الگوگیری از مدیریت صنعت نفت در دوران دفاع مقدس ضروری است
کارشناس ارشد اقتصاد نفت بر ضرورت الگوگیری از مدیریت صنعت نفت در دوران دفاع مقدس برای پیشبرد توسعه همه جانبه کشور تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ ابراهیم رزاقی در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: مردان صنعت نفت با تکیه بر توان داخلی، تفکر جهادی، تبعیت از ولایت فقیه، ساده زیستی ، مدیریت کارآمد، همدلی، وحدت کلمه و ... حماسه های بی بدیلی در دوران دفاع مقدس خلق کردند.
وی همچنین با بیان اینکه مدیریت جهادی در دوران دفاع مقدس بهترین گزینه و الگو برای مدیران امروزکشور است، اظهارداشت: خوشبختانه با پشتوانه تفکر جهادی می توان آینده درخشانی برای ایران اسلامی در تمامی عرصه ها ترسیم کرد.
این کارشناس اقتصاد نفت دستاوردهای بی بدیل دوران هشت سال دفاع مقدس را زمینه ساز رشد و بالندگی کشور در تمامی حوزه ها قلمداد کرد و گفت: متاسفانه این تجارب کمتر مورد توجه مدیران در اداره کشور بوده و به عبارتی مورد بی مهری قرارگرفته است.
رزاقی بر ضرورت تعمیم و گسترش دستاوردهای هشت سال دفاع مقدس در جامعه تاکید کرد و افزود: ترویج، تبیین و تعمیم دستاوردهای این دوران برای پیشبرد اهداف نظام و انقلاب بسیار راهگشاست.
رزاقی در ادامه به الگوی مدیریت نفت در دوران جنگ اشاره کرد و اظهارداشت: نقش صنعت نفت در سال های دفاع مقدس بسیار فراگیر بود.
وی همچنین بر ضرورت زنده نگهداشتن فرهنگ احساس مسئولیت، تعهد و ایثار در جامعه تاکید کرد و گفت: توسعه، ترویج و تقویت فرهنگ ایثار و مسئولیت پذیری همواره رهگشا بوده بنابراین فرهنگ مزبور باید به نسلهای جدید ترویج شود.
رزاقی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این جمله که اتکا به دلارهای نفتی اقتصاد ایران را ضربهپذیر میکند، افزود: اقتصاد کشور باید بدون نفت اداره شود و در حال حاضر دلیلی برای فروش نفت خام وجود ندارد.
وی نوسانات جهانی قیمت نفت را از موضوعات مهم در اقتصاد کشورهای نفتی دانست و بیان داشت: خروج از اقتصاد نفتی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
این کارشناس اقتصاد نفت ادامه داد: به لحاظ تاریخی گره خوردن اقتصاد و سیاست به یکدیگر و وابستگی این دو به نفت با اوج گرفتن تدریجی قیمت نفت و افزایش تولید طلای سیاه از اواخر دهه 1330شمسی تشدید شد. این پدیده که پیامدهای همچون تک محصولی شدن اقتصاد، افزایش رانت و رانتخواری، رکود تولید و... را به دنبال دارد اقتصاد سیاسی ایران را از دهه 40 به بعد دچار مشکلات فراوانی کرده است.
وی گفت: برای خروج از این وضعیت با وجود برنامه ریزیهای صورت گرفته پس از جنگ تحمیلی و با وجود سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در چند سال اخیر همچنان دچار مشکلات ساختاری و جدی است.
رزاقی افزود: توجه به درمان این بیماری از این جهت دارای اهمیت مضاعف است که تنها پاشنه آشیل کشور اقتصاد نفتمحور بوده و بنابراین دشمن در هر برههای که بنا بر فشار داشته باشد از حربه تحریمها برای پیشبرد مقاصد خود بهره میبرد به خصوص اینکه قیمت نفت هیچگاه به صورت واقعی و عادلانه تعیین نشده است.
وی در توضیح اینکه «فروش نفت منجر به ایجاد اشتغال می شود » را یک تصور غلط دانست و گفت : اقتصاد نفتی به هیچ وجه قابل اتکا نبوده بلکه کشور برای تولیداشتغال، رشد اقتصادی، خلق ثروت، پویایی تولید و سایر موارد باید به سمت توسعه صنعتی و اقتصاد پایدار حرکت کند چرا که این منبع عظیم فسیلی روزی به پایان خواهد رسید و آینده اقتصادی کشور به خطر خواهد افتاد.
استاد سابق دانشگاه تهران افزود: متاسفانه برخی از مسئولان معتقدند تنها با افزایش قیمت نفت رکود از بین میرود و رونق به بازار کساد جامعه باز میگردد این در حالیکه تزریق درآمدهای نفتی به اقتصاد موجب ایجاد دور باطلی متشکل از افزایش نقدینگی، تورم و واردات از یک سو و کاهش توان رقابتی تولید داخل و افول آن از سوی دیگر می شودضمن اینکه پیامد ضمنی ایجاد چنین چرخهای رواج فعالیتهای واسطهگری و دلالی به جهت وابستگی بازار داخل به واردات و در نتیجه نرخ ارز است. چنین چرخهای جزء به ایجاد فشار بر اقشار ضعیف جامعه و افزایش فقر منجر نخواهد شد.
وی اظهارداشت: دو راهکار اساسی از قبیل توسعه صنایع تبدیلی نفت جهت ممانعت از خامفروشی و تبدیل نفت به مواد با ارزش افزوده بیشتر و نیز رونق تولید ملی جهت ایجاد بستر مناسب برای درآمدهای پایدار بهویژه مالیات بر ارزش افزوده، میتواند مقدمات تغییر ساختار اقتصاد ایران را فراهم آورد.
رزاقی تاکید کرد: ایران با برنامهریزی جامع و منظم می تواند سالانه 15 درصد از استخراج منابع نفتی خود را کاهش و در شرایط احتمالی تحریم به جای پرداخت سالانه 70 میلیارد دلار به کشورهای خارجی این مبلغ را صرف تولید و تبدیل مواد خام به کالاهای نهایی کند.
وی بیان داشت: صنعت نفت نماد صنعتی شدن ایران اسلامی و اقتصاد مقاومتی است و مدیرانی باید در این عرصه حضور داشته باشند که در عرصههای جهادی نظیر صنایع نظامی امتحان خود را پس داده باشند.
کارشناس اقتصاد نفت یادآورشد: پیشرفتهای چشمگیر و خودکفایی های ستودنی این حوزه با اتکاء و اعتقاد به توان داخلی و مهندسی معکوس شکل گرفته به نحوی که همین مدیران جهادی در اوج تحریمها موفق شدند در صنایع پتروشیمی بنزین مورد نیاز داخل را تولید کنند.