با حضور کارشناسان و حقوقدانان؛
واکاوی ابعاد حقوقی واقعه 12 تیر در مجمع جهانی صلح اسلامی
به مناسبت سالگرد حمله ناو امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران، ابعاد حقوقی این فاجعه در مجمع جهانی صلح اسلامی واکاوی می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، نشست هم اندیشی بررسی حقوق بشر امریکایی با محوریت واکاوی حمله ناو امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران در سال 1367 در مجمع جهانی صلح اسلامی آغاز شد.
داوود عامری دبیر کل مجمع صلح اسلامی، علی اصغر سلطانیه نماینده سابق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی، علیرضا شیخ عطار سفیر سابق ایران در آلمان، ابراهیم متقی و سیدفضل الله موسوی از کارشناسان حقوق بین الملل از سخنرانان این نشست هم اندیشی هستند.
حسین شیخ الاسلام مشاور امور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی و تعدادی از کارشناسان و استادان حقوق بین الملل نیز در این نشست حضور دارند.
الهام امین زاده، معاون حقوقی رئیس جمهور نیز از جمله سخنرانان این نشست است.
* باید حرفه ای عمل کنیم
نماینده سابق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با تهیه نامه ای در خصوص حمله ناو امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران به رئیس شورای ایکائو (سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری)، خواستار پیگیری های حقوقی در این زمینه ورای برگزاری مراسم بزرگداشت شد.
علی اصغر سلطانیه با تاکید بر پیگیری های حقوقی گفت: باید حرفه ای عمل کنیم.
وی با اشاره به اینکه سفر خود به لاهه به مناسبت سالگرد سلاحهای شیمیایی و تهیه متن نامهای در مسیر بازگشت از این سفر در زمینه حمله ناو امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران، تصریح کرد: برگزاری مراسم مختلف و یا سخن گفتن در رسانه ها کفایت نمی کند لذا پیشنهاد میکنم با امضای این نامه خطاب به سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری ( ICAO) و در ادامه به دبیر کل سازمان ملل متحد این نوع پیگیری به سند تاریخی مبدل شود.
وی با تاکید بر مسئولیت سنگین اندیشمندان، روشنفکران به ویژه سازمان های غیردولتی در این نوع پیگیری ها گفت: برخی می گویند نمی توان کاری کرد اما من با استناد به پیگیری ها و تجربیاتم می گویم خیلی کارها می توان کرد.
نماینده سابق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به تلاش های خود و نهادهای غیردولتی در ثبت شکایت قربانیان سلاح های شیمیایی سردشت از تاجر دستگیر شده این سلاحها و گرامیداشت فاجعه بمباران شیمیایی سردشت در لاهه افزود: دستاورد حداقلی این اقدام جلوگیری از تکرار چنین فجایعی در دنیا به ویژه ایران است.
وی خاطرنشان کرد: معتقدم با کار حرفه ای می توان صدای مظلومیت خود را به نحوی شایسته به گوش جهان رساند.
سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری ( ICAO) یک نهاد تخصصی سازمان ملل متحد است که مأموریت آن هماهنگسازی استانداردهای بینالمللی پروازی و مدیریت خطوط هوایی در سطح جهان است.
* باید سطح مطالبهگری را بالا ببریم
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با تاکید بر افزایش سطح مطالبه گری جمهوری اسلامی ایران در زمینه احقاق حق خود و همچنین نقض مکرر حقوق بشر ازجانب امریکا گفت: باید بتوانیم نقشه راهی در این حوزه برای خود ترسیم کنیم.
داوود عامری در پایان نشست هم اندیشی بررسی حقوق بشر امریکایی با محوریت واکاوی حمله ناو امریکایی به هواپیمایی مسافربری ایران تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران باید برای احقاق حق خود و همچنین پیگیری صلح و عدالت جهانی با ترسیم نقشه راهی مسیری برای قوی شدن طی کند چرا که متاسفانه منطق جهان اینطور حکم می کند .
وی افزود: برای احقاق حق مظلومان جهان نیز به این ظرفیت نیاز داریم .
عامری در یک جمع بندی از طرح دیدگاههای کارشناسانه در این هم اندیشی گفت: باید به ظرفیت تحلیلی دقیقی درباره حقوق بشر امریکایی برسیم که البته در نشست امروز نکات جدید و قابل تاملی مطرح شد که به دقیق شدن نگاه تحلیلی ما کمک می کند .
وی با تاکید بر کمک مشاورتی به دستگاه های تصمیم گیر نظام خاطرنشان کرد: می توانیم کمک کوچکی نیز به دستگاه های بین المللی مسئول در این زمینه انجام دهیم هر چند اقدامات آنها امیدوارکننده نباشد .
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی تأکید کرد: باید با ارسال نامه و مطالبه از دستگاه های مسئول بینالمللی سطح مطالبهگری خود را بالا ببریم.
وی با تأکید بر اینکه باید فضای فاجعه 12 تیر و همچنین اقدام ضدبشری امریکا را همچنان حفظ کنیم خاطرنشان کرد: باید در این باره فصل جدیدی بگشاییم ضمن اینکه نمی خواهیم از نقش دستگاه های بین المللی مسئول درخصوص حقوق بشر ناامید شویم، اما باید واقع بین بود چرا که نمی توان خیلی به آنها امیدوار باشیم.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با بیان اینکه نیاز به ظرفیت جدید داریم، گفت: باید از کمک نخبگان و سازمان های مردم نهاد جهانی برای شکل دهی جریانی در این خصوص بهره ببریم.
عامری بیانیه پایانی نشست هم اندیشی بررسی حقوق بشر امریکایی را منعکس کننده سطحی از نگاه کارشناسان حقوق بین الملل ایران دانست و تصریح کرد: این بیانیه پس از ترجمه برای 200 مرکز بین المللی ارسال می شود تا بدین صورت مطالبه این جمع مطرح شود .
وی در پایان خاطرنشان کرد: این اقدام می تواند ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای حادثه 12 تیر، فضای جامعه بین المللی را برای مطالبه زنده نگه دارد.