رییس دانشگاه تهران در این اجلاس گفت: حل مشکلات جهان بدون همکاری های بین المللی ممکن نیست و توسعه همکاری های بین دانشگاهی راهی خوب برای رفع مشکلات است.
محمود نیلی احمدآبادی افزود: دانشگاه تهران با بیش از 50 هزار دانشجو که بیش از 60 درصد آن ها در حال تحصیلات تکمیلی هستند نماد دانشگاهی ایران به حساب می آید.
وی گفت: در این دانشگاه از بیش از60 کشور جهان دانشجو حضور دارد و با اقداماتی نظیر برگزاری دوره های گوناگون، توسعه پردیس ها و تبادل استاد و دانشجو سعی می کنیم ارتباط بین این دانشگاه و دانشگاه های بین المللی روسیه را بیشتر کنیم.
رئیس دانشگاه تهران گفت: پیشنهاد می کنم ایجاد شبکه کار آموزی دانشجویان در دوره کارشناسی و فعالیت های فرهنگی و ورزشی بین دو دانشگاه تهران و روسیه به صورت جدی تر در نظر گرفته شود و دبیرخانه های دو دانشگاه این مسئولیت را به عهده بگیرند.
محمود نیلی احمدآبادی گفت: هدف از این برنامه و گردهمایی، دست یابی به توسعه در ایران و روسیه از راه شبکه دانشگاهیان است. ایران و روسیه در حوزههای هوا فضا، زبانهای فارسی و روسی، شیمی، ایرانشناسی و روسشناسی، مهندسی نفت و غیره می توانند با هم همکاری کنند و با همکاری دانشگاهی می توانیم زمینه توسعه دیپلماسی علمی میان کشورها را گسترش میدهم.
وی افزود: در این زمینه، دانشگاه تهران گفتگو با دیگر ملت ها با زبان علم را آغاز کرده و هم اکنون در این دانشگاه حدود 2500 دانشجو از 60 کشور جهان حضور دارند. این دانشگاه در سال های اخیر چند مرکز پژوهشی در دانشگاه دولتی مسکو و دیگر دانشگاه های روسیه راه اندازی کرده است و پیشنهاد می کنم برای گسترش فعالیت های ورزشی، هنری و فرهنگی میان دانشجویان ایرانی و روسیه، دبیرخانه ویژه ای راه اندازی شود.
همچنین ویکتور آنتونویچ سادونیچی رئیس دانشگاه ام گ او لامانوسف و رئیس اتحادیه رؤسای دانشگاه های روسیه فدراتیو در این اجلاس گفت: ما داریم تاریخ روابط دو کشور را به سبک تازه ای مینویسیم و در آینده این کار بزرگ دانشگاههای دو کشور ماندگار خواهد شد. پیش بینی کرده ایم که 260 تفاهم نامه میان دانشگاه های ایران و روسیه بسته شود. دانشگاه های اصفهان، شهید بهشتی، تهران و صنعتی شریف بیشترین مقالات مشترک را با دانشگاه دولتی مسکو و دانشگاه سنت پترزبورگ داشته اند.
وی ادامه داد: بیشترین همکاری میان دانشگاه های ایران و روسیه در حوزه علوم انسانی بوده و این بخش، 35 درصد کل روابط دانشگاهی ما را در بر می گیرد.
لوان جاگاریان سفیر روسیه در ایران در دومین اجلاس رؤسای دانشگا های جمهوری اسلامی ایران و روسیه فدراتیو گفت: در سالهای اخیر شاهد توسعه جهشی روابط دو کشور بودهایم. روسیه امسال به همه تعهدات خود برای فرستادن کلیه سیستم های تسلیحاتی به ایران عمل کرد.
وی افزود: ما برنامه ساخت راه آهن و تأسیس نیروگاه حرارتی در هرمزگان را پیش رو داریم و اخیراً اهدای روادید بسیار تسهیل شده است.
رئیس دانشگاه کاباردینو- بالکاریان این گرد همایی گفت: نظام های رتبه بندی بین المللی در جهان، غرب محور هستند و معیار اصلی شان جوایز بین المللی است که خودشان به دانشگاهیان خودشان می دهند. وظیفه دانشگاههای ایران و روسیه این است که الگوی مناسبی برای سنجش جایگاه علمی دانشگاههای غیر اروپایی و امریکایی به جهان ارائه کنند.
وی افزود: چین، ژاپن، هند و دیگر کشورهای آسیایی از نظام ارزیابی کنونی ناراضیاند و میخواهند این نظام آنگلوساکسون را تغییر دهند و به ما خواهند پیوست. سیستم رتبه بندی را باید دانشگاههای دارای فرهنگ و تمدن باستانی تعریف کنند نه دانشگاه هایی که صرفاً دنبال پول سازی هستند و کاری به فرهنگ سازی ندارند.
حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبائی در دومین گردهمایی رؤسای دانشگاه های برتر ایران و روسیه گفت: شاید برخی چنین بیاندیشند که زبان مانع مهم شکل گیری و توسعه روابط دانشگاهی ایران و روسیه است، اما مانع زبانی مثلاً در ایران همان قدر که در رابطه با روسیه وجود دارد، در رابطه با آلمان نیز هست. به نظر می رسد که کلید گسترش روابط دانشگاهی بین ایران و روسیه نیز در همین تجربه تاریخی است.
در ادامه این اجلاس میزگردهایی پیرامون مسائل مختلف علمی وآموزشی برگزار شد.
نخستین دور این گفتگوها در آبان ماه سال گذشته در مسکو برگزار شد و به دنبال آن همکاری های علمی میان دو طرف، در یک سال گذشته روندی رو به رشد را طی کرده است.
قرار است در پایان این گردهم آیی یک روزه تفاهم نامه های علمی میان تعدادی از روسای دانشگاههای شرکت کننده امضاء شود.