انتقاد دوباره کرملین از سیاست دوگانه واشنگتن در سوریه
لاوروف: طرح آمریکا از همان ابتدا حفظ جبهه النصره بود
وزیر خارجه روسیه: ائتلاف به رهبری آمریکا قادر نیست مخالفان دولت سوریه را از جبهه النصره و گروه های تروریستی تفکیک کند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا
و سیما؛ مجری ویژه تلویزیون بی بی سی، استفن سکر Stephen Sackur در مصاحبه با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه درباره اوضاع سوریه پرسید ، که لاروف در جواب گفت: برای درک اینکه چه خبر است، باید کمی به عقب بازگردیم و بررسی کنیم که ماجرا چگونه آغاز شد. امروز دقیقاً یکسال از زمانی می گذرد که رئیس جمهور پوتین به درخواستِ رئیس جمهور بشار اسد، توافق کرد نیروی هوایی ما را برای کمک به مبارزه با تروریست ها در سوریه بفرستد. ما از همان ابتدا به ائتلافِ تحت رهبری آمریکا پیشنهاد دادیم که هماهنگی این عملیات را آغاز و مخالفان (دولت سوریه) را که با ائتلاف آمریکایی همکاری می کنند از جبهه النصره، داعش و دیگر گروه های تروریستی، متمایز وتفکیک کند. همان طور که می دانید آمریکایی ها فقط دنبال هماهنگی برای جلوگیری برخورد هواپیماها بودند و چند ماه طول کشید تا اینکه ما در ماه سپتامبر، گروه بین المللی حمایت از سوریه را ایجاد کردیم و آنها (آمریکایی ها) در آن وعده دادند تفکیک سایر مخالفان از جبهه النصره را به عنوان وظیفه خود در اولویت قرار دهند.
به رغم وعده ها و (اعلام) تعهداتِ مکرر، آمریکایی ها هنوز قادر نیستند یا تمایل ندارند چنین کاری کنند. هر روز دلایل بیشتری برای آن پیدا می شود که باور کنیم که طرح (آمریکایی ها) از همان ابتدا این بود که جبهه النصره، مستثنی باشد؛ تا اینکه این گروه در صورت لزوم برای نقشه یا مرحله دوم (Plan B) و زمانی که تغییر رژیم (سوریه) فرا می رسد، حفظ شود.
در خصوص حلب، به یاد دارم که در ماه اوت امسال، مخالفان (دولت سوریه) که طبق تأیید سازمان ملل، بیش از پنجاه درصد آنها را جبهه النصره تشکیل داده است، حومه جنوب غرب حلب را تصرف و ارتباط یک میلیون و پانصد هزار نفر با خارج را قطع کردند و اصولاً با ایجاد محاصره نگذاشتند مردم از ساده ترین راهی که در دسترس قرار داشت، آذوقه دریافت کنند. با این وجود، مسئله سر و صدا به پا نکرد و بیانیه ها سرآسیمه وار منتشر نشد؛ غربی ها و تماشاچیان این برنامه نیز تا جایی که می دانم این مسئله را مقدمه ای برای تصرف حلب از سوی مخالفان پنداشتند. اکنون، اوضاع به ناگهان تغییر کرده است و ما با هیاهو روبرو هستیم.
مجری شبکه بی بی سی پرسید: متوجه هستم شما چه می گویید، اما می خواهم از شما درباره اوضاع منطقه بپرسم.
وزیر خارجه روسیه پاسخ داد: ما همه تدابیر ضروری را اتخاذ می کنیم که غیرنظامیان هدف اصابت (بمب ها) قرار نگیرند. ما نبودیم که اصطلاح «تلفاتِ ناخواسته» (Collateral damage) را ابداع کردیم و همان طور که گفتم سختگیرانه ترین تدابیر احتیاطی را لحاظ کردیم تا مبادا غیرنظامیان هدف قرار گیرند. می توانم به شما اطمینان دهم که ما از هیچ گونه مهماتی که سازمان ملل آن را منع کرده باشد، استفاده نکرده ایم. مشکل کلی از این واقعیت سرچشمه می گیرد که آمریکا و ائتلاف به رهبری آمریکا قادر نیست مخالفان (دولت سوریه) را از جبهه النصره و گروه های تروریستی که به جبهه النصره ملحق می شوند، تفکیک کند و اصولاً از این کار خودداری می کند. به جای اینکه تفکیک صورت گیرد، ما شاهد آن هستیم که گروه های بیشتری با جبهه النصره متحد می شوند. هر زمان که جبهه النصره را هدف قرار می دهیم، به ما می گویند نباید چنین کاری کنید، زیرا مخالفان عادی و آدم های خوب در بین (اعضای) جبهه النصره هستند.
وی افزود: این یک دور باطل است ما نمی توانیم با تروریست ها مبارزه کنیم، مگر اینکه همگی توافق کنیم کسانی که می خواهند بخشی از راهکار (جنگ سوریه) و توقف خصومت ها باشند، باید از مواضع اشغالی توسط جبهه النصره خارج شوند. موضوع به همین سادگی است. با وجود این، از همان بدو عملیات آمریکا در سوریه، آمریکایی ها با بی میلی داعش را هدف قرار دادند و تنها بعد از آغاز عملیات نظامی ما (روسیه) بود که آنها نیز واقعاً به مقابله با داعش برخاستند.
در خصوص جبهه النصره نیز آنها هرگز در هیچ کجای سوریه به جبهه النصره دست نزدند. من هر بار در گفتگوها با جان کری، این موضوع را مطرح کرده ام و ما اصولاً هر روز با یکدیگر صحبت می کنیم. تا جایی که می دانم امروز نیز یکی از همان روزها ست، زیرا واشنگتن درخواستی برای گفتگو مطرح کرده است. جان کری نیز هر بار وعده می دهد به محض اینکه ما و بشار اسد، پروازها را متوقف کنیم، آنها نیز به تفکیک (مخالفان از جبهه النصره) روی خواهند آورد یا به این موضوع فکر خواهند کرد.
لاوروف گفت:البته باید اشاره کنم که آتش بس های بشردوستانه بسیاری در طول امسال داشتیم؛ این آتش بس ها به شکل چهل و هشت و هفتاد و دو ساعته و به درخواست سازمان ملل بود. جبهه النصره نیز هر بار از این آتش بی ها استفاده کرده است تا جنگجویان، مهمات و تسلیحات بیشتری از خارج دریافت کند. بنابراین، لازم است که گام نخست برداشته شود و همه اولویت ها نیز باید به درستی تعیین شود. مسائلِ بشردوستانه بسیار مهم است و ما نیز در کنار دولت سوریه همه تلاش خود را برای کمک به سازمان ملل می کنیم تا به شکل هفتگی، آتس بس هایی در جنگ حلب برای توزیع کمک ایجاد شود. این، آدم های جبهه النصره در شرق حلب هستند که حاضر نیستند تا زمان برقراری آرامش کامل چنین کاری کنند؛ زیرا آنها با کمبود تسلیحات و مهمات روبرو هستند و باید تجدید قوا کنند. قضیه به همین سادگی است.
مجری بی بی سی با اشاره به ادعاهای آمریکا از وزیر خارجه روسیه پرسیدک آقای لاوروف شما از تماس های خود با مقامات آمریکا صحبت کردید؛ احتمالاً بهتر از من می دانید که در دوازده ساعت اخیر، پیامِ واشنگتن ساده و روشن بود: اگر همین الان بمباران حلب را متوقف نکنید، آمریکایی ها همه تماس های دیپلماتیک و هر نوع گفتگو درباره هماهنگی (عملیات) نظامی با شما را قطع و «همه دیگر گزینه ها را بررسی خواهند کرد». آیا شما حاضرید بمباران را خاتمه دهید یا نه؟
لاوروف پاسخ داد آنها (مقامات آمریکا) همچنین گفتند روسیه، هواپیما و سربازان خود را از دست می دهد و به شهرهای روسیه نیز حمله خواهد شد. این، تهدیدی غیرقابل قبول است و شاید هم پیامی بود مبنی بر اینکه کسانی که دنبال این کار هستند، می توانند کارشان را آغاز کنند. باید بگویم این، غیرقابل قبول و مایه تأسف است. در خصوص همکاری نیز باید بگویم هرگز بین ارتش های آمریکا و روسیه همکاری صورت نگرفت، مگر در زمینه جلوگیری از برخورد هواپیماها (Deconfliction).
آنچه صورت گرفت، بحث و مذاکره بر سر اسنادی بود که انتشار آنها را در ماه مارس آغاز کردیم، اما آمریکایی ها نمی خواستند این اسناد علنی شود. آنها هر بار گفتند بعد از مذاکره بر سر بخش دیگری از اسناد، آنها را علنی خواهیم کرد. سپس جان کری در ماه ژوئیه به مسکو آمد و ما سند بسیار خوبی را نهایی کردیم. ضمناً باید اشاره کنم سندی (که تدوین آن) آغاز شد، وعده ای برای تفکیک مخالفان باصطلاح سالم یا میانه رو (دولت سوریه) از جبهه النصره بود.
البته این کار هرگز صورت نگرفت و آمریکایی ها همواره از علنی کردن چنین اسنادی طفره رفتند. سرانجام، زمانی که بسته ای متشکل از پنج سند را در نهم سپتامبر نهایی کردیم، به این نتیجه رسیدیم که زمان اجرای آنها فرا رسیده است. زمان اجرا نیز روز دوازدهم سپتامبر اعلام شد. توقف خصومت ها چند روز دوام داشت و دولت سوریه نیز عقب نشینی نیروهایش از جاده کاستلو را آغاز کرد. مخالفان نیز قرار بود همین کار را کنند، اما هرگز نکردند و در عوض به سمت نیروهای ارتش سوریه که سرگرم عقب نشینی از جاده کاستلو بودند، تیراندازی کردند.
دولت سوریه، طبق مفاد توافقنامه امریکایی- روسی، مرکز ایست و بازرسی خود را در جاده کاستلو ایجاد کرد و قرار بود مخالفان نیز مرکز ایست و بازرسی خودشان را ایجاد کنند، اما هرگز چنین نشد. اکنون جاده کاستلو قابل استفاده نیست، زیرا مخالفان تهدید می کنند به هر کاروان حامل کمک که از این جاده استفاده کند، تیراندازی خواهند کرد.
مجری برنامه گفت بگذارید در همین جا سخنان شما را قطع کنم.
لاوروف گفت واقعاً هم سخنان مرا قطع کردید!
مجری ادامه داد بله، همین طور است و سپاسگزارم که به این سؤالات گوش می دهید. شما گفتید آمریکایی ها، مرکز نظامیان سوریه را هدف قرار دادند و حق با شما است. شواهد روشن است، آمریکایی ها نیز گفتند این، یک اشتباه بود.
لاوروف گفت: گمان کنم سامانتا پاور، حتی به عنوان نماینده آمریکا نیز اندکی پرخاشگر است. به اعتقاد من، همه کسانی که با نحوه کارِ آمریکایی ها آشنا هستند، این رفتارها را می شناسند. ترجیح می دهم به جای تمرکز روی اظهارات هیجان زده ای که افراد هنگام مطرح کردن آن دیگر هیچ کنترلی روی وقایع یا خودشان ندارند، روی واقعیت ها تمرکز کنم.
مجری برنامه پرسید: به نظر شما، آمریکایی ها دیگر نه بر خودشان و نه بر وقایع تسلط ندارند؟
لاوروف پاسخ داد اگر آمریکایی ها شواهدی ارائه نکنند که خلافِ این مسئله را نشان می دهد، به نظرم یا جبهه النصره آمریکایی ها را پیش می برد، یا اینکه آمریکا از این سازمان تروریستی حمایت می کند. اگر به تاریخ رجوع کنید، القاعده در زمان دولت ریگان متولد شد، زیرا آمریکا از جنبش مجاهدین در افغانستان، علیه اتحادیه جماهیر شوروی (سابق) حمایت می کرد. در زمان دولت جرج بوشِ پسر نیز داعش بعد از تهاجم آمریکا به عراق متولد شد. این اتفاق پس از آن رخ دادکه آمریکایی ها در ماه مه سال 2003 میلادی، ساختار (ویژه) جمعیت اهل تسنن را در نیروهای امنیتی، پلیس و ارتش عراق برچیدند. از این واهمه دارم که دولت کنونی آمریکا نیز به عنوان دولتی که زمینه ظهور جبهه النصره را فراهم و از آن حمایت کرد، تاریخ ساز شود.
مجری برنامه گفت بگذارید سؤالات کوتاه از شما بپرسم و شما نیز در صورت امکان، پاسخ های کوتاه و قاطع دهید. آیا همه گفتگوها درباره توقف خصومت ها و آتش بس معنادار در سوریه به پایان رسیده است؟
لاوروف پاسخ داد نه، خاتمه نیافته است و زمانی که ما در نیویورک دیدار داشتیم، گفتیم برای اجرای کامل اسناد نوشته شده آمادگی داریم، مشروط بر اینکه دیگر این بار بهانه ای برای به تأخیر انداختن مسئله تفکیک (مخالفان میانه رو دولت سوریه از جبهه النصره) مطرح نمی شود. ما گفتیم بیایید بنشینیم، نقشه ای تدوین کنیم و بگذاریم افسران آمریکا و روسیه به تبادل اطلاعات بپردازند و محل استقرار جبهه النصره را دقیقاً روی نقشه مشخص کنند. در این شرایط، همه چیز (آتش بس) می تواند آغاز شود، زیرا ما نمی خواهیم مرتباً ما را فریب دهند.
مجری برنامه گفت ولادیمر پوتین رئیس جمهور روسیه در ماه مارس امسال اعلام کرد نیروهای روسیه از سوریه عقب نشینی خواهند کرد و این عقب نشینی در فصل بهار آغاز خواهد شد. اکنون که به اواخر ماه سپتامبر رسیده ایم و یکسال از عملیات نظامی شما می گذرد، نه تنها اثری از عقب نشینی دیده نمی شود، بلکه به شکل عمیق تری وارد جنگ سوریه شده اید. ظاهراً راهبرد شما مؤثر واقع نشده است، این طور نیست؟
لاوروف پاسخ داد نه، به نظرم شما اندکی مسائل را اشتباه جلوه می دهید؛ زیرا پوتین گفت ما فقط بخشی از نیروهای خودمان را از سوریه خارج می کنیم. پوتین همچنین اخطار داد که اگر شرایط ایجاب کند، ما همواره توانایی لازم را برای تجدید قوا در سوریه خواهیم داشت.
از همان زمان (تنظیم) نخستین سند درباره سوریه یعنی اعلامیه ژنو در ماه ژوئن سال 2012 میلادی، ما همه تلاش های ضروری را برای اطمینان از همکاری دولت (سوریه)، انجام دادیم. آنها (مقامات دولت سوریه) نیز چند روز بعد از تصویب این اسناد، حمایت خود را از آنها اعلام کردند. مخالفان دولت سوریه هرگز چنین کاری نکردند؛ ما پیشنهاد دادیم که در شورای امنیت سازمان ملل از این اسناد حمایت شود، اما آنها خودداری کردند. تنها با گذشت یکسال و چند ماه، مخالفان از سر اکراه گفتند حاضرند این اسناد را بپذیرند، مشروط بر اینکه بشار اسد کنار برود. البته این پیش شرط در متن (سند) نیامده بود. بعداً نیز هربار که آمریکا و روسیه یا گروه بین المللی حمایت از سوریه تصمیمی اتخاذ کرد، مخالفان گفتند فقط به این شرط همکاری می کنند که ابتدا بشار اسد کناره گیری کند. تازه ترین توافق ما و آمریکا را نیز این باصطلاح کمیته عالی مذاکرات سوریه و رهبر آن «ریاض حجاب» نخست وزیر سابق سوریه که در تابستان سال 2011 میلادی فراری شد، رد کرد. اگر اشتباه نکنم وی علناً در مصاحبه ای گفت نمی تواند این بیانیه را بپذیرد که جبهه النصره، سازمان تروریستی است و جبهه النصره به رغم همه ارتباط خود با القاعده باید به عنوان شرکت کننده (در روند مذاکرات سوریه) نام برده شود.
مجری برنامه گفت شما از نگرانی هایتان درباره جبهه النصره به ما گفتید. می خواهم از شما سؤال ساده ای بپرسم: بشار اسد می گوید تا زمانیکه هر وجب از خاک سوریه را پس نگرفته است، عملیات نظامی خود را ادامه خواهد داد. آیا شما قصد دارید تا زمانی که بشار اسد همه خاک سوریه را پس بگیرد، کاملاً از او حمایت نظامی کنید؟
وزیر امور خارجه روسیه پاسخ داد در توقف خصومت ها هرگز به توقف فعالیت ها علیه جبهه النصره و داعش اشاره نشد و ما نیز این را سرلوحه کارمان قرار میدهیم. ما اعتقاد داریم توافق آمریکایی- روسی باید اجرا شود. بدین منظور نیز ضروری است که مخالفان (دولت سوریه) از جبهه النصره تفکیک شوند. اگر آمریکا نه فقط روی کاغذ، بلکه عملاً از این موضوع حمایت کند، آنگاه نیز ما روی توقف فوریِ خصومت ها پافشاری خواهیم کرد.