برج بلندی که این روزها خار چشم بنای صاحب قرانیه است
اگر گذرت به سمت خیابان نیاوران تهران افتاده باشد، حتما برج بلند نیمه کارهای را دیدهای، برج بلندی که نه تنها خاری در چشم بنای قدیمی صاحب قرانیه است بلکه لرزه بر اندام این بنا هم انداخته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، بنای صاحب قرانیه که متعلق به دوره قاجار است و در مجموعه تاریخی و فرهنگی نیاوران واقع است، این روزها خبر ساز شده است، خبرها از میان ترک های آینه کاری ها و دیوار های این بنای تاریخی به گوش می رسد.
به گفته کارشناسان، عوامل بیرونی زیادی باعث این ترک های 45 درجه ای رونده که همچنان در حال پیشرفت است، شده است.
مدیر مجموعه فرهنگی، تاریخی نیاوران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: عوامل ژئوفیزیکی و ژئو تکنیک، آبهای زیرزمینی و ساخت و سازها و گودبرداری های غیر اصولی مهمترین عوامل تأثیر گذار بر گسترش این ترک های رونده و نشست بنای صاحب قرانیه است.
سید رحمت الله رئوف حنان افزود: کارشناسان حوزه فنی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال بررسی این عوامل هستند تا علت اصلی را اعلام کنند.
سمیه آقازمانی معاون فنی مجموعه نیاوران هم در همین رابطه به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: علاوه برخطرات فیزیکی که بنای صاحب قرانیه و کاخ نیاروان را تهدید می کند، ساخت یک مرکز تجاری 19 طبقه در نزدیکی بنای صاحب قرانیه که به ثبت ملی رسیده، بر خلاف قانون است.
حالا هم افق دید بنای صاحب قرانیه، که به همین دلیل هم مشهور است و در کتاب های تاریخی ثبت شده کور شده است و هم جانش به دلیل گسترش ترکها هر روز می لرزد.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مدتی پیش از این شکایتی درباره طرح ساخت و ساز مرکز تجاری خیابان نیاوران و رعایت نکردن حریم و گودبرداری غیر اصولی را به شورای عالی شهر سازی ارائه کرده است.
محمدحسین طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، 30 شهریور در حاشیه نشست شورایعالی شهرسازی به خبرگزاری صدا و سیما گفت:« متوجه شدیم قناتهایی که زیر بنای صاحبقرانیه قرار گرفته است به یک مجتمع تجاری میرسد که گودالی به عمق حدود 30 تا 40 متر ایجاد و مسیر قنات ها را مسدود کرده که در نتیجه آب قنات ها پس خورده و باعث نشست زمین و بنای صاحب قرانیه شده است که این امر تأثیر زیادی بر لغزندگی زمین دارد. این طرح اصلاً رعایت اصول و منطق ثبت ملی را رعایت نکرده است، بنابراین ما شکایت را به شورایعالی شهرسازی آوردیم تا ببینیم از جهت حقوقی چه کسی مقصر است تا این معضل حل شود.»
درحال حاضر بازدید عموم از بنای تاریخی صاحب قرانیه در کاخ نیاوران به دلیل نشست زمین و تعمیرات امکان پذیر نیست و علاقه مندان این بنای تاریخی در انتظار نتیجه این شکایت و نظر کارشناسان هستند.
ناصرالدین شاه در سال 1267هجری قمری حاج علیخان حاجب الدوله را مأمورِ ساختِ عمارت صاحبقرانیه در باغ نیاوران کرد. بنای نیاوران در دو طبقه شامل شاه نشین، کرسی خانه، حمام، تالار آینه، اتاق ها و یک ایوان ساخته شد.
در زمان ناصرالدین شاه هر سی سال یک قرن در نظر گرفته میشد و او در سی و یکمین سال حکومتش خود را صاحب قران نامید و این کاخ را «کاخ صاحبقرانیه» نام نهاد.