نهاوندیان:
در بازارهای سرمایه دنیا سهم بیمه ها بالای 20 درصد است .
رئیس دفتر رئیس جمهور : اینجا جای آن نیست که بگوییم چرا بیمه های اجتماعی ما به بنگاه داری کشیده شدند که اگر در این باره در گذشته فکر شده بود شاید راه بهتری می شد اندیشید
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد نهاوندیان در همایش صندوق های بازنشستگی، راهکارها و تنگناها افزود: در بازارهای سرمایه دنیا سهم بیمه ها بالای 20 درصد است اما در بازار سرمایه ای کار می کنند که ویژگی های سوددهی و امنیتی دارند برای همین
است که صندوق های بیمه اجتماعی معمولاً محتاط تر عمل می کنند. اینجا جای آن نیست که بگوییم چرا بیمه های اجتماعی ما به بنگاه داری کشیده شدند که اگر در این باره در گذشته فکر شده بود شاید راه بهتری می شد اندیشید یا اینکه به عنوان بدهی های دولت در گذشته بنگاه های ریز و درشت، بزرگ و کوچک، سودده و زیان ده را بر سر مؤسسات تأمین اجتماعی بریزیم.
عضو صندوق بازنشستگی کشور گفت: باید در سیاستگذاری کلان و مدیریت های میان مدت و بلندمدت به این موضوع توجه کرد که بخشی از حفظ امنیت و آرامش در سطح کلان اقتصاد از ثبات تأمین اجتماعی است.
وی به رابطه دو سویه پایداری صندوق های بیمه تأمین اجتماعی و اقتصاد اشاره کرد و افزود: متأسفانه به دلیل کم توجهی در گذشته مرتباً تکیه صندوق ها به افزایش بودجه از سوی دولت بوده است.
نهاوندیان با اشاره به فصل راه و تأمین اجتماعی در سال 87 گفت: در این فصل 36 درصد بودجه به صندوق بازنشستگی و نیروهای مسلح اختصاص داده شده بود و این در حالی است که در سال 95 این رقم به 58 درصد رسیده است که روند خوبی نیست زیرا خود صندوق ها باید تدبیر کنند تا صندوق به توجیه خود برگردد.
وی در ادامه افزود: حقوق، مستمری، هزینه درمان، حقوق های بازنشستگی و بیمه سلامت کشوری در سال گذشته، 120 هزار میلیارد تومان معادل 40 میلیارد دلار بوده و این در حالیست که کل درآمد ارزی کشور از محل نفت 27 میلیارد دلار بوده که این نشان دهنده بزرگی بخشی است که از آن صحبت می کنیم.
نهاوندیان با بیان اینکه در سیاستگذاری کلان باید به طور مستمر توجه عمومی به بخش تأمین اجتماعی هم در مجلس و هم در دولت جلب شوند گفت: باید وقتی هزینه اضافه می کنیم باید توجه کرد منبع آن از کجا تأمین می شود و رابطه آن با هرم جمعیتی و قواعد بازنشستگی و تأمین اجتماعی تأمین شود.
وی افزود: در سطح خرد نیز در مدیریت بنگاه های مربوط به صندوق ها وظیفه مضاعفی وجود دارد هم باید امانتدار جمع عظیمی از کارگران، کارمندان و بازنشستگان باشند و همین که به دلیل اینکه صندوق ها در کل اقتصاد سهمند قطعاً در سیاست های اقتصادی نقش مضاعف دارند و با اینکه دولتی نیستند ولی باید در اقتصاد مقاومتی پیشقدم باشند.
نهاوندیان با بیان اینکه به بنگاه های کارآمدتر، شفافتر، آماده تر و با انصافتر نیاز داریم گفت: اقتصاد رقابتی با ثبات به مدیرانی نیاز دارد که خود را برای مسابقه شفافیت آماده کرده باشند و همیشه یک قدم جلوتر از دیگران اقدام کنند و در این شفافیت هم قائل به تبعیض نباشند.
وی ادامه داد: بنگاه ها در فضای رقابتی باید کارآمد باشند زیرا در این فضا آماده مسابقه در سطح محلی، ملی و بین المللی هستیم.
نهاوندیان گفت: لازمه توانمند شدن این است که سیاست های حمایتی ما هدفمند و منصف باشند.
وی خاطر نشان کرد: مدیران بنگاه ها نباید عرصه را برای بخش خصوصی تنگ کنند اگر بخش خصوصی ِتوانمند داشته باشیم رشد خواهیم کرد.
نهاوندیان گفت: رئیس بنگاه غیردولتی این وظیفه را نیز دارد که حمایتی را که برای خود می طلبد برای دیگران نیز بخواهد.
وی در پایان افزود: رشد ما در رشد جمعی ماست و عزت آینده کشور در این است که همگرایی و هم افزایی را بر نفع شخصی ترجیح دهیم.
نهاوندیان با تأکید بر اینکه بدخواهان ملت و کشور انسجام ما را هدف گرفته اند گفت: همه باید تلاش کنیم در اقتصاد و دیگر ابعاد حیات اجتماعی به همگرایی، همبستگی و هم افزایی برسیم.
بدخواهان کشور و ملت، انسجام ما را هدف گرفته اند
نهاوندیان با بیان اینکه در جمع ما کسی نیست که اهمیت تأمین اجتماعی در حیات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور را نداند افزود: اما تأکید بر این اهمیت در فرهنگ عمومی جامعه و سیاستگذاری جامعه هنوز نیاز به کار فراوان دارد.
وی با اشاره به اینکه فاصله عمیقی در این میان وجود گفت: وقتی با کارشناسان و اقتصاددانان بیمه و اقتصاد تأمین اجتماعی صحبت می کنیم سخن از دغدغه ای سخت می گویند که در آن جدی بودن مسائل تأمین اجتماعی در اقتصاد ایران مشهود است.
نهاوندیان ادامه داد: وقتی با مدیران و سیاستگذاران فرهنگی و اهل قلم سخن می گوییم مشاهده می کنیم که توجه عمومی به این حوزه چقدر کمتر از حد ممکن است.
وی شرایط اقتصاد ایران را شرایطی جدید ذکر کرد و گفت: در یک مقایسه ، با شرایط سه سال گذشته از نظر تحلیلگران خارجی و داخلی متفاوت شده ایم.
نهاوندیان افزود: هم در اقتصاد کلان و هم خرد در مدیریت بنگاه های وابسته به این حوزه ، آمادگی و چالاکی برای حضور در این فضا ضروری است.
وی فضای اقتصاد جدید کشور را دارای دو ویژگی رقابتی شدن و ثبات بیان کرد و گفت: فضای پساتحریم در اقتصاد ایران یعنی فضای رقابت های سالم، وقتی تحریم برداشته می شود یعنی انحصارها پایان می پذیرد و محدودیت ها کاهش می یابد و بجای پنهان کاری در بنگاه ها ، مسابقه ای که از شفافیت برخوردار خواهد بود ،خواهیم داشت.
نهاوندیان افزود: وقتی عوامل محدود کننده صادرات برداشته شوند، صادر کننده و تولیدکننده خود را در میدان مسابقه جدیدی می بینند که باید با فکر، نوآوری و قیمت ، خود را با این فضا تطبیق دهند و این در حالی است که در شرایط قبل با هر قیمت و کیفیتی، مصرف کننده مجبور به مصرف بود و توجیه تولیدکننده شرایطی تحریمی بوده است.
وی با اشاره به ثبات در پسابرجام گفت: در این شرایط درآمدهایی مبتنی بر تورم وجود داشته که حاصل از ابتکارها و نوآوری ها نبوده است و الآن بسیاری از بنگاه ها در شرایط جدید که درآمدها مبتنی بر تورم نیست احساس فشارهای ساختاری می کنند.
نهاوندیان افزود: درآمدهای مبتنی بر تورم درد پنهان اقتصاد ماست.
وی گفت: مدیر بنگاهی که می خواهد در این مسابقه رشد پایدار ، به سمت عزتمندی اقتصاد ایران و به سمت اقتصاد جهانی حرکت کند باید خود را با شرایط جدید وفق دهد.
نهاوندیان افزود: توفیق ملت ایران فقط در موضوع برجام و شکست تحریم ها نبوده بلکه پیش از این ها حرکت های مهمی برای ثبات اقتصاد برداشته شده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: کاهش تورم قبل از تحریم ها آغاز شد و به صورت مستمر ادامه پیدا کرد و می کند که در این فضای جدید باید به طور جدی به نقش بیمه های اجتماعی و سیاست های کلان و مدیریت بنگاه ها توجه کرد.