شش میلیارد دلار اتلاف انرژی در ساختمان های کشور
80 میلیون ایرانی در یک روز پاییزی با مصرف 530 میلیون مترمکعب گاز ، به اندازه مصرف یک روز ساکنان اتحادیه اروپا گاز مصرف کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ انرژی یکی از بحث های مهم جوامع جهان است، به طوری که با گرم شدن زمین بسیاری از کشورها برای مصرف بهینه ان اقداماتی انجام داده اند. بسیاری از کشورها با افزایش قیمت حامل های انرژی و همچنین تدوین مقررات از هدر روی انرژی در بخش ساختمان کاسته اند.
در کشور ما حدود 23 میلیون واحد مسکونی وجود دارد که 8 میلیون از این واحدها کمتراز 10 سال قدمت دارد که اگر امیدوار باشیم مبحث 19 در آنها رعایت شده است ، 15 میلیون واحد مسکونی با قدمت 10 سال وجود دارد که مبحث انرژی در آنها رعایت نشده است.
در کشور ما بخش ساختمان حدود 40 درصد از کل مصرف انرژی را به خود اختصاص میدهد. البته اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است، در سال 70 برای اولین ویرایش مبحث 19 مقررات ملی ساختمان، تحت عنوان صرفه جویی در مصرف انرژی تدوین شد و در سال 1381، ویرایش دوم مبحث 19 مقررات ملی ساختمان تهیه و ابلاغ شد. و امسال( 95) نیز ویرایش نهایی شد ؛ که متاسفانه با وجود اقدامات انجام شده در سالهای اخیر، اثربخشی مورد انتظار را در کاهش مصرف انرژی بخش ساختمان نداشته ایم.
خسارت ناشی از اتلاف مصرف انرژی در ساختمان های کشور حدود شش میلیارد دلار براورد می شود ، و همه تلاش ها طی 20 سال گذشته برای حفظ این ثروت ملی به جایی نرسیده است.
شکرچی زاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این باره گفت: میزان رعایت مبحث 19 مقررات ملی بیش از 15- 10 درصد نیست که این مسئله نوعی هشدار است، در حالیکه رعایت مبحث 19 میتواند برای حدود 30 درصد ساختمانها 35 تا 40 درصد کاهش انرژی را داشته باشد، حتی در برخی ساختمانها تا 50 درصد میتواند تاثیرگذار باشد.
اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان برای تمامی ساختمان های دولتی و خصوصی الزامیست، این درحالیست که سازندگان به راحتی این قانون الزام آور را نادیده می گیرند.
مانی فر، مدیرکل دفتر مقرارات ملی ساختمان نیز در این باره گفت: باید بپذیریم کیفیت اجرای مبحث 19در همه مناطق کشور متفاوت است و ما در حوزه انرژی هم مانند بسیاری از مباحث دیگر نیازمند فرایند مشارکتی مردم، مسئولان و بخش های مختلف اداری هستیم و باید امور ترویجی بیشتر از این توسعه پیدا کند.
وی ادامه داد: اجرای بهینه سازی انرژی باید تبدیل به یک باور عمومی شود و این پیامدها باید برای مردم به نحو مناسب تری مطرح و تبعات منفی رعایت نکردن الگوی مصرف انرژی برای همه روشن شود.
وی افزود: در کشور ما حدود 3/5 برابر متوسط جهان مصرف انرژی داریم و در ساختمان های مسکونی ، تجاری و عمومی در حدود 40 درصد کل مصرف انرژی اتفاق می افتد و با رعایت مبحث 19 می توانیم رده انرژی را در ساختمان ها از حداقل های ممکن به وسط های جدول و رده های بالاتر و نزدیک به رده های B برسانیم.
وی تاکید کرد: در شهر تهران مصرف انرژی 435 کیلو وات ساعت بر متر مربع در سال است و باید به 348 کیلو وات ساعت کاهش پیدا کند، برای تحقق این برنامه اقدامات زیادی می شود انجام داد.
رعایت الزمات بهینه سازی مصرف انرژی درکل هزینه ساخت، کمتر از دو درصد است که این هزینه نه تنها کمتر از سه سال از محل صرفه جویی حاصل از کاهش مصرف انرژی برای مصرف کنندگان جبران می شود ،بلکه کاهش مصرفی 50 درصدی در طول عمر بنا برای خریدار محفوظ می ماند. به طوری که با دوجداره کردن پنجره ها بین 25 تا 35 درصد از اتلاف انرژی جلوگیری می شود.
اگر عایق کاری سقف ، کف و دیوارهای خارجی ساختمان ها انجام شود، بین 45 تا 55 درصد از مصرف انرژی کاهش می یابد، اگر عزم عمومی برای این اصلاحات وجود داشته باشد ظرف مدت کوتاهی اتلاف انرژی در ساختمانها به حداقل می رسد و رده مصرف انرژی را ارتقا می دهیم.
کاری رئیس مرکز انرژی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت: باید به مصرف کنندگان حقوقشان را اطلاع دهیم و بدانند وقتی ساختمانی را می خرند چه حداقل هایی را باید داشته باشد وقتی در ساختمانی عایق حرارتی استفاده نمی شود نقض مقررات است.
وی ادامه داد: مصرف کنندگان باید بدانند چه انتظاری از خانه های استاندارد داشته باشند و مهندسین هم باید تبعات کوتاهی را که صورت می گیرد، بدانند و این حرکت جدی ایجاد خواهد شد.
علاوه بر الزام سازندگان به رعایت استانداردهای تعیین شده در زمینه مصرف بهینه انرژی در ساخت بناها ، صدور شناسنامه ساختمان و ثبت مشخصه های فنی بنا عامل دیگری است که انگیزه سازندگان را در رعایت این ضوابط دو چندان کند.