به دنبال افزایش نگرانیها بعد از برکناری اجباری روسف در برزیل،
تحلیل خبرگزاری پرنسا لاتینا: آمریکای لاتین به کجا می رود؟
ائتلاف آمریکا و راستگرایان منطقه آمریکای لاتین در تلاش برای سیطره بر این منطقه هستند و احتمال بازگشت به مدلهای نئولیبرال شکست خورده در دهه 90 در آرژانتین و برزیل وجود دارد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری پرنسا لاتینا، تغییر شرایط سیاسی در برزیل پس از برکناری اجباری دیلما روسف، رئیس جمهور سابق این کشور و همچنین پیروزی مائوریسیو ماکری، رهبر مخالفان آرژانتین در انتخابات ریاست جمهوری با برتری کم آراء موجب نگرانی کسانی شده است که به آینده آمریکای لاتین می اندیشند.
خبرگزاری پرنسا لاتینا در مقاله ای به قلم لوئیس مانوئل آرسه ایساک نوشت: از آنجا که این دو کشور از نظر سیاسی و اقتصادی از اهمیت ویژه ای در منطقه برخوردارند، روندی منفی درباره ارتباط برکناری روسف و روی کار آمدن ماکری با پایان چرخه مترقی (که پس از انقلاب بولیواریایی هوگو چاوز در ونزوئلا آغاز شد و با روی کار آمدن حزب کارگران لولا دا سیلوا در برزیل ادامه پیدا کرد) بوجود آمده است.
از سوی دیگر، افرادی هستند که معتقدند آمریکای لاتین دربرابر یک نقطه عطف غیرقابل بازگشت در کوتاه مدت قرار دارد و راستگرایان محافظه کار دستور کار خود را تحمیل می کنند و آینده منطقه به شکل واضحی تحت تسلط ائتلاف آمریکا و راستگرایان منطقه ای قرار دارد.
این در حالی است که نمی توان حزب راستگرا را، آنچنان که مطبوعات وابسته به نظام سرمایه ادعا می کنند، پیروز مطلق دانست. حقیقت واضحی که در برزیل وجود دارد این است که راستگرایان داخلی و خارجی مجبور شدند برای ممانعت از پیشرفت دولت های مترقی مثل لولا و دیلما بار دیگر دست به کودتا بزنند و این نشان می دهد که آنها از راههای دموکراتیک و قانونی قادر به سرنگونی آنها نبودند و این موضوع بسیار مهمی است.
حقیقت مهم دیگر بازگشت به مدل های نئولیبرال شکست خورده در دهه 1990 در آرژانتین و برزیل است و این بیانگر این مطلب است که برای مردم هیچگونه ارمغان جدیدی مگر بازگشت به رکود اقتصادی عمیق و طولانی مدت با قوانین اجتماعی دیکته شده از سوی صندوق بین المللی پول و محرومیت اجتماعی و دولت های همواره بدهکار و درگیر با بحران و سرکوبگر تظاهرات خیابانی ندارد.
در عوض، دولت های مترقی لولا و دیلما در برزیل و کرشنرها (نستور و اروین کرشنر) در آرژانتین با وجود اشکالاتی از جمله کار ایدئولوژیک ضعیف که به آنها نسبت داده شده است، بخشی از جغرافیای سیاسی جدید جهان مبتنی بر توسعه مولد و روابط جنوب-جنوب که منجر به شکل گیری بانک توسعه بریکس شد به شمار می آیند.
این جغرافیای سیاسی جدید، که با وجود اتفاقات آرژانتین، کودتاهای نرم در برزیل، پاراگوئه و هندوراس و کمپین های خصمانه ضد روسای جمهور بولیوی و اکوادور سقوط نکرده است، به سوی یک اقتصاد مولد و سوداگرانه و رها از بدهی عمومی در حرکت است.
با این همه، آمریکای لاتین به کجا می رود؟ چند روز قبل، لئوناردو بوف، نویسنده برزیلی پس از تحلیل کودتای این کشور راه خوبی را پیشنهاد کرد: وی با بیان اینکه در ماه های کنونی پویایی سیاسی جدید افول اجتماعی به برزیل و دیگر کشورهای آمریکای لاتین تحمیل شده است گفت: این یک تهاجم نئولیبرالی در چارچوب یک "جنگ سرد" جدید است.