النقاش: تغییرات در منطقه نتیجه پیروزی جبهه مقاومت است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، هماهنگ کننده موسسه مطالعات و تحقیقات راهبردی «امان»، با اشاره به اینکه متحدان منطقه ای آمریکا از جمله عربستان، قطر و ترکیه هزینه سنگینی برای ناکامی سیاست های واشنگتن در خاورمیانه پرداخت می کنند، تاکید کرد تغییرات در منطقه ریشه ای خواهد بود و باید آن را نتیجه شکست طرح آمریکا و پیروزی جبهه مقاومت در منطقه دانست.
انیس النقاش در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المیادین، درباره دکترین جدید سیاست خارجی روسیه نیز گفت: مسئله قابل توجه در این دکترین آن است که روسیه امروز توانایی عملی کردن دکترین سیاست خارجی خود را دارد. در این دکترین تاکید شده است که فقط سازمان ملل و شورای امنیت باید مرجع حل و فصل مناقشه ها در جهان به دور از دخالت های خشونت آمیز خارجی باشند. روسیه با نشان دادن قدرت و تاثیر خود در بعضی کشمکش ها در جهان، آمریکا را وادار کرد تا حد و مرزش را بشناسد. به عبارت دیگر، تحولات اخیر باعث شده است که روسیه از موضع قدرت، دکترین سیاست خارجی خود را مطرح کند. دونالد ترامپ که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شد و فردی که احتمالا در انتخابات فرانسه پیروز خواهد شد، حامی ایده نزدیک شدن به مسکو هستند. با استقرار گسترده نیروهای روسیه در شرق دریای مدیترانه و دریای سیاه، ولادیمیر پوتین می تواند بگوید که برای تفاهم با دولت های جدید در آمریکا و فرانسه آمادگی دارد. ترامپ هم به دنبال برخورد با پوتین نیست، بلکه از همکاری با آن استقبال می کند. فرانسوا فیون هم از همکاری با مسکو سخن می گوید. پوتین این پیام ها را دریافت کرده است. روسیه در این دکترین از امکان گفتگو درباره توانمندی های هسته ای سخن گفته است که این مسئله رضایت اروپا را تامین می کند. مسکو همچنین تاکید کرده است اروپا را شریک اساسی برای خود می داند و خواهان همکاری با آن به شرط گسترش نیافتن تهدید ناتو برای مسکو است. افکار عمومی جهان از یکه تازی آمریکا و ماجراجویی های آن در جهان خسته شده اند.
النقاش افزود: آنچه در گرجستان و اوکراین رخ داد، نمونه عملی و ملموسی از پاسخ قاطعانه مسکو به هر نوع تلاش آمریکا برای مخدوش کردن امنیت روسیه است. بنابراین دکترین جدید سیاست خارجی روسیه در سطح نظریه نیست و در عمل هم مسکو آن را اجرا کرده است. در حالی که در برابر همکاری دهها کشور به فرماندهی آمریکا و متحدانش در منطقه و هزینه کردن میلیاردها دلار، نزدیک بود سوریه به دست تروریست ها بیفتد، دخالت روسیه و متحدان سوریه از جمله ایران و حزب الله معادلات را تغییر دهد و شکست سیاست واشنگتن را ثابت کرد. بنابراین زمانی که روسیه می گوید با قاطعیت به هر اقدام آمریکا پاسخ خواهد داد، در عمل هم این مسئله را نشان داده است. در حالی که قدرت های بزرگ هنوز درباره تقسیم قطب شمال و قطب جنوب به توافق نرسیده اند، روسیه در دکترین خود از افزایش نفوذ در این دو منطقه سخن گفته و در عمل هم پرچم خود را در مناطق مختلف قطب جنوب و قطب شمال نصب کرده است. به اعتقاد من، اثر اصلی سخنان پوتین بر اروپا خواهد بود که در آینده مجبور به همکاری مثبت با روسیه است.
وی خاطر نشان کرد: آمریکا در سوریه با حمایت از آنچه انقلاب در این کشور خوانده می شد برای سرنگون کردن نظام آن تلاش کرد. اما تاکید روسیه بر قانونی بودن دولت سوریه، مانع از تحقق این هدف واشنگتن شد. اوکراین و گرجستان دو نمونه از کشورهایی هستند که با آمریکا ضد روسیه همکاری کردند اما در نهایت متحمل شکست شدند و بخشی از خاک خود را هم از دست دادند. روسیه پس از ماجرای لیبی اجازه نداد، این طرح آمریکا در سوریه تکرار شود. آمریکا در لیبی هم نظام این کشور را با توسل به شیوه غیرقانونی سرنگون کرد و هم لیبی را رها کرد تا طرف های مختلف در آن با یکدیگر درگیر شوند و در عمل ثبات و امنیت در این کشور از بین رفت. متحدان واشنگتن در خاورمیانه از جمله عربستان سعودی، قطر و ترکیه به علت شکست های آن، هزینه های سنگینی پرداخت می کنند و در باتلاق قرار گرفته اند. این نمونه ها نشان می دهد آمریکا حاضر نیست به هر قیمتی از متحدانش حمایت کند. این کشورها امروز از نظر اقتصادی و روانی بازنده هستند. این شرایط باید درسی برای همه کشورهای جهان باشد. آمریکا باید تلاش برای ضربه زدن به امنیت روسیه و تجزیه ایالت های مختلف این کشور را کنار بگذارد.
انیس النقاش گفت: ترکیه دومین ارتش قوی عضو ناتوست و امروز رئیس جمهور آن از دور شدن از ناتو و نزدیک شدن به سازمان شانگهای سخن می گوید. هماهنگی نظامی ترکیه با روسیه در مسئله سوریه، گسترده تر از هماهنگی آنکارا با واشنگتن است. عربستان در شرایط بسیار دشواری قرار دارد و در حال از دست دادن همه برگ های برنده خود در منطقه است. آمریکا هم هیچ تلاشی برای کمک به آن صورت نمی دهد و حتی به فرو رفتن بیشتر سعودیها در باتلاق کمک می کند. با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، بدون شک این شرایط تشدید خواهد شد. بنابراین تغییرات در منطقه ریشه ای خواهد بود. البته من آن را نتیجه همکاری آمریکا و روسیه نمی دانم، بلکه باید آن را نتیجه شکست طرح آمریکا و پیروزی جبهه مقاومت در منطقه دانست.
النقاش افزود: رویارویی بین روسیه و آمریکا در منطقه خاورمیانه محدود خواهد شد. کشمکش آمریکا با ایران در منطقه ادامه پیدا خواهد کرد. کنگره با تمدید تحریم ها ضد ایران به مدت ده سال دیگر، به چالش کشیدن تهران را به اوج رساندند. به هیچ وجه نباید انتظار داشت، ترامپ به دنبال تفاهم با ایران باشد. او حتی تهدید کرد توافقنامه هسته ای را لغو خواهد کرد. بنابراین با وجود آنکه ممکن است توافقنامه هسته ای لغو نشود، اما در هر صورت، دولت ترامپ رویکرد مثبتی در تعامل با ایران نخواهد داشت. پیش بینی من آن است که درگیری با ایران شدیدتر خواهد بود. اطلاعات من هم نشان می دهد ایران معتقد است به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در پرونده های مختلف از جمله سوریه، پیامدهای مثبتی به همراه دارد و باعث تضعیف متحدان واشنگتن در منطقه می شود، اما موضع او در برابر ایران باعث درگیری بسیار شدیدی خواهد شد که ایران به خوبی از آن آگاهی دارد و برای آن آماده شده است، به صورتی که آمریکا را غافلگیر خواهد کرد.