معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:
عملکرد نادرست بیمه سلامت، عامل بدهی به بیمارستانها
آقاجانی: در مصوبه دولت در27 اردیبهشت 93 مشخص شده است که افراد فاقد بیمه درمانی از خانوارهای تحت حمایت را بیمه کند که براساس آن برآورد حدود 5 میلیون نفر بود، اما در اجرا بیمه سلامت به گونهای رفتار کرد که هیچ کدام از این دو ملاک رعایت نشد و افرادی از دیگر صندوقهای بیمه به این صندوق بیمه آمدند و از هیچ نهاد حمایتی استعلام نشد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد آقاجانی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره مشکلات بدهی بیمه ها به بیمارستان ها افزود: براساس آخرین آمار، میزان بدهی بیمه ها به وزارت بهداشت و مراکز درمانی به 11 هزار و 400 میلیارد تومان رسیده است، این رقم در حال افزایش است زیرا خدمات درمانی همچنان تداوم دارند و روند پرداختی ها تقریبا متوقف شده است.
وی گفت: از این میزان بدهی، مبلغ 6 هزار و 600 میلیارد تومان به بیمه سلامت و 4 هزار و 250 میلیارد تومان هم به سازمان بیمه تامین اجتماعی و مابقی به بیمه های پایه تعلق دارد.
آقاجانی افزود: از این مبلغ 5 هزار میلیارد تومان مربوط به سال 94 و 6 هزار و 400 میلیارد تومان مربوط به امسال است یعنی یک سال از توقف پرداخت سازمان های بیمه گر به بیمارستانها می گذرد و این تاخیر در پرداخت بی سابقه است و اثرات سوئی بر مراکز درمانی داشته است.
وی گفت: این شرایط سبب شده است تعداد 5 میلیون به 11 میلیون تبدیل شود و سالی 4 هزار و 100 میلیارد تومان حق بیمه این افراد است که پیش بینی نشده بود و اکنون دو سال است که این حق بیمه پرداخت می شود.
آقاجانی با اشاره به اینکه اگر بیمه سلامت درست عمل کرده بود این بدهی ها ایجاد نمی شد، افزود: در حال حاضر دو راه وجود دارد که این مشکل حل شود؛ یکی بازگشت به مصوبه هیئت وزیران و دیگر تأمین منابع است.
آقاجانی با اشاره به اینکه با کسری بودجه نمی توان این طرح را ادامه داد افزود: اطلاعات سامانه مرکزی وزارت بهداشت رشد 4 و نیم درصدی خدمات را نشان می دهد اما آمار رسمی بیمه سلامت ایرانیان 5 و 8 دهم درصد افزایش تقاضا را نشان می دهد و در عوض رشد بیمه شدگان 20 درصد است پس بروز چنین مشکلاتی قابل پیش بینی بوده است.
وی با بیان اینکه عمده مشکل بیمه شدگان جدید بیمه سلامت است گفت: در صورت تامین نشدن منابع مالی برای این افراد چرخه ارائه خدمات به همه مردم دچار مشکل می شود.
آقاجانی افزود: مشکل دیگر در این زمینه اینکه حق بیمه سلامت کارگران در جای خودش هزینه نمی شود و بر اساس آمار از سال 92 تا 94، 6 هزار و 800 میلیارد تومان از حق بیمه کارگران در محل خودش هزینه نشده است و در سال 95 هم در 6 ماهه نخست سال 24 هزار میلیارد تومان حق بیمه وصول شده بوده است که باید 8 هزار میلیارد تومان آن صرف سلامت می شد که نشد و مشخص نیست در این بین چه اتفاقی افتاده است.
معاون درمان وزارت بهداشت ادامه داد: اگر حق بیمه کارگران در جای خود هزینه شود، وزارت بهداشت مشکلی نخواهد داشت و بیش از 4 هزار میلیارد پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه اطلاعات ما بر اساس آمار سازمان تأمین اجتماعی است گفت: هفت بیست و هفتم حق بیمه افراد شاغل و نه بیست هفتم حق بیمه کارگران باید برای سلامت هزینه شود و سوال ما اینجاست امسال میزان دریافتی ما از سازمان تأمین اجتماعی 370 میلیارد تومان بوده است در حالیکه سازمان تأمین اجتماعی 24 هزار میلیارد تومان حق بیمه دریافت کرده است و این یعنی حق بیمه ها درجای دیگری هزینه می شود.
آقاجانی با بیان اینکه شرکت های دارویی با مشکل مواجه شده اند افزود: شرکت های دارویی، پرستاران و پرسنل دیگر مراکز درمانی یک سال است از بیمارستان ها بدهی دارند.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: بسیاری از شرکت های طرف قرارداد بیمارستان ها ورشکسته شده اند و 50 درصد پرسنل بیمارستان ها که دولتی نیستند حقوق خود را از بیمه می گیرند و در واقع تمام کارگران شاغل در وزارت بهداشت حقوق از دولت نمی گیرند و در تأمین منابع آن ها بسیار مشکل داریم.
وی در پایان افزود: قانون تاکید دارد 60 درصد مطالبات باید ظرف 15 روز پرداخت شود و الباقی در 3 ماه، بنابر قانون اگر تاخیر اتفاق رخ دهد برابر نرخ اوراق مشارکت باید جریمه تاخیر پرداخت شود، در حال حاضر اصل اوراق و جریمه آن ها پرداخت نشده که شرایط را بسیار سخت کرده است.
آقاجانی تاکید کرد: بنابراین سازمان تامین اجتماعی باید مشکلات غیر مرتبط با درمان را در جایی دیگر حل کند و همه مشکلات این سازمان به بیمارستان ها کشیده نشود.