وی با تاکید بر اینکه سپاه، ارتش، بسیج و نیروهای انتظامی، مردم و بسیج، همه در دوران دفاع مقدس حاضر بودند گفت: جنگ تحمیلی 8 ساله، جنگی بود که امام راحل با قدرت معنوی و نفوذش در میان مردم، آن را رهبری کرد و همه مردم نیز جان بر کف در میدان حاضر شدند و از امام و امت پشتیبانی کردند.
* تجاوز به منطقه؛ ریشه داعش
رئیس جمهور گفت: ریشه تروریست هایی به نام داعش که امروزه این همه جنایت و خونریزی را در منطقه به راه انداختند به تجاوزاتی که در منطقه انجام گرفت بر می گردد.
آقای روحانی افزود: آیتالله هاشمی رفسجانی در دوران دفاع مقدس در کنار مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای به عنوان نمایندگان حضرت امام (ره) در شورای عالی دفاع بودند.
وی گفت: سپس در دورانی تمشیت امور نیروهای مسلح به عهده مقام معظم رهبری بود و در مقطعی از سال 62 فرماندهی جنگ به عهده آیتالله هاشمی رفسنجانی گذاشته بود.
رئیس جمهور اظهار داشت: در همه تاریخ ها دفاع و یا جنگ به عنوان نقطه ای بسیار تاثیرگذار در تاریخ آن کشور و حتی در تاریخ جهان است.
آقای روحانی گفت: جنگ های جهانی اول و دوم، ویتنام و کره، همه این جنگ ها تاریخ ساز و تاثیرگذار در آینده جهان و آن کشورها بود.
وی افزود: برخی از تجاوزها که اگر نام آن را جنگ بگذاریم، در شرایط وخیمی که امروز در دنیا شاهد آن هستیم، تاثیرگذار بود.
رئیس جمهور گفت: اگر به تروریسم وسیعی که امروزه منطقه ما را فراگرفته و برخی از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داده است بنگریم ریشه آن به تجاوز برمی گردد.
آقای روحانی با اشاره به جنگ های افغانستان و عراق افزود: اگر القاعده ای به وجود آمد به دلیل تجاوز شوروی سابق به افغانستان و بعد هم ادامه تروریسم در آن منطقه به خاطر تجاوز امریکا به خاک افغانستان بود.
وی گفت: اگر امروز تروریست هایی به نام داعش این همه جنایت و خونریزی را در منطقه به راه انداختند ریشه آن به تجاوزاتی که در منطقه انجام گرفت بر می گردد.
رئیس جمهور افزود: اگر اشغال افغانستان و عراق نبود و اگر تحریک برای حوادثی مثل جنگ سوریه نبود آیا باز هم شاهد تروریسم به این وسعت بودیم؟
آقای روحانی گفت: جنگ ها تاثیرهای بسیار مخربی در سطح جهان دارد و دفاعی که از روی خلوص برای عزت و برای نجات کشور از اشغال متجاوزان و بیگانگان باشد آن دفاع هم می تواند پایه گذار مقاومت، ایثار، ایستادگی و قدرت ملی یک کشور باشد.
وی افزود: جنگ تحمیلی در کشور ما در شرایطی اتفاق افتاد که از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نسبی انقلاب زمان زیادی نگذشته بود و ما در شرایطی بودیم که نیروهای مسلح ما دارای مشکلات فراوانی بودند.
رئیس جمهور گفت: عمده سلاح های ارتش ما غربی و امریکایی بود و از اوایل انقلاب این روابط قطع شده بود و از لحاظ قطعه یدکی، ابزار ، تجهیزات و مهمات، ما در شرایط خاصی بودیم.
آقای روحانی افزود: در اوایل جنگ ما در شرایطی بودیم که برخی از تجهیزات ما در برخی از انبارهای ارتش قابل شناسایی نبود چون مسئولان قبلی پادگان ها برکنار شده بودند و افرادی که مسئولیت را بر عهده گرفته بودند در رده های پایین بودند.
رئیس جمهور ادامه داد: ما در چنین شرایطی وارد جنگ شده بودیم و اگر می خواست مسئولایت جنگ صرفا بر دوش ارتش قرار بگیرد در آن مقطع امکان پذیر نبود.
وی افزود: لازم بود همه عناصری که می توانند از کشور دفاع کنند به صحنه بیایند لذا دیدیم از آغاز جنگ تحمیلی همه مردم اعم از کمیته های آن زمان، سپاه پاسداران و همه آنهایی که می توانستند در میدان مبارزه قرار گیرند به صحنه آمدند.
آقای روحانی گفت: اساس رشد برخی از آنها در همان 8 سال دفاع مقدس بود یعنی تکامل در حین حرکت، جنگ و مبارزه.
وی افزود: در مقاطعی اکثر سلاح های سبک و سنگین سپاه غنیمتی بود که از دشمن به دست آورده بود.
* در جنگ تحمیلی نه تنها دولت، بلکه همه مردم به صحنه آمدند
رئیس جمهور گفت: وقتی عملیات ما به جای اینکه در مراکز نظامی تشریح شود در مساجد، نماز جمعهها، رادیو و تلویزیون، مطبوعات و رسانه ها برای مردم تشریح می شد نشان داد جنگ تحمیلی، یک جنگ مردمی بود.
آقای روحانی افزود: در آن شرایط جنگ ما با فرماندهی امام خمینی (ره) که یک فرماندهی استثنایی بود، در مسیر دفاع موثر و بعد نیز حملات متقابل، پاک سازی سرزمینمان و حتی در یک مرحله ای به عنوان تنبه متجاوز در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه در آن مقطع نه تنها دولت بلکه همه مردم در سراسر کشور به صحنه دفاع مقدس آمدند گفت: شما شهدا ، رزمندگان و نقش بسیج را ببینید، در سراسرکشور همه به جبهه ها آمدند.
رئیس جمهور افزود: اینکه عملیات ما به جای تشریح در مراکز نظامی، در مساجد ، نماز جمعهها، رادیو و تلویزیون ، مطبوعات و رسانهها تشریح شود نشان داد جنگ ما کاملاً یک جنگ مردمی بود و همه به صحنه نبرد آمدند.
آقای روحانی اضافه کرد: دفاع مقدس متعلق به امام، ملت و متعلق به همه رزمندگان است ، سپاه، ارتش، نیروی های انتظامی ، مردم ، عشایر ، همه در صحنه دفاع مقدس آمدند، چه آنهایی که اکثریت قاطع با عرق و انگیزه دینی و یا استثنائا با عرق ملی آمدند ، هیچ فرقی ندارد آنهایی که این رسالت و وظیفه حفاظت از کشور را بر عهده گرفتند.
رئیس جمهور اظهار داشت: اگر بخواهیم در مورد جنگ قضاوت کنیم باید بگوییم جنگی بود که امام با قدرت معنوی، قدرت نفوذ خود در میان همه مردم، آن را رهبری و اداره کرد و همه نیروهای مسلح جان بر کف به صحنه آمدند و همه مردم پشتیبانی کردند.
آقای روحانی با بیان اینکه دولت آن زمان با همه توان به صحنه آمده بود گفت: اولین بار آن بودجه جنگ بود، اداره جنگ کار ساده و آسانی نبود.
وی افزود: نیاز ریالی و نیاز دلاری از ضرورت جنگ بود و چگونه می بایست این بوجه تامین می شد ما می بایست با توجه به اینکه عمده درآمدمان از نفت بود نفت را صادر می کردیم اما اینکه چگونه می شد از مسیر تولید، صادرات و اسکله های نفت حفاظت و حراست کرد؟
رئیس جمهور گفت: شما می دیدید که در دروان دفاع مقدس ، یک بخشی که دفاع بسیار سنگینی را بر دوش پدافند گذاشته بود ، دفاع از خارک بود، به این علت که دشمن می خواست نفتمان صادر نشود و اگر نفت صادر نمی شد ما چگونه می توانستیم جنگ را اداره کنیم؟
آقای روحانی با بیان اینکه اگر مردم در زمان جنگ حمایت و کمک نمی کردند و در شرایط جنگ مالیات نمی دادند، چگونه می شد کشور و جنگ را اداره کرد اظهار داشت: نخستین بار سنگین بار اقتصادی جنگ بود و تمام بخش های اقتصادی دولت در این زمینه فعال بودند.
رئیس جمهور گفت: وزارت دفاع و سپاه که آن زمان مسئولیت تدارکات جنگ را برعهده داشت و یا در برخی بخش ها مسئولیت تولید تجهیزات و یا مهمات را برعهده داشت، می دانند این نیازمندی ها با چه سختی تامین می شد.
آقای روحانی افزود: در یک بخشی تقریباً تمام صنعت کشور به صحنه آمد، خمپاره ها و گلوله های توپ کجا ساخته می شد؟ وزارت دفاع و صنایع ما به تنهایی نمی توانست نیازهای مهماتی ما را تامین کند.
وی با بیان اینکه بخش بزرگی از صنعت در این دوران به صحنه آمد اظهار داشت: آن زمان که ما نیازمند تجهیزات مهندسی در جنگ بودیم، مگر سپاه، ارتش و جهاد سازندگی قادر بودند این بار بزرگ را بر دوش بگیرند؟ همه مردم آمدند.
رئیس جمهور افزود: شهرداری ها به صحنه آمدند، امکانات مهندسی سراسر کشور بسیج شد و اینگونه نبود که ما بگوییم یک بخش می تواند همه این بارمسئولیت را بر دوش بگیرد.
* هر جا همه دست به دست هم دادیم، پیروزیهای بزرگی رقم زدیم
رئیس جمهور وحدت، اتحاد، هماهنگی، اخوت، ایثار و فداکاری را لازمه ادامه راه شهدا دانست و گفت: در طول سال های گذشته آنجا که همه دست به دست هم دادیم و با هم بودیم، پیروزی های بزرگی را رقم زدیم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در نشست دولتمردان دفاع مقدس با اشاره به همراهی همه بخش های کشور در دفاع مقدس چون وزارتخانه های دفاع، سپاه، جهاد سازندگی و بهداشت و درمان تصریح کرد: آن همه پزشک و جراح به صحنه می آمدند و فداکاری می کردند.
وی افزود: نیروی انتظامی، وزارت کشور، وزارت خارجه و بخش تبلیغات به صحنه می آمدند و این طور نبود که این جنگ با این عظمت را بتوان به سادگی اداره کرد.
آقای روحانی ادامه داد: آنجا که پشتیبانی قانون نیاز بود، مجلس شورای اسلامی و نهادهایی که لازم بود تشکیل می شد و همه به صحنه می آمدند.
وی گفت: در مقطعی دیدیم که شورای عالی دفاع به تنهایی نمی تواند از لحاظ ساختاری همه بار جنگ را بر دوش گیرد لذا شورایی با عنوان شورای عالی پشتیبانی جنگ تاسیس شد و سپس نیز ستاد پشتیبانی جنگ شکل گرفت و همه دست به دست هم دادند .
رئیس جمهور با اشاره به قطع دو تا سه هفته ای صادرات نفت کشور نخستین بار در سال 64 ، افزود: چطور می شد که ما دفاع آسمان های ایران را تقویت کنیم؟
آقای روحانی به بازدید خود به همراه آیت الله هاشمی رفسنجانی از جزیره خارک در زمان بمباران این منطقه اشاره کرد و گفت: هم آیتالله هاشمی رفسنجانی و مقام معظم رهبری که رئیس شورای عالی دفاع و رئیس جمهور نیز بودند مرا خواستند و گفتند که بار مسئولیت پدافند هوایی را بر دوش بگیرم که کار بسیار سخت و سنگینی در آن مقطع بود .
وی افزود: ما تقریبا از لحاظ توان هوایی و موشکی خیلی تحلیل رفته بودیم و این درحالی بود که دشمن ما به سرعت تجهیز شده بود و میگ ها و انواع موشک ها را در اختیار داشت.
رئیس جمهور با طرح این پرسش که اگر ساختارهای جدید نبود ما چطور می توانستیم از کشور دفاع کنیم ادامه داد: ما توانستیم در عملیات فاو 73 فروند از هواپیماهای دشمن را سرنگون کنیم که عراق خود قبول کرد 63 فروند از این تعداد ساقط شده است.
آقای روحانی با اشاره به ابتکارات به وجود آمده در جریان جنگ تحمیلی گفت: ما توانستیم از آب های خروشان اروند عبور کنیم و همچنین تجهیز نیروها و آموزش عبور از آب ها به غواصان و نیز تجهیز قایق های مختلف و پل هایی چون پل های شناور ازآن جمله بود.
وی عملیات های بسیار مهم بدر و خیبر را نیز از آن جمله برشمرد و تصریح کرد: کار بسیار سخت و سنگینی بود که نتیجه حضور همه در صحنه بود .
رئیس جمهور افزود: ما در اینجا باید از همه شهیدانمان ، ایثارگران ، جانبازان عزیز و آزادگانی که سالیان دراز شکنجه گاه های عراق را تحمل کردند و همچنین از خانواده های عزیز شهدا، روحانیت معظم و علما و حوزه های علمیه ای که به جبهه آمدند و در آن مقطع فداکاری کردند قدر دانی کنیم.
آقای روحانی با ابراز خوشنودی از تشکیل جمع حاضر گفت: این جمع سبب شد یادی کنیم از کارهای بزرگی که کل ملت ایران و دولتمردان آن زمان این بار را بر دوش گرفتند.
وی با اشاره به حرکت ناجوانمردانه عراق در ساقط کردن هواپیمای مسافربری کشورمان در اسفند 1364 افزود: در میان شهیدان این هواپیمای مسافربری افرادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تعدادی از قضات قوه قضاییه حضور داشتند.
آقای روحانی ادامه داد: اگر آن فداکاری ها ، ایثارها، وحدت و اتحادها و همچنین آن پیروی از دستورهای امام (ره) و ولایت امر نبود نمی توانستیم در جنگی که تنها بودیم و طرف مقابل ما تقریبا بسیاری از کشور های منطقه و اکثر قدرت های جهان را در کنار خود داشت ، به پیروزی برسیم.
رئیس جمهور افزود: پیروزی جنگ با فداکاری رزمندگان و سپس تلاش دیپلمات های ما به پایان قابل قبولی رسید که اگر تلاش دیپلمات ها و اقدامات آنها در سازمان ملل نبود و تغییرات لازم در قطعنامه 598 پیش نمی آمد، چطور می توانستیم به شکلی مناسب پایان جنگ را رقم بزنیم؟
آقای روحانی با بیان اینکه نباید زحمات دیپلمات ها را از یاد ببریم گفت: همین ها بودند که بعدها در سازمان ملل (حقانیت ایران) را ثابت کردند و کمیته مامور از طرف سازمان ملل نیز متجاوز بودن عراق را در جنگ اعلام کرد.
وی افزود: این پیروزی دیپلماتیک و سیاسی ما جایی است که باید از همه تلاش های صورت گرفته قدردانی کنیم.
رئیس جمهور گفت: با توجه به تلاش دیپلماتیک و همچنین تلاش های وزارت سپاه و آقای رفیقدوست در آن زمان، توانستیم تعدادی موشک که بغداد را هدف بگیرد در اختیار بگریم که اگر این طور نمی شد کار ما خیلی سخت می شد، حداقل به لحاظ روانی بسیار سخت بود.
آقای روحانی افزود: اینکه ما توانستیم در ابتدا تعدادی موشک را وارد و سپس خودمان بتوانیم موشک های زمین به زمین و ضد زره را طراحی کنیم و بسازیم و همچنین در همه این زمینه ها فعال شویم به خاطر این بود که همه چیز دست به دست هم داد .
وی گفت: باید از همه این تلاش ها قدردانی کنیم و همچنین به روح بلند امام (ره) که هدایتگر بزرگ و فرمانده عظیم الشان ما بود درود بفرستیم و از همه کسانی که در میدان نبرد ایثار و فداکاری کردند تشکر کنیم.
رئیس جمهور تاکید کرد: امروز هم برای ادامه راه شهیدان و حفظ انقلاب و نظام راهی جز وحدت، اتحاد، هماهنگی ، برادری، ایثار و فداکاری نداریم .
آقای روحانی گفت: ما در طول سال های گذشته دیدیم آنجا که همه دست به دست هم دادیم و با هم بودیم چه پیروزی های بزرگی را رقم زدیم و بی تردید در ادامه راه نیز می توانیم پیروزی های بزرگ تری را رقم بزنیم.
وی افزود: امروز در سایه مقررات بین المللی که دشمن و بدخواهان به آن تکیه می کردند و می گفتند شما حق ساخت و ادامه فعالیت غنی سازی ندارید، ما غنی سازی می کنیم و در دنیا نیز مواد غنی شده ما را می خرند و ما هم مواد اولیه را وارد می کنیم.
رئیس جمهور گفت: امروز فعالیت فناورانه هسته ای ما در سراسر دنیا به عنوان فعالیت قانونی شناخته شده است که البته گر چه از نظر ما همیشه قانونی بوده است، و همچنین ما امروز می توانیم با وجود بدخواهی هایی که دیگران علیه ما اعمال کرده بودند دیوارهای تحریم را برداریم.
آقای روحانی در پایان خاطر نشان کرد: و همچنین اینکه امروز ما می توانیم فضا را برای فعالیت ملتمان در زمینه اقتصادی و پیشرفت کشور فراهم کنیم همگی در سایه وحدت و اتحاد و همچنین رهنمودهای مقام معظم رهبری و اطاعت از مسیر حق و تکیه بر انقلاب اسلامی و نظام اسلامی است تا بتوانیم راه را برای پیشرفت های بعدی ادامه دهیم.