مصرف چای داغ احتمال ابتلا به سرطان مری را 10 برابر میکند
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: مصرف چای داغ احتمال ابتلا به سرطان مری را 10 برابر می کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، دکتر ملکزاده با اشاره به نتایج مطالعات کوهورت استان گلستان که به مدت 12 سال است پیگیری میشود، افزود: به دلیل اینکه بیشترین میزان شیوع سرطان مری و معده در دنیا- از بخش شرقی استان گلستان (گنبد، کلاله، آققلا) گزارش شده بود ،جمعیت آن منطقه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
وی گفت: در این مطالعه درجه حرارت چای که توسط 50 هزار نفر نوشیده میشد اندازهگیری و مشخص شد کسانی که چای با دمای بیش از 65 درجه مینوشند،10 برابر بیشتر از افرادی که چای ولرم مصرف میکنند به سرطان مری مبتلا میشوند.
رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: پس از آنکه این تحقیق در نقاط دیگر دنیا نیز انجام شد، سازمان بهداشت جهانی مونوگرافی را صادر و اعلام کرد نوشیدن مایعات داغ سرطانزاست.
دکتر ملکزاده مصرف تریاک را دومین عامل ابتلا به سرطان مری و معده بیان کرد و گفت: در چندین مطالعه دیگرکه نخستین بار در دنیا صورت گرفت توانستیم ثابت کنیم مصرف تریاک سرطان مری را 2.5 برابر، سرطان معده را 3 برابر، سرطان ریه را 2 برابر، سرطان لوزالمعده را 3 برابر و سرطان مثانه را نزدیک به 4 برابر افزایش میدهد و بهطورکلی سرطان همراه با سکتههای قلبی و مغزی جز مهمترین عوامل مرگومیر در افراد تریاکی است.
وی افزود: از میان جمعیت 50 هزار نفری مورد مطالعه، 8 هزار نفر روزانه نیم گرم تریاک مصرف میکنند و این فرصتی بود که بتوانیم ثابت کنیم تریاک نیز یکی از عوامل سرطانزاست البته پیش از این سازمان بهداشت جهانی سیگار را بهعنوان عامل سرطان زا اعلام کرده و چون در مورد تریاک مطالعهای با این کیفیت و دقت صورت نگرفته بود در این باره اعلامیهای نیز صادر نشده بود.
رییس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، از صدور مونوگرافی سازمان بهداشت جهانی مبنی بر سرطانزا بودن تریاک خبر داد و گفت: نتایج این تحقیقات به سازمان بهداشت جهانی اعلام و بزودی مونوگرافی در این زمینه صادر خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه، با بیان اینکه تیم تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تهران پس از سال ها تحقیق موفق شد دو عامل مهم سرطان مری را بیابد و آنرا به ثبت جهانی (WHO) برسانند، افزود: البته در این مدت تأثیر 10 عامل دیگر مانند مصرف آب مانده در آب انبار، مصرف زیاد نمک، تغذیه ناسالم و مصرف غذای سوخته و برشتهشده ، مسواک نزدن، کمبود مصرف میوه و سبزی و زندگی نزدیک با حیوانات نیز در بروز سرطان مری ثابتشده است.
دکتر ملکزاده با اشاره به کاهش شیوع سرطان مری در ایران گفت: در سال 1358 از منطقه گنبدکاووس و شرق استان گلستان 175 مورد سرطان در هر 100 هزار درصد گزارش شده بود و اخیراً این عدد به 70 در 100 هزار درصد رسیده است و با بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی منطقه و باسواد شدن مردم شرایط بهبود پیدا کرد.
وی با ابراز تعجب از اینکه هنوز برخی از اطباء و کارکنان نظام سلامت تأثیر نوشیدنی داغ و مصرف تریاک بر سرطان مری را جدی نمیگیرند افزود: امیدوارم با بیانیه سازمان جهانی بهداشت، عوامل سرطانزا در کشورمان و هم جای دنیا بیشتر شناخته شود و موردتوجه قرار گیرد.
دکتر ملکزاده با تاکید بر ضرورت انجام تحقیقات محصول محور گفت: اینکه تحقیقاتمان صرفاً منجر به انتشار مقاله شود کافی نیست بلکه باید به سمت تحقیقات محصول محور گرایش بیشتری پیدا کرد. هرچند که این تحقیقات طولانی مدت بوده و معمولاً حدود 10 تا 15 سال طول میکشد تا به نتیجه برسد.
سرپرست تیم تحقیقاتی کوهورت گلستان، با اشاره به اعضای تیم مطالعاتی خود افزود: این تیم حدوداً از 30 محقق تشکیل شده است که 10 نفر از دانشگاه علوم پزشکی تهران و 5 نفر از دانشگاه علوم پزشکی گلستان هستند و 3 نفر از سازمان بهداشت جهانی (IARC) و حدود 10 نفر هم از مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاههای بزرگ دنیا ازجمله سازمان تحقیقات ملی امریکا NCI-NIH و دانشگاههای کارولینسکا، هاپکینز و هاروارد و کمبریج، در پروژههای مختلف با ما همکاری دارند و این همکاری باعث شده نتایج تحقیقاتمان در عرصه بینالمللی بهتر معرفی و شناخته شود.