وی با اشاره به توانمندی صنعت آب و برق کشور گفت: 95 درصد تجهیزات آب کشور در داخل تولید می شود و حدود 90 درصد تجهیزات صنعت برق به جز سیستم های مانیتورینگ و خیلی پیشرفته که تولید آنها در داخل کشور به صرفه نیست در کشور تولید می شود.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو گفت: صنعت آب کشور بیش از 600 طرح نیمه تمام دارد که 200 هزار میلیارد تومان منابع مالی برای تکمیل آنها نیاز است.
علیرضا دائمی در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه هر سال 10 تا 15 هزار میلیارد تومان برای تکمیل این طرح اختصاص می یابد افزود: اگر این روند ادامه یابد 15 سال طول می کشد.
وی با اشاره به اینکه تلاش کردیم در سال های اخیر طرح های جدیدی را شروع نکنیم گفت: بیشتر این طرح ها در دهه 80 شروع شده است که باید برای اجرای آنها اولویت بندی شود.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو افزود: براساس قانون می توانیم این طرح ها را به بخش خصوصی واگذار کنیم و شورای اقتصاد نیز آن را مصوب کرده است.
دائمی اضافه کرد: پیش بینی می کنیم یک سوم طرح های حوزه آب به خصوص برخی سدها و شبکه های آبیاری باید تجدیدنظر شود که اغلب آنها براساس تقاضای مقامات محلی شروع شده است.
وی در ادامه گفت: در اولویت بندی های طرح های آبی برخی از آنها متوقف و برخی به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو افزود: مشکل اصلی ما طرح های سدسازی است که تعدادی از آنها مشکلات زیست محیطی دارند حتی برخی از این سدها نیز متوقف شده اند.
وی چالش دیگر صنعت آب را برداشت زیاد از آب های زیرزمینی دانست و گفتا: هم اکنون بیش از 200 هزار چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد که مسدود کردن آنها نیز بسیار مشکل است.
دائمی افزود: قرار است امسال 20 هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شود گرچه مسدود کردن این چاه ها در برخی مناطق موجب مشکلات اجتماعی و معیشتی خواهد شد اما ادامه برداشت غیرمجاز از این تعداد چاه سطح آب های زیرزمینی را کاهش می دهد و مشکلات بیشتری را به دنبال دارد.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو تاکید کرد: طرح های یاد شده جزء طرح های بزرگ ملی محسوب می شود و طرح های روستایی جزء آنها نیست.
*3هزار و 644 مگاوات نیروگاه جدید تا پایان امسال وارد مدار می شودمعاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو گفت: از ابتدای سال 342 مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار شده و باید تا پایان سال 3 هزار و 644 مگاوات دیگر وارد مدار شود.
علیرضا دائمی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور هم اکنون 74 هزار و 437 مگاوات است و ایران از نظر ظرفیت نصب شده نیروگاهی رتبه چهاردهم دنیا و رتبه اول خاورمیانه را دارد افزود: به این ترتیب تا پایان امسال ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور به حدود 78 هزار مگاوات می رسد.
وی به دو پیک روزانه و شبانه برق در کشور همزمان با فصل تابستان و رشد مصرف حدود 6 درصدی اشاره کرد و گفت: در روزهای اخیر در زمان پیک روزانه (ساعت 12 تا 4 بعدازظهر) میزان مصرف به بیش از 50 هزار مگاوات رسیده است.
دائمی درباره پیک شبانه نیز افزود: پیک شبانه که ( از اذان مغرب تا 4 ساعت بعد از آن) است میزان مصرف در ساعات 9 تا 10 شب به اوج خود یعنی 48 تا 49 هزار مگاوات رسیده است.
وی درباره میزان عوارض آب و برق در قبوض نیز گفت: میزان عوارض نسبت به سال گذشته تغییر نکرده است و به ازای هر کیلو وات ساعت 30 ریال دریافت می شود که در روستاهای بالای 10 خانوار برای برق رسانی و انرژی های تجدیدپذیر هزینه خواهد شد.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو افزود: بر این اساس پیش بینی می شود امسال 70 میلیارد تومان از محل عوارض برق دریافت شود.
دائمی همچنین درباره عوارض آب نیز گفت: میزان عوارض نسبت به سال گذشته تغییر نکرده و به ازای مصرف هر متر مکعب آب 150 ریال از طریق قبوض آب از طریق مشترکان برای آبرسانی به روستاها دریافت می شود.
وی افزود: بر این اساس پیش بینی می شود امسال 70 میلیارد تومان از محل عوارض آب از مشترکان دریافت شود.
*فعلاً برنامه ای برای افزایش قیمت آب و برق نداریم
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو گفت: فعلا برنامه ای برای افزایش آب و برق نداریم.
علیرضا دائمی افزود: گرچه دولت مجوز قانونی افزایش قیمت را دارد اما به دلیل ملاحظات اجتماعی تمایلی به افزایش قیمت ندارد.
وی درباره انتقال آب خلیج فارس به 17 استان کویری کشور نیز گفت: اجرای این طرح دو شرط لازم دارد اول به لحاظ زیست محیطی باید موجه باشد که هنوز مجوز سازمان محیط زیست را ندارد ، دوم اعتباراتی به دولت تحمیل نشود.
دائمی ادامه داد: این طرح در مرحله مطالعه و اجرا قرار دارد اما اجرای آن سرعت نمی گیرد مادامی که مجوزهای زیست محیطی را دریافت نکند.
وی درباره افزایش مصرف برق در تابستان و احتمال خاموشی نیز گفت: اگر مجبور شویم سهمیه بندی می کنیم اما هنوز به آنجا نرسیدیم.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو اضافه کرد: در فصل تابستان و اوج مصرف بار صادرات برق به حداقل خواهد رسید.
دائمی افزایش بار در تابستان را استفاده از کولرهای گازی بدون برچسب انرژی و استانداردهای لازم دانست و افزود: صنایع 33 درصد و بخش کشاورزی 16 درصد برق کشور را مصرف می کنند.
وی مشکلات شبکه توزیع برق را بسیار دانست و گفت: حدود 4 و نیم درصد از میزان تلفات به شبکه توزیع در سال گذشته کاهش یافته و قرار است امسال تلفات به کمتر از 10 درصد برسد.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو همچنین درباره تشکیل بازار آب نیز افزود: سیاست وزارت نیرو این است که بازارهای محلی آب ایجاد شود هر چند برخی نهادها با این موضوع موافق نیستند اما باید نظام تنظیم مقررات داشته باشیم و مجموعه تشکل های آب را بر آن ایجاد کنیم.
دائمی درباره انتقال آب از کشورهای همسایه به ایران گفت: انتقال آب از همسایگان طرح های بزرگی هستند که مشکلات دیپلماسی و هزینه های کلان را به همراه دارند به همین دلیل مطالعه آن ایرادی ندارد اما اجرای آن هزینه های زیادی در بر دارد به همین دلیل واردات آب به صلاح نیست.
*در زمان اوج مصرف صادرات برق به حداقل می رسد
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو گفت: در زمان اوج مصرف برق تابستان صادرات برق به حداقل می رسد.
علیرضا دائمی در جمع خبرنگاران با اشاره به تفاوت اقلیم کشور ما با کشورهای همسایه افزود: ما در تابستان بدلیل افزایش رشد مصرف نیاز به واردات برق از کشورهای همسایه (ارمنستان و ترکمنستان) داریم و در فصل سرما که مصرف برق کاهش می یابد بیشتر برق صادر می کنیم.
وی تبادل سالانه برق بین ایران و کشورهای همسایه را 11 تا 12 میلیارد کیلووات ساعت اعلام کرد و گفت: میزان صادرات ما در سال به 8 میلیارد کیلووات ساعت می رسد به این ترتیب تراز سالانه صادرات برق نسبت به واردات بیشتر است.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو درباره میزان درآمد حاصل از صادرات برق نیز گفت: درآمد حاصل از فروش برق 3 هزار میلیارد تومان (یک میلیارد دلار) پیش بینی شده اما همه این رقم تحقق نمی یابد.
دائمی ادامه داد: بدلایل ناامنی در برخی از کشورهای وارد کننده برق از ایران مانند عراق که حتی در دریافت پول ناشی از فروش برق با این کشور هم با مشکل مواجه هستیم .
وی تاکید کرد: سیاست وزارت نیرو این است که با تمام کشورهایی که مرز خشکی و آبی داریم تبادل برق داشته باشیم.