پخش زنده
امروز: -
در چند روز اخیر، قیمت گوشت قرمز در کل کشور افزایش یافته و کُردستان هم از این مسأله متأثر شده، امّا تفاوت قیمتها، عامل بروز نارضایتی در بین مصرف کنندگان است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستان، کُردستان از استانهایی است که سهمی در صادرات دام و گوشت قرمز به داخل و خارج از کشور را دارد، استانی که بیش از 3 میلیون واحد دامی در واحدهای صنعتی، نیمه صنعتی و روستایی دارد و همواره جزو استانهایی بوده که بخشی از تولید آن، مازاد بر مصرف است.
در این ایام، بحث روز در
حوزه مصرف در کشور، حول و حوش گوشت قرمز است، فرآورده دامی که سهم عمده ای در سبد
غذایی شهروندان دارد، امّا سیر صعودی یکباره قیمت گوشت، آشفتگی بازار مصرف و تفاوت
قیمت را در پی داشته است.
این روزها اگر سری به قصابیهای
سنندج، زده شود، قیمتها از 35 تا 45 هزار تومان متفاوت است، قیمتی که دلیل افزایش
آن، از زبان منابع گوناگون، متفاوت است.
کمبود دام، علت اصلی افزایش
قیمت
رییس بازرسی و نظارت سازمان
صنعت، معدن و تجارت کُردستان، دلیل این افزایش قیمت را تأمین نکردن نیاز دام
کشتارگاهی از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان اعلام کرد.
فرزاد سردارزاده با اشاره
به افزایش صادرات دام سبک در کشور، گفت: به همین دلیل تقاضا برای دام سنگین افزایش
یافته است.
وی با اشاره به آخرین مصوبه
تنظیم بازار استان در تیرماه سالجاری، گفت: قیمت مصوب برای گوشت گوسفندی، 30 هزار تومان
و برای گوشت گوساله درجه یک، 34 هزار تومان بود که با عدول کنندگان از این قیمت،
برخورد تعزیراتی شده است.
به گفته وی در چند روز اخیر
که قیمت گوشت افزایش پیدا کرده، 15 فقره پرونده تخلفاتی صنف قصابان به ارزش ریالی
بیش از 75 میلیون ریال تشکیل و به تعزیرات حکومتی ارجاع داده شده است.
این مسئول با تأکید بر
اینکه موافق افزایش قیمت نیستیم، گفت: به دلیل کمبود گوشت در استان، این افزایش
قیمت رخ داده است و شرکت پشتیبانی دام مؤظف است این نیاز را تأمین کند.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی
بر تفاوت قیمت گوشت در بازار مصرف از 37 تا 45 هزار تومان، اظهار داشت: تفاوتها
بین 37 تا 40 هزار است و دلیل آن افزایش قیمت دام زنده گوسفندی از 13 تا 14 هزار
تومان است.
وی اعلام کرد: حداکثر هزینه
ای که هر قصاب از کشتارگاه تا قصابی خود بابت هر کیلو گوشت متحمل می شود، 3 هزار
تومان است.
عدم کمبود دام برای تأمین
نیاز استان
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی کُردستان، می گوید: ظرفیت تولید
سالانه گوشت قرمز در کُردستان، 27 هزار تُن است که 18 هزار تُن آن در داخل استان
مصرف و بقیه به خارج از استان و کشور صادر می شود.
خالد جعفری به رُشد
سراسری قیمت گوشت در کشور اشاره کرد و افزود: در کُردستان، تولید این فرآورده بیش
از نیاز است و در دو ماه گذشته، حدود 2 هزار رأس گوساله از این استان صادر شده
است.
وی قیمت گوشت در استان و
کشورمان را کمتر از بازار مصرف کشورهای همجوار اعلام کرد و افزود: در پی افزایش
قیمت، نامه ای رسمی از سازمان جهاد کشاورزی به سازمان صنعت، معدن و تجارت، برای
تشکیل جلسه تنظیم بازار، ارسال شده است.
وی بیشترین افزایش قیمت
را مربوط به واحدهای قصابی دانست و افزود: این روند باید در قصابیها کنترل شود.
جعفری در پاسخ به اظهارات رییس بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت
کُردستان در زمینه کمبود دام در استان، گفت: در استان کُردستان کمبودی وجود ندارد
و افزایش قیمت متأثر از روند کشوری است.
وی در درباره افزایش قیمت دام زنده نیز گفت: بر اساس آمار رسمی، قیمت دام
زنده در فصل بهار کیلویی 12 هزار و 500 تومان بوده که اکنون به 15 هزار و 500 تومان
رسیده است.
نکته قابل تأمل در اظهارات این دو مسئول، علاوه بر تناقض در کمبود یا عدم
کمبود دام، تفاوت قیمتی است که در زمینه قیمت دام زنده بیان کرده اند.
قاچاق و صادرات دام، عامل افزایش قیمت
رییس اتحادیه قصابان سنندج، قاچاق و صادرات دام از کشور را دو عامل اصلی
افزایش قیمت گوشت اعلام کرد.
محمّد کرمی، با بیان اینکه در فصول سرد سال، همواره با کمبود و گرانی دام
مواجه هستیم، افزود: افزایش قیمت در مقاطعی از سال همانند ماه های محرم، قربان و رمضان
به دلیل افزایش تقاضا، طبیعی است.
وی افزایش قیمت ارز را نیز عامل دیگری اعلام کرد که در افزایش قیمت دام و
متعاقب آن گوشت قرمز، دخیل بوده است.
وی با اشاره به عضویت 200 قصاب در اتحادیه قصابان سنندج، درباره قیمت مصوب
تنظیم بازار در تیرماه امسال، گفت: این قیمت از همان ابتدا مورد اعتراض ما بود و
در نهایت قیمت مصوب به ما تحمیل شد که همان مصوب سال 92 است.
کرمی، در این شرایط، منصفانه ترین قیمت گوشت در این شهرستان را 36 هزار
تومان اعلام کرد.
سبد کشتار دام، تغییری نکرده است
مُدیرعامل کشتارگاه صنعتی سنندج
هم قیمت دیگری از دام زنده و از نوع گوسفند ارائه کرد که با قیمت اعلامی معاون
بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی کُردستان همخوانی دارد.
آزاد سعیدی، این قیمت را بین 15 هزار و 500 تا 16 هزار و 500 تومان در
کیلو اعلام کرد و افزود: قیمت لاشه گوسفندی نیز بین 34 تا 34 هزار و 500 تومان در
کیلو، برای قصابان تمام می شود.
وی با بیان اینکه این کشتارگاه کار تأمین گوشت سه شهرستان سنندج، کامیاران
و دهگلان را برعهده دارد، افزود: میانگین روزانه کشتار دام سبک در این واحد تا پیش
از افزایش قیمت، 130 تا 140 رأس بود که در حال حاضر به 70 تا 80 رأس کاهش یافته
است.
سعیدی از افزایش کشتار دام سنگین در پی گرانی گوشت گوسفندی خبر داد و گفت:
تعداد کشتار دام سنگین از 45 رأس در روز به 50 رأس افزایش یافته که با توجه به حجم
گوشت دام سنگین، هر رأس دام سنگین 10 تا 12 رأس دام سبک را پوشش می دهد.
وی تأکید کرد: سبد کشتار دام و تولید گوشت قرمز در استان تغییری پیدا
نکرده است.
به گفته این مسئول برخی فروشگاههای این کشتارگاه با وجود سود حداقلی، برای
جلوگیری از فشار به مصرف کننده، گوشت مخلوط گوسفندی را به قیمت 35 هزار تومان عرضه
می کنند که با این سود، هزینه پرسنل نیز تأمین نمی شود.
سه فروشگاه، تعادل قیمت را عهده دار شدند
مُدیرکل پشتیبانی امور دام استان کُردستان، گفت: سه واحد فروشگاهی مواد پروتیینی وابسته با سازمان جهاد کشاورزی، گوشت گوسفندی شهروندان را به قیمت 35 هزار تومان عرضه می کنند.
پیمان اسکندری افزود: مردم می توانند از این
فروشگاهها، گوشت مورد نیاز خود را تأمین کنند.
وی به نبود متقاضی گوشت قرمز منجمد در استان هم
اشاره کرد و افزود: عرضه این محصول به میزان تقاضا بستگی دارد که در حال حاضر
متوسط توزیع آن 300 تا 400 کیلوگرم در روز است.
ابهام، سرنخ اصلی است
تناقض در دلایل افزایش قیمت گوشت در کُردستان،
نیازمند واکاوی دوباره از سوی مسئولین امر است تا علاوه بر رسیدن به سرنخهای اصلی،
سیاستی یکسان در این زمینه به کار گرفته شود تا علاوه بر حفظ حقوق مصرف کنندگان،
واحدهای عرضه کننده این محصول نیز ممتضرر نشوند.
هرچند افزایش قیمت این فرآورده، مسأله ای سراسری
است و مختص استان کُردستان نیست، امّا بنابر اعلام مسئولین، این استان نه تنها
کمبودی در زمینه تأمین نیاز خود ندارد، بلکه تأمین بخشی از نیاز داخل و خارج از
کشور را نیز عهده دار است و شاید در استانی که خود صادر کننده گوشت قرمز است، افزایش
قیمت منطقی نباشد...