کسب دومین قهرمانی وزنهبرداران در جهان؛
جوانانی که پشتوانه تیم ملیاند
پرونده سی و هفتمین دوره از رقابت های جهانی وزنه برداری جوانان با قهرمانی ایران بسته شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ تیم ملی وزنه برداری جوانان دومین بار در رقابت های جهانی گرجستان قهرمان شد تا خاطره کسب نخستین قهرمانی در رقابت های جهانی 2011 زنده شود. در این دوره از رقابت های جوانان جهان در مجموع 39 تیم از کشورهای مختلف حضور داشتند و مسابقات در اوزان 56 کیلوگرم، 62 کیلوگرم، 69 کیلوگرم، 77 کیلوگرم، 85 کیلوگرم، 94 کیلوگرم، 105 کیلوگرم و 105+ کیلوگرم برگزار شد که در این بین فقط 5 تیم گرجستان، ایران، لهستان، ترکیه و آمریکا با ترکیب کامل حضور یافتند. مدعیان بزرگ وزنه برداری هم با ترکیبی ناقص در این رقابت ها شرکت کردند. روسها هم با 5 نماینده و چینی ها با 4 وزنه بردار در این مسابقات روی تخته رفتند.
برخلاف بازی های آسیایی و بازی های المپیک که هر 4 سال یکبار برگزار می شوند و کسب مدال در آنها ملاک است در رقابت های جهانی تیمها براساس امتیاز رتبهبندی می شوند و کسب مدال در اولویت قرار ندارد. طبق قوانین تعریف شده از نفر اول تا بیست و پنجم براساس مقامی که کسب می کنند امتیاز بدست می آورند. نفر اول 28 امتیاز، نفر دوم 25، نفر سوم 23، نفر چهارم 22 و... و نفر بیست و پنجم یک امتیاز درحرکات یک ضرب، دوضرب و مجموع بطور جداگانه بدست می آورند. بنابراین حضور کامل تیم ها در این رقابت ها در کسب امتیاز بسیار تاثیرگذار است و تیم هایی که با ترکیب ناقص در مسابقات حاضر می شوند شانس کسب قهرمانی را از دست می دهند.
ایران در این دوره با کسب 454 امتیاز در صدر قرار گرفت و طبق قوانین به عنوان قهرمانی دست یافت. تیم های گرجستان و ژاپن هم به ترتیب دوم و سوم شدند. برخلاف اماواگرهایی که قبل از آغاز مسابقات وجود داشت خوشبختانه تیم ملی وزنه برداری ایران با ترکیب کامل در مسابقات حاضر شد و وزنه برداران در اوزان (62،77، 85، 94، 105 و 105+) به روی تخته رفتند. قهرمانی در این دوره از رقابت های جهانی درحالی از آن ایران شد که هیچیک از وزنه برداران موفق به کسب مدال طلا نشدند و به کسب 2 مدال نقره و 4 مدال برنز بسنده کردند.
در این بین چینیها با کسب 5 طلا، یک نقره و 4 برنز در صدر جدول رده بندی مدالی قرار گرفتند و تیم ملی کلمبیا هم با 4 طلا، یک نقره و 4 برنز دوم شد. این تیم ها از آنجائیکه با ترکیب کامل در مسابقات حضور نیافتند، با وجود کسب مدال بهتر و بیشتر در کسب امتیاز موفق نبودند به همین علت در جدول امتیازها بعد از ایران قرار گرفتند.
با این حال تیم ملی وزنه برداری جوانان ایران درحالی دومین بار قهرمان جهان شد که آمار و ارقام از شرایط متفاوت این تیم در مقایسه با گذشته خبر می دهند. در این دوره تیم ملی حتی یک مدال طلا بدست نیاورد و از بین 8 وزنه بردار فقط 2 وزنهبردار موفق به حضور روی سکو برای کسب مدالهای نقره و برنز شدند. بدترین نتیجه هم در اوزان 77 و 62 کیلوگرم بدست آمد که علیرضا طاهریان در وزن 62 کیلوگرم یازدهم و مصطفی زارعی در وزنه 77 کیلوگرم دوازدهم شد. این در حالیست که نام هیچیک از وزنهبرداران جوان ایرانی در بین 20 وزنه بردار نخست حاضر در رقابت های گرجستان مشاهده نمی شود.
تیم ملی وزنه برداری جوانان ایران سال 2011 درحالی نخستین قهرمانی اش را جشن گرفت که در شرایطی کاملا متفاوت با شرایط کنونی تیم ملی قرار داشت. در آن دوره 152 وزنه بردار از 47 کشور جهان حضور داشتند و تیم ملی وزنه برداری ایران علاوه بر اینکه از نظر امتیاز در صدر جدول رده بندی قرار گرفت، در بخش مدالی هم با کسب 8 مدال طلا، 6 نقره و یک برنز اول شد. در رقابت های جهانی 2011 از 8 وزنه بردار تیم ملی 6 نفر روی سکو رفتند. بدترین نتیجه کسب شده در این دوره به اوزان 94 و 105 کیلوگرم مربوط می شود که در وزن 94 کیلوگرم یاسین باقری ششم شد و در دسته 105 کیلوگرم هم کیا قدمی در پله ششم قرار گرفت.
در آن دوره کیانوش رستمی با 451 امتیاز عنوان بهترین وزنه بردار را از آن خود کرد. سعید محمدپور هم سوم شد و مجید عسکری در پله دهم و بهادر مولایی در رده دوازدهم جای گرفتند. نتایج کسب شده در رقابت های جهانی 2011 در حالی از آن ایران شد که اکثر کشورهای صاحب وزنه برداری بخصوص روسیه و چین هم با ترکیب کامل در این مسابقات حضور داشتند.
سی و هفتمین دوره مسابقات جهانی وزنه برداری جوانان با قهرمانی ایران به پایان رسید، منهای در نظر گرفتن علل حضور ناقص تیمهای شرکت کننده، آمار و ارقام مستند در فدراسیون جهانی حاکی از آن است که تیم ملی وزنه برداری جوانان با شرایط ایدهآل در سالهای گذشته فاصله زیادی دارد. بنابراین مسئولان باید تدابیر لازم را بیاندیشند و با برنامه ریزی زمینه برطرف شدن نقاط ضعف را فراهم کنند.
به اعتقاد کارشناسان و با استناد به این آمار نمی توان بدون در نظرگرفتن کاستیها از کسب این قهرمانی احساس رضایت کرد زیرا جوانان حاضر در سال های نه چندان دور باید جایگزین بهداد سلیمی، کیانوش رستمی، بهادر مولایی و... شوند و همین موضوع بر حساسیت ماجرا می افزاید تا فدراسیون پشتوانهسازی و اقداماتی بنیادی را با شیوه ای متفاوت در دستور کار خود قرار دهد.
فرزانه آذرفام