تعرفه و عوارض ، عامل اصلی افزایش قیمت کود و سم در بازار
رئیس انجمن سم و کود ایران افزایش تعرفه، عوارض و توقف طولانی کالا در مبادی ورودی را عامل اصلی افزایش قیمت سم و کود دانست.
سیدمهدی حسینی یزدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه نبود برنامه ریزی صحیح سبب افزایش قیمت نهاده های کود و سم در کشور شده است ، افزود: قرار بود تعرفه واردات سموم کم خطر 4 درصد و عوارض واردات مواد اولیه سموم تولید داخل نیز 6درصد باشد اما الآن درست برعکس است و این مسئله سبب افزایش مصرف سموم معمولی و پرخطر به علت ارزان بودن قیمت خواهد شد.
وی گفت : علت افزایش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی تولید داخل گران بودن نهاده های کشاورزی است و کشاورز و در نهایت مصرف کننده این بها را پرداخت می کند.
رئیس انجمن سم و کود ایران افزود: چرا قیمت هر کیلوگرم گندم در کشور ما 1200 تومان است و در جهان 800 تومان ، یعنی در اصل دولت گندم را با قیمت گران تری می خرد و یکی از علل افزایش قیمت، بی برنامگی در روند تعیین عوارض و تعرفه واردات سم و کود است.
حسینی یزدی تأکید کرد: از طرف دیگر قیمت سموم کم خطر در کشورهای اروپایی بالاست بنابراین اگر شرایط تعرفه و عوارض اصلاح نشود کشاورز امکان استفاده از سموم کم خطر و جدید را برای تولید محصول ندارد.
وی گفت: وزارت جهاد کشاورزی در نامه ای از مجلس درخواست کرد قانون تعرفه واردات سموم کم خطر و سموم عادی و پرخطر اصلاح شود و مجلس نیز پذیرفت اما روند کار طولانی شده است.
رئیس انجمن سم و کود ایران افزود: مجلس شورای اسلامی به گمان حمایت از تولید داخل جای اعداد و ارقام تعرفه و عوارض واردات مواد اولیه تولید سموم را با تعرفه و عوارض واردات سموم کم خطر عوض کرد و این مسئله سبب افزایش قیمت سموم کم خطر شد.
حسینی یزدی گفت: با این اقدام مجموع بهای پرداختی برای تعرفه و عوارض واردات سموم کم خطر به 46 درصد رسید و پرداخت چنین قیمتی از عهده کشاورزان خارج است بنابراین استفاده از سموم عادی و گاهی پرخطر افزایش بیشتری خواهد داشت.
وی تصریح کرد : وزیر جهاد کشاورزی و معاونت امور زراعت دستور کاهش تعرفه و عوارض سموم وارداتی کم خطر را صادر کردند اما شش ماه گذشته و اتفاقی نیفتاده است.
رئیس انجمن سم و کود ایران گفت: ادامه این شرایط سبب افزایش قاچاق سموم وارداتی می شود و برای افراد حاشیه سود 50 درصدی ایجاد می کند.
حسینی یزدی افزود: تجربه نشان داده است که 60 تا 70 درصد کالای قاچاق تقلبی است و خسارت جبران ناپذیری دارد چرا که شاهدیم امسال محصول زعفران به علت مصرف سموم در بخش صادرات با مشکل مواجه شد چالشی که چندین سال پیش برای محصول پسته بوجود آمد.
وی تأکید کرد: واردات کود و سم باید از سیستم دولتی خارج و به بخش خصوصی واگذار شود اما برغم اعلام مقامات دولتی و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی همچنان شاهد حضور و فعالیت شرکت های شبه دولتی در بازار تجارت کود و سم هستیم.
رئیس انجمن سم و کود ایران گفت : اگر واردات سم و کود روال منطقی داشته باشد ،قیمت به هیچ وجه نباید افزایش یابد اما علت افزایش قیمت کود و سم در بخش دولتی این است که چرا با تعرفه و عوارض قیمت را بالا می برند و بعد چرا یارانه می دهند.
حسینی یزدی افزود: امروزه با کودهای جدید و کامل فاصله داریم و باید برای مصرف کود و سم در مزرعه نسخه داد اینکه چه کودی به چه میزانی و در چه مقطع زمانی باید استفاده شود؟
وی گفت : تنها با اصلاح قانون تعرفه و عوارض واردات شاهد مدیریت قیمت نهاده ها و رواج مصرف سموم کم خطر و پیشرفته در مزارع کشاورزی خواهیم بود.