج و فرآوری معادن در مناطق مختلف، می توان درآمد قابل توجهی برای کشور ایجاد کرد و معضل بیکاری را به ویژه در مناطق محروم، تا حد قابل توجهی کاهش داد.
وی ادامه داد: در بخش صادرات نیز، آمارها نشان می دهد که صادرات بخش معدن نسبت به تولید ناخالص داخلی (جی دی پی)، بسیار بالاتر از بخش صنعتی و سایر بخش های اقتصادی است. در واقع، به نسبت سهم خود از تولید ناخالص داخلی، این بخش بهترین عملکرد صادراتی را طی سال های گذشته داشته است.
عربی مزرعه شاهی با اشاره به اینکه ایجاد جایگاه مطلوب بخش معدن در اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، نیازمند نگاه جدید به این بخش از سوی مسئولان است، تصریح کرد: صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی- که در راستای توانمند سازی بخش خصوصی و کمک به رشد پایدار بخش معدن ایجاد شده -با حمایت های سیستم بانکی می تواند نقش بهتری را در این زمینه ایفا کند.
متاسفانه نگاه سیستم بانکی به حوزه معدن مثبت نبوده و در ارایه تسهیلات و حمایت از این بخش توجه کافی صورت نمی گیرد.
وی ادامه داد: این صندوق بیمه ای در سال 95 حدود 250 میلیارد تومان پروژه را بررسی و به بانک ها معرفی کرد که از این میزان، 130 تا 140 میلیارد تومان بیمه نامه صادر شد و این صندوق در راستای استراتژی حمایت از ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی، آمادگی دارد نسبت به صدور بیمه نامه به بانک ها برای ارایه تسهیلات به بخش معدن اقدام کند که البته این امر منوط به حمایت سیستم بانکی در امر تامین تسهیلات است.
به گفته وی، با حمایت های بیشتر این صندوق از سوی بانک ها در سال جاری، می توانیم شاهد رشد معادن بخش خصوصی و در نتیجه ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بیشتر باشیم.
فرصت های توسعه مهارت و فناوری شامل (آموزش مهارت و فناوری ، صلاحیت حرفه ای و شرایط احراز اشتغال) در بخش معدن ایران زیاد است و باید مورد توجه برنامه ریزان باشد.
این رویکرد به توسعه بازار بر اساس شاخص های بهره وری هم کمک خواهد کرد و کارافرینی معدنی فقط به چند کارخانه بزرگ محدود نمی شود بلکه شامل عرصه های کوچک و متوسط و از مصالح ساختمانی تا تولید فولاد و محصولات دانش بنیان را شامل می شود.
ایران کشوری با شناسنامه اقتصاد معدنی و در ردیف 10 کشور برتر معدنی محسوب می شود و 68 کانی معدنی در کشور شناسایی شده و تا 80 نوع هم قابل افزایش است که هر کدام ، مزیتی برای ایجاد زنجیره ای از کارافرینی است.
توسعه اقتصاد معدنی می تواند کشور را از وابستگی به درآمدهای نفتی رها کند و در ساماندهی بازار کار و کاهش نرخ بیکاری هم موثر خواهد بود و در کنار ان فرایند
گسترده ای از ایجاد ارزش افزوده ایجاد می شود.
ذخایر معادن شناسایی شده کشور 57 تا 58 میلیارد تن شامل حدود 38 میلیارد تن ذخیره قطعی و 20 میلیارد تن دیگر احتمالی است و ارزش ذخایر معدنی هم بیش از 770 میلیارد دلار براورد می شود.
بنابراین گزارش ایران در بخش معدن سنگ آهن ، تبه دوازدهم جهانی را با 5.2 میلیارد تن از ذخایر قطعی دارد و در زغال سنگ نیز رتبه 26 جهانی به دلیل در اختیار داشتن 2.1 میلیارد تن از ذخایر قطعی از آن خود کرده است.
در سرب و روی با 23 میلیون تن فلز محتوی سرب و روی معادل 4 درصد منابع جهانی را داریم و در سنگ آهن در رتبه بیستم جهانی هستیم.
در طلا نیز رتبه پنجاه و هفتم جهانی با 300 تن از ذخایر قطعی را از آن خود کرده ایم و البته در سنگ های تزینی با تنوع کم نظیر در نوع و کیفیت مواجه هستیم.
توجه به ارزش افزوده معدن و صنایع معدنی ، رمز گذر از مراحل مختلف توسعه یافتگی و افزایش اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی است.
استخراج ذخایر معدنی کشور در سال گذشته 390 میلیون تن بود که باید تا 500 میلیون تن افزایش یابد.