فرش ایران با قدمتی 4 هزار ساله حاصل دسترنج هنرمندانی است که زینت بخش محافل و مجالس در اقصی نقاط جهان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، صنعت فرش که در گذشته ای نه چندان دور سالانه بیش از دو میلیارد دلار صادرات داشت اما حالا هدف گذاری های صادرات فرش بر روی عدد 400 میلیون دلار متوقف شده است.
تولید کنندگان فرش دستباف قیمت بالای فرش ایرانی ، کاهش قدرت خرید در بازار جهانی فرش طی سالهای اخیر و نامنطبق بودن طرح و نقش های فرش ایرانی با سلیقه روز بازار را به عنوان مهمترین عوامل کاهش حضور فرش ایرانی می دانند.
اما این همه ی ماجرا نیست چراکه در کنار شرایط بازار ورود رقبای جدیی همچون هند، پاکستان وچین در عرصه بازار جهانی فرش موجب شده تا فضای بازار برای عرضه کنندگان فرش رقابتی تر شود شرایطی که موجب شده تا طراحان و تولید کنندگان فرش ایرانی طرح نو در اندازند تا بار دیگر سهم خود از بازار صادراتی فرش را از رقبا بازپس بگیرند.
به هر حال هم اکنون بیش از یک میلیون هنرمند ایرانی به طور مستقیم در صنعت فرش مشغول بکار هستند که حفظ این اشتغال مستلزم رونق بازارداخلی و صادراتی و هدف گذاری های جدید است، نکته ای که نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت بران تاکید دارد و می گوید: خوشبختانه بخشی از محدودیتهای بانکی و همچنین تحریم به امریکای شمالی برطرف شده است و امسال بعد از سالها برای نخستین بار صادرات ما به امریکا اغاز شد.
وی با اشاره به رشد 40 درصد رشد صادرات فرش دستباف طی چهارماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته می گوید: طی این مدت حدود 80 میلیون دلار فرش صادر شد ضمن اینکه امیدواریم با رونق بازارهای خارجی و برطرف شدن آثار تحریم بر بازار صادراتی فرش ایران و بهبود فضای سیاسی زمینه برای رونق صادرات فراهم شود.
وزیر صنعت معدن و تجارت می افزاید: برای رونق بخشی به بازار داخلی فرش هم باید تسهیلات ارزان قیمت پرداخت شود در همین جهت در پی امضای تفاهم نامه ای با صندوق مهر 10 میلیون تومان تسهیلات خرید فرش با کارمزد 4 درصد و بازپرداخت سه ساله به خریداران پرداخت می شود.
وی می گوید: پرداخت این تسهیلات از امروز در حاشیه نمایشگاه فرش دستباف در تهران اغاز می شود ضمن اینکه تلاش برای افزایش میزان تسهیلات همچنان ادامه دارد تا قدرت خرید مردم افزایش یابد.
وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به هدف گذاری 500 میلیون دلاری برای صادارت فرش و صنایع دستی در سالجاری گفت: هر چند این هدفگذاری در مقایسه با رقم پیش بینی شده برای صادرات 50 میلیارد دلاری کشور رقم ناچیزی است اما این رقم برای فرش و صنایع دستی رقم خوبی است که در مقایسه با سال گذشته رشدی 50 درصدی دارد.
ساماندهی طرح و نقشه براساس سلیقه بازار ، کشف بازارهای جدید و حمایت از فعلان این بخش سه ضلع مثلث سیاستهای حمایتی دولت از قالیبافان است.
به گفته حمید کارگر رئیس مرکز ملی فرش ایران، این مرکز در سال 1383 با هدف هدایت، نظارت ،حمایت و پشتیبانی از هنر فرش ایران تشکیل شد و طی سه سال گذشته 29 منطقه جغرافیایی ایران فرش دستباف با هدف جلوگیری از کپی برداری از طرح و نقش ایرانی از سوی رقبا در سازمان جهانی مالکیت فکری به ثبت رسیده است.
وی می افزاید: برای بستر سازی در حوزه تجارت مرزی نیز اقدمات مختلفی از جمله برگزاری نمایشگاه های تخصصی ، اعزام هیئت های تجاری و ورود کردن به حوزه تبلیغات فرش ایرانی با هدف ایجاد بازارهای جدید انجام شده است به طوری که هم اکنون کشور چین که زمانی رقیب مابود امروز به شریک تجاری ما تبدیل شده است .
رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به اقدامات حمایتی از قالیبافان نیز می گوید: هم اکنون حدود یک میلیون بافنده در کشور وجود دارد که 700 هزار نفر انان فعال و بقیه پاره وقت هستند طرح بیمه این قالیبافان تاکنون برای 380 هزار نفر اجرا شده است که کاستی های اعتباری مانع از پیشرفت مطلوب این طرح شده است .
وی می گوید: "براساس قانون سهم 20 درصدی کارفرما در طرح بیمه قالیبافان باید از سوی دولت پرداخت شود در همین جهت امسال 444 میلیارد تومان اعتبار برای این بخش در نظر گرفته شده است در حالی که رقم مورد نیاز 1074 میلیارد تومان است."
حمایت از صادرکنندگان برای حضوری پررنگ در بازارها و نمایشگاه های بین المللی از دیگر ضرورتهای حمایت از صادرات فرش است رویکردی که می توان نمود عینی انرا در بیست و پنجمین نمایشگاه فرش دستباف دید، نمایشگاهی که با حضور 700 شرکت تولیدی و صادراتی امروز در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران گشایش یافت.