خرید و فروش آزاد ارز در بانک ها به شفافیت بازار کمک می کند
آزادسازی خرید و فروش ارز با نرخ آزاد در بانک ها باعث شفافیت رفتارهای بازار ارز می شود و بانک مرکزی نظارت کافی را خواهد داشت .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، میثم رادپور کارشناس ارشد اقتصاد پولی در مصاحبه با رادیو اقتصاد تصریح کرد : اینکه بانک مرکزی اجازه می دهد بانک ها نیز وارد خرید و فروش ارز با نرخ آزاد شود، کمک می کند رفتار طرف های عرضه و تقاضا در بازار به خوبی شناسایی و پیش بینی شود و با توجه به اینکه در سال های اخیر بازار ارز ثبات خوبی داشته است ، انتظار داریم که مسیر حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز هموار شود .
وی افزود : نباید نگران این سیاست شد چون صرافی ها در مواردی رفتارهای ناهماهنگ دارند اما بانک ها به دلیل برند و نشانی که دارند و اعتمادی که از مردم گرفته اند، هرگز به این رفتارها روی نمی آورند و دفتر های دوگانه ندارند.
رادپور گفت : اما برخی صرافی ها در مواقعی از رفتارهای دوگانه استفاده می کنند که باعث ایجاد ناهنجاری و هرج و مرج در بازار ارز می شود.
وی افزود : در روزهای اخیر هم نرخ ارز تاثیر منفی از این سیاست نگرفته است هر چند بعد از کودتای نافرجام ترکیه اندکی بالا رفت اما در ادامه به خوبی ساماندهی شده است .
رادپور گفت : مطلوبیت این سیاست در این است که از همه ظرفیت ها برای تامین نیاز متقاضیان ارز استفاده می شود و بانک مرکزی هم با بانک ها به راحتی کار می کند و این هماهنگی به نفع بازار خواهد بود.
بانک مرکزی در ساماندهی بازار غیرمتشکل ، سلیقه ای عمل می کند
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد : بانک مرکزی در اجرای قانون ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی در برخی موارد سلیقه ای عمل کرده است و ادامه این روند اثربخش نخواهد بود .
آقای حسن نژاد در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : اینکه اعلام می شود آمار مشخصی از تعداد صندوق های اعتباری و موسسات مالی اعتباری و همچنین لیزینگ ها در دسترس نیست جالب به نظر می رسد برای اینکه همه اینها شناسنامه دارند و با تابلو فعالیت می کنند.
وی افزود : وقتی در کشوری برای تاسیس یک دکّه آدامس فروشی باید از نهادهای مختلف مجوز گرفته شود، چگونه است یک موسسه اعتباری در کشور فعالیت می کند و نشان و تابلو دارد اما در آمارها ثبت نمی شود .
حسن نژاد گفت : در قانون ما برضرورت ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی تاکید کردیم اما رفتارهای افراط و تفریطی باعث شد یک زمانی اعلام کنند که موسسات مالی و اعتباری همه میتوانند مجوز بگیرند اما در دوره ای گفتند که باید تعطیل شوند.
وی افزود : این رفتارهای نوسانی به هر حال سپرده گذاران را نگران می کند .
حسن نژاد گفت: از طرف دیگر وقتی بانک مرکزی نمی تواند بر بازار پول به طور کامل مدیریت کند و نمی تواند رفتارهای بخشی از بازار پولی را پیش بینی ، کنترل و مدیریت کند ، چگونه می تواند سیاست های خود را اجرا و آثار آن را کنترل کند؟
وی افزود : چیزی که قابل اندازه گیری نباشد ، قابل مدیریت و کنترل هم نخواهد بود و در حال حاضر هزاران تعاونی کارمندی در بخش فرهنگیان تشکیل شده است که به راحتی می توان آنها را در قالب بانک های مختلف ساماندهی کرد اما در زمانی بانک مرکزی به افرادی مجوز تاسیس موسسه اعتباری و بانک را داد که آنها صلاحیت مدیریت در بانک ها را نداشته باشند اما رفتند در بخش خصوصی بانک تاسیس کردند .
حسن نژاد گفت: در بحث تک نرخی شدن ارزنیز وقتی بانک مرکزی نظارت و کنترلی بر رفتار صرافی ها ندارد، چگونه می تواند سیاست های خود اجرا کند ؟ و در بحث نرخ سود هم این مشکل دیده می شود .
بنابراین گزارش برخی آمارها نشان می دهد در حال حاضر 1700 موسسه مالی و اعتباری و 3500 صندوق اعتباری و بیش از 300 شرکت لیزینگ در کشور فعالیت می کنند و بخشی از این تشکل ها در آمار وارد نشده است .
سهم بازار غیرمتشکل پولی در اوایل طرح ساماندهی به 30 درصد حجم نقدینگی می رسید اما در حال حاضر به 10 درصد محدود شده است .