مصاحبه پژوهشی:
اشنویه، قطب تولید ساعت های نگین دار در خاورمیانه
این نوشتار به معرفی سیدمهدی موسوی به عنوان یکی از جوانان موفق و کارآفرین استان آذربایجان غربی که توانسته با تولید ساعت های نگین دار، ایران را به عنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در خاورمیانه تبدیل کند، می پردازد.
پژوهش خبری صدا و سیما:خلاقیت و نوآوری در حوزه کسب و کار یکی از اصول مهم و اساسی در حوزه کارآفرینی محسوب می شود که علاوه بر ایجاد فرصت های شغلی در جامعه، می تواند پویایی و رشد و شکوفایی اقتصادی را برای هر کشور به ارمغان آورد؛ موضوعی که امروزه، در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای پیشرفته و کشورهای موفق در حوزه اقتصادی از جمله چین، ژاپن و ... به عنوان اصلی اساسی پذیرفته شده و برنامه ها و سیاست های ویژهای برای حمایت از کارآفرینی و کارآفرین در دستور کار دولت های آنها قرار گرفته است. کشور ایران نیز که دستیابی به اقتصاد اول منطقه را به عنوان یکی از اهداف اصلی خود در سند چشم انداز 1404 تعیین کرده است، می تواند با استفاده از ظرفیت ها و استعدادهای موجود در کشور در حوزه کارآفرینی که اغلب نیز به قشر جوان تعلق دارد، علاوه بر ایجاد اشتغال زایی و بهبود فضای کسب و کار، گام های مؤثری در جهت حمایت از تولید داخلی و جایگزینی صادرات به جای واردات محصولاتی که قابلیت تولید آن در داخل کشور وجود دارد و در نهایت، بهبود فضای اقتصادی کشور بردارد. بر این اساس، در این نوشتار به معرفی سیدمهدی موسوی به عنوان یکی از جوانان موفق و کارآفرین استان آذربایجان غربی که توانسته با تولید ساعتهای نگیندار، ایران را به عنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در خاورمیانه تبدیل کند، می پردازیم.
ارادهای که تولید داخلی را جایگزین کالای مشابه چینی کرد
--------------------------------------------------------
سیدمهدی موسوی از جمله کارآفرینان استان آذربایجان غربی است که علاوه بر فعالیت در حوزه صنایع دستی از جمله منبت، معرق و چوب، از سال 1389 تولید ساعت های دیواری نگین دار را برای اولین بار در ایران، در شهرستان اشنویه این استان شروع کرده است. وی فارغ التحصیل مهندسی میکروبیولوژی و کنترل کیفیت صنایع غذایی است و در سفری به تهران، با مشاهده نمونه مشابه این ساعت ها در تهران که از چین وارد کشور شده بود، تصمیم می گیرد به تولید این محصول بپردازد. وی که آن زمان از خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) بود، با اخذ وامی 8 میلیون تومانی کارگاه کوچکی را دست و پا کرده و شروع به تولید این محصول می کند. موسوی سپس با افزایش تعداد کارگاه های خود به 4 کارگاه که در شهرستان های اشنویه(2 کارگاه)، پیرانشهر (یک کارگاه) و نالوس (یک کارگاه) قرار دارد، کار خود را توسعه داده و اکنون بعد از گذشت 5 سال، بیش از 70 نفر به صورت مستقیم و بیش از 100 نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به تولید ساعت های نگین دار در کارگاه های این جوان کارآفرین هستند و در حال حاضر، بزرگترین تولید کننده ساعت های نگین دار در خاورمیانه می باشد.
به گفته وی، ظرفیت تولید این محصول که تلفیقی از هنر و تکنولوژی است، در حال حاضر به طور میانگین سالانه بیش از 8 هزار ساعت است که به وسیله دست انجام می شود؛ که اگر بتوان دستگاههای مونتاژ مورد نیاز این محصول را تأمین کرد، با توجه به بازارهای فروش و هدف صادراتی، ظرفیت تولید و اشتغال زایی بیشتری را در استان و حتی در سطح کشور فراهم خواهد کرد. وی معتقد است، از آنجا که این محصول را می توان با سرمایه اولیه اندک و در قالب مشاغل خانگی نیز تولید کرد، می تواند ظرفیت های قابل توجهی در اشتغال زایی در حوزه کسب و کار خانگی ایجاد کند.
در حال حاضر، این محصول علاوه بر بازار فروش داخلی در شهرهای بزرگ از جمله تهران، تبریز، شیراز، اصفهان، مشهد و ...، به کشور عراق نیز صادر می شود. در گذشته نیز ترکیه و آذربایجان از جمله بازارهای هدف صادراتی بودند.
کلام آخر
------------
کارآفرینی را شاید بتوان یکی از اصول اساسی رشد و توسعه در جوامع امروزی برشمرد که با استفاده مفید و مؤثر از ظرفیت ها و پتانسیل های انسانی و مادی در کنار یکدیگر فراهم می شود. در این میان، جوانان به عنوان سرمایه های اصلی هر کشور می توانند نقش مؤثری در این زمینه ایفا کنند که این امر با حمایت از آنها و بسترسازی و فراهم کردن شرایط و زمینه های ورود آنها به عرصه های اقتصادی از جمله کسب و کار، با بهره گیری از خلاقیت و نوآوری و استعدادهای درونی آنها میسر است. بنابراین، در صورت تدوین سیاست های مناسب با رشد فضای کارآفرینی در کشور می توان، علاوه بر حمایت از کارآفرینان، به بهبود فضای کسب و کار و خلق ثروت در جامعه پرداخت که این مهم با همکاری و همگامی مسئولان و سایر نهادهای مرتبط با این حوزه امکانپذیر خواهد بود.
پژوهش خبری صدا و سیما//