همه باید برای حل بحران آب بسیج شوند
معاون وزیر نیرو گفت: حل بحران آب در گرو همکاری و هماهنگی میان تمامی متخصصین و اندیشمندان حوزههای فنی و علوم انسانی است.
بهگزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما، نخستین همایش ملی اقتصاد آب امروز با حضور "حمید چیتچیان" وزیر نیرو، نمایندگان مجلس، اعضای اتاق بازرگانی، معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی، اساتید دانشگاه و مدیران عامل مهندسی آب و فاضلاب کشور و منابع آب ایران در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد.
رحیم میدانی معاون آب و آبفای وزارت نیرو و رییس همایش با اشاره به وضع اقلیمی ایران، گفت: ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است و کشور ما از نظر پراکندگی بارش وضع نامنظمی دارد طوری که75 درصد بارشها در25 درصد کشور اتفاق میافتد.
وی افزود: هم اکنون آب قابل تنظیم کشور 80 میلیارد مترمکعب است که در مقایسه با جمعیت 80 میلیونی کشور رقم سرانهای معادل 10000 مترمکعب میشود که در مقایسه با متوسط جهانی بسیار پایین است.
معاون آب و آبفای وزارت نیرو گفت: براساس پیش بینیها جمعیت کشور تا سال2025 به 105 میلیون نفر میرسد و این عدد نشان میدهد که اگر وضعیت کنونی بحران آب تداوم یابد ما در این سال حتی با وجود راندمان بسیار بالا قادر به برون رفت از وضعیت تنش آبی نخواهیم بود.
وی تاکید کرد: تداوم وضعیت کنونی بحران آب در کشور و همزمان با آن گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی به معنای ایجاد بحرانهای اجتماعی در آینده خواهد بود.
میدانی تصریح کرد: این مساله نشان میدهد که حل بحران آب در گرو همکاری و هماهنگی میان تمامی متخصیین و اندیشمندان حوزههای فنی و علوم انسانی است.
رییس همایش ملی اقتصاد آب در ادامه با اشاره به نواقص موجود در بحث قیمت گذاری آب، گفت: نظام قیمت گذاری کنونی آب برآمده از قوانین دهه 50 و عرضه و تقاضای موجود در آن زمان است، حال آن که امروز وضعیت عرضه و تقاضا در بخشهای مختلف شرب، کشاورزی و صنعت بسیار فرق کرده و ما با انباشت تقاضا در این بخشها روبرو هستیم.
معاون آب و آبفای وزیر نیرو خاطرنشان کرد: استفاده از تجربیات کشورهای دیگر بهویژه کشورهایی که اقلیمی مشابه کشور ما دارند بسیار میتواند راهگشا باشد و ما نباید دوباره خود را اسیر آزمون و خطاهای دوباره کنیم.
*برای تامین آب شرب نیاز به سرمایه گذاری هنگفت داریم
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: برای تامین آب شرب و بهداشتی مشترکان نیاز به سرمایه گذاری بسیار سنگین داریم و باید این اعتبارات یا از منابع دولتی و یا بخش خصوصی تامین شود.
رحیم میدانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، با اشاره به اینکه بخش خصوصی استقبال خوبی برای سرمایه گذاری در صنعت آب کرده است افزود: مدلهای مالی که بخش خصوصی برای هر متر مکعب آب ارائه کرده است، دولت باید هر متر مکعب آب را 3 هزار تومان بخرد که دولت نیز باید پول آن را از درآمد فروش آب تامین کند و یا به سراغ اعتبارات دولتی برود.
وی اضافه کرد: از آنجا که اعتبارات عمومی دولت منابع مالی پایداری نیست اگر بتوانیم منابع مالی پایداری را ارزیابی کنیم این به نفع مشترکان و مصرف کنندگان آب است .
میدانی با اشاره به اینکه اگر متکی به منابع مالی دولتی نباشیم می توانیم سطح خدمات بهتری را ارائه دهیم گفت: در این صورت با یک
خشکسالی مردم را نگران نمی کنیم و مدیریت آب آرامش خاطری را برای مصرف کنندگان می تواند ایجاد کند.
وی افزود: اقلیم کشور ما خشک و کم آب است که به گونه ای باید رفتار کنیم که هماهنگ با اقلیم باشد چون برای توسعه کشور نیاز به آب داریم و با این کم آبی نمی توانیم دقیق برنامه ریزی کنیم.
میدانی با اشاره به اینکه بیشتر آب کشور از نزولات آسمانی بدست می آید افزود: سالانه 80 میلیارد متر مکعب آب برنامه ریزی داریم و بقیه نزولات آسمانی و آبهای زیرزمینی باید صرف محیط زیست و طبیعت شود.
میدانی گفت: با این میزان آب باید حداکثر امنیت غذایی محقق شود و نیازهای بخش شرب ، بهداشت ،صنعت و کشاورزی را نیز تامین کنیم .
وی بر بهره وری آب تاکید کرد و گفت: بطور میانگین 90 درصد تامین غذایی کشور ما از مواد غذایی آبی است بر این اساس اراضی کشاورزی ما متکی به آب بیشتر از اراضی کشاورزی متکی به دیم است.
میدانی اضافه کرد: در حالیکه در دنیا 40 درصد اراضی کشاورزی متکی به آب و 60 درصد دیگر دیم است بنابراین باید دنبال ارتقای بهره وری آب باشیم و روز به روز ارزش افزوده آب را افزایش دهیم.
وی گفت: اقتصاد آب به عنوان یکی از عوامل مهم بهره وری می تواند به ما کمک کند تا برداشتهای غیر مجاز و بیش از حد نداشته باشیم .