حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی به عنوان رئیس گروه کشورهای غیرمتعهد، در اجلاس سران این گروه که در جزیره مارگاریتا ونزوئلا برگزار می شود حضور خواهد یافت و ضمن ایراد نخستین سخنرانی این اجلاس، ریاست دوره جدید را به رییس جمهور ونزوئلا تحویل خواهد داد.
قرار است رییس جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس غیرمتعهدها باتعدادی از سران کشورهای جهان نیز دیدار و گفتگو کند.
همچنین پس از اجلاس ونزوئلا، اقای روحانی به دعوت رسمی رییس جمهور کوبا و برای دیداری دو جانبه عازم هاوانا پایتخت کوبا خواهد شد.
دیدار و گفتگو با فیدل کاسترو رهبر انقلاب کوبا و رییس جمهور این کشور، مذاکره هیاتهای عالیرتبه و امضای اسناد متعدد همکاری از اصلی ترین برنامه های پیش بینی شده برای رییس جمهور در کوبا اعلام شده است.
در آخرین مرحله سفر، اقای روحانی برای سفری دو روزه و سخنرانی در هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک خواهد رفت.
بر این اساس، دیدار با تعدادی از سران کشورهای جهان، ملاقات با رهبران ادیان الهی، نشست با نخبگان سیاسی و اقتصادی، مصاحبه و کنفرانس خبری سایر برنامه های رییس جمهور در نیویورک را تشکیل می دهد.
جنبش عدم تعهد عمدتاً یک نهاد سازمان ملل محور است، به این معنا که تقریبا همه فعالیتهای آن در داخل سیستم ملل متحد و عمدتا در نیویورک انجام میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ جنبش در واقع از یک سو ابزار همآهنگی مواضع بین اعضای جنبش در ارتباط با طیفی از همه موضوعات به استثنای موضوعات اقتصادی است و از سوی دیگر بازوی مذاکراتی کشورهای در حال توسعه با کشورهای توسعه یافته است.
کشورهای در حال توسعه در داخل جنبش نخست مواضع خود را در حوزه هایی مانند حقوق بشر، حفظ صلح، خلع سلاح، امور حقوقی، اصلاح سازمان ملل و مسائل منطقه ای در بین خود هماهنگ میکنند و سپس میکوشند تا مواضع هماهنگ خود را در مذاکرات با کشورهای توسعه یافته پیش ببرند.
سفیر ایران به عنوان رئیس دفتر همآهنگی طی 4 سال محور انجام تمامی این فعالیت ها بوده است.
تصمیم گیری در داخل جبنش از طریق اجماع صورت می گیرد و رای گیری در آن جایی ندارد. این روش تصمیم گیری ایجاب می کند که رئیس ناچار از انجام تلاشی بیش از حد معمول در هر مورد برای نزدیک کردن نظرات متعارض به یکدیگر و ایجاد اجماع بین طرفهای ذی ربط شود، چرا که در صورت عدم اجماع، مذاکرات می تواند به شکست بیانجامد و چنین امری در عین حال شکستی برای رئیس نیز محسوب می شود.
از آنجا که هدف رئیس جنبش باید عمدتا حفظ انسجام جنبش و اعتلای آن و جلوگیری از تشتت و اختلاف در آن باشد، تصمیم گیری با اجماع و بدون رای گیری مسئولیت مضاعفی را بر عهده روسای دوره ای جنبش می گذارد.
رئیس جنبش به عنوان تسهیل کننده و همآهنگ کننده وظیفه تلاش برای اجماع سازی در درون جنبش را دارا است؛ عمل به این وظیفه مستلزم انعطاف پذیری، میانه روی و عدم اصرار بر مواضع ملی خویش است.
رئیس جنبش باید همچنین جنبش را در عرصه های مختلف و مواجهه با دیگر گروه بندی های بین المللی نمایندگی کند.
ایران توانست در چارچوبهای تعیین شده برای اداره یک نشست بین المللی بطور اعم و با توجه به محدودیتهای جنبش عدم تعهد بطور اخص، ضمن حفظ همبستگی و وحدت در درون جنبش، توان جنبش را مصروف انجام وظایف محتوای اش نماید.
برای انجام این مهم فعالیت هایی به شرح زیر انجام شده است:
- هماهنگی مواضع در داخل جنبش و مذاکره با کشورهای توسعه یافته بر مبنای مواضع همآهنگ
- همآهنگی گروههای کاری پنجگانه خنبش و فراکسیونهای جنبش در شورای امنیت و کمیسیون تحکیم صلح
- ایفای وظیفه نمایندگی و سخنگویی جنبش از طریق ارائه نظرات جنبش در نهادها و مجامع بین المللی
- تدیون، کسب اجماع و صدور بیانیه های دفتر همآهنگی جنبش که منعکس کننده نظرات جنبش در ارتباط با تحولات جاری است
- برگزاری نشست وزرای علوم و تکنولوژی کشورهای عضو جنبش در تهران در آباد 1392
- برگزاری نشستها ماهانه و نشستهای فوق العاده و همآهنگی نشستهای گروههای کاری و دو فراکسیون جنبش در شورای امنیت و کمیسیون تحکیم صلح
- ریاست کمیته فلسطین جنبش عدم تعهد و همآهنگی فعالیتهای آن
- مذاکرات دوره ای با ترویکا اتحادیه اروپا
- انجام طیفی از اقدامات، ملاقاتها، مکاتبات، مصاحبه ها و امور دبیرخانه ای و لجستیک