افزایش نگرانی از بازگشت تروریستها به اروپا
با افزایش پیشرویهای ارتش سوریه و عراق در برابر داعش، نگرانی از بازگشت تروریستهای اروپایی افزایش یافته است.
آمار و ارقام درباره احتمال بازگشت عناصر مسلح تروریستی فعال در سوریه باعث افزایش نگرانیها در کشورهای اروپایی شده است.
با افزایش پیشرویهای ارتش سوریه و عراق در برابر داعش و دیگر سازمانهای تروریستی کشورهای غربی بیش از هر زمان دیگری درگیر پرونده بازگشت تروریستهایی میشوند که اتباع این کشورها بوده است. به هر حال بازگشت هر یک از این تروریستها به منزله بمب ساعتی برای امنیت این کشورها قلمداد میگردد.
اولین کشوری که از آمار و ارقام موجود در این باره ابراز نگرانی کرد، آلمان بود. این کشور اعلام کرد، از بازگشت 40 تروریست آلمانی نگران است که در سوریه در کنار گروههای تروریستی تندرو داعش و جبهه النصره درحال مبارزه و جنگ علیه نظام سوریه بودند.
پلیس اروپا در گزارشی که در سال 2013 منتشر کرد، اعلام کرد که حدود 1200 تا 2000 هزار تروریست اروپایی تا پایان سال گذشته میلادی وارد خاک سوریه شدند و هم اکنون در مناطق شمالی این کشور و به طور مشخص حلب و ریف آن و ادلب و لاذقیه فعالیت دارند.
چچن و کشورهای جدا شده از اتحاد شوروی سابق اولین منبع تأمین تروریست اروپایی به شمار میآیند. تعداد تروریستهایی که تابعیت این کشورها را دارند به حدود دهها هزار نفر میرسد. آنها در مناطقی مانند رقه، دیر الزور و ریف شرقی حلب حضور و فعالیت دارند.
برخی از آنها وابسته به داعش هستند، برخی دیگر نیز وفاداری خود را به جبهه النصره اعلام و با «ابو محمد الجولانی»، سرکرده این گروه بیعت کردهاند که شاخه رسمی القاعده در سوریه شمرده میشود و اغلب مناطق فعالیت آنها در جنوب سوریه و استان ریف دمشق است.
آمار و ارقام ارائه شده در فرانسه نشان میدهد که 12 کودک دارای تابعیت مغربی ـ فرانسوی از این کشور راهی سوریه شده و در جریان عملیاتهای انتحاری یا مشارکت در نبردها کشته شدهاند و این جدای از کودکانی است که در راه سفر به سوریه توسط دستگاههای امنیتی فرانسه بازداشت شدهاند. این وضعیت مشابه آن چیزی است کشورهای بلژیک و اسپانیا نیز به آن گرفتار شدهاند.
بالطبع این بازداشتها جدای از شبکههایی است که دستگاههای امنیتی این کشورها آنها را شناسایی و منهدم میکنند و مهمترین وظیفه آنها جذب جوانان برای اعزام به سوریه است. آخرین نمونه شناسایی چنین شبکههایی در جزیره سبته اسپانیا بود که بنابر اعلام پلیس این کشور، 6 عضو این شبکه، جوانان اسپانیایی و مغربی را جذب و از طریق ترکیه آنها را به سوریه اعزام میکردند.
از سوی دیگر، برخی از مراکز تخصصی اقدام به نظارت و بررسی حسابهای بانکی کردند که تروریستهای اروپایی آنها را برای جمع آوری کمکهای مالی برای گروههای تروریستی ارائه میدادند. این تحقیقات نشان از وجود 114 حساب بانکی شخصی و 121 حساب مختص پایگاههای ارتباط جمعی و 86 حساب بانکی در فیس بوک و 35 حساب بانکی در پایگاه اینترنتی توئیتر داشت.
اما از حیث پیوستن به گروههای تروریستی تحقیقات نشان میدهد که 61.4 درصد از تروریستهای خارجی که وارد سوریه شدهاند، به گروه داعش ملحق شدهاند، در حالیکه 17.5 درصد این تروریستها به جبهه النصره پیوستهاند و معروف است که هریک از این دو گروه منتسب به القاعده هستند.
همچنین برخی از این تروریستها از زندانیان زندان معروف گوانتانامو بودند، به گونهای که روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که براساس گزارش محرمانه منتشره از سوی پنتاگون از هر 5 زندانی گوانتانامویی یک نفر به فعالیتهای تروریستی باز میگردند.
این گزارش تاکید میکند که تعداد زندانیانی که پس از آزادی به فعالیتهای تروریستی روی میآورند، رو به افزایش است، به گونهای پس از آزادی 560 زندانی که اغلب آنها از زندانیان گوانتانامو بودند، 20 درصد این افراد به فعالیتهای تروریستی روی آورده و راهی سوریه شدهاند.
شمار تروریستهای اروپایی و غیراروپایی فعال در سوریه براساس برآوردهای آژانس امنیت ملی آمریکا بین 75 تا 115 هزار نفر میرسد که 26 هزار نفر آنها به صفوف گروههای تروریستی تکفیری ملحق شدهاند و دارای تابعیت 87 کشور مختلف جهان از جمله کشورهای خاورمیانه هستند.
این تحقیق نشان میدهد که براساس گزارش منتشره از سوی روزنامه بلژیکی «لوراسو»، فرانسه در راس کشورهای اروپای غربی صادر کننده تروریست به سوریه است و در حال حاضر 419 تبعه این کشور در سوریه و در صفوف القاعده علیه نظام سوریه در حال مبارزه هستند. پس از آن انگلیس با 366 تبعه مقام دوم را به خود اختصاص دهد.
اغلب تروریستهای خارجی از انگلیس با نسبت 25.4 درصد، فرانسه 14 درصد، آلمان 12.3 درصد، سوئد 8.8 درصد، هلند 7 درصد و سرانجام بلژیک 5.3 درصد هستند.
گفتنی است که کشورهای اروپای شرقی، آلبانی، بوسنی، بلغارستان، کوزو، مقدونیه و صربستان جمعا 6.1 درصد از تروریستهای خارجی فعال در سوریه و تروریستهای استرالیایی، کانادایی و آمریکایی 7 درصد این آمار را به خود اختصاص میدهند.
------------------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار