رئیس کمیسیون صنایع معدن اتاق بازرگانی ایران متوسط سرانه مصرف فولاد در کشور را 220 کیلوگرم اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ بهرام شکوری در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : صنعت فولاد را می توان از پایه های مهم اقتصادی هر کشوری دانست و حتی مصرف سالانه فولاد را به عنوان شاخصی جهت ارزیابی صنعتی بودن یک کشور برشمرد، امروز در ایران فولاد در بخش های مهم تولیدی و صنعتی کشور نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
وی همچنین تصریح کرد: دو دهه بعد از خاموش شدن آتش جنگ جهانی دوم دو عامل بهبود وضعیت اقتصادی و همچنین افزایش تقاضای داخلی فولاد دست در دست هم داده و سنگ بنای تاسیس نخستین کارخانه تولید محصولات فولادی در ایران گذاشته شد. پایه گذار این واحد تولید محصولات فولادی یک بخش خصوصی تحت عنوان گروه صنایع فولاد ایران بوده است، این گروه همچنین گام را از این فراتر نهاد و در ادامه فعالیت های خود جهت تولید محصولات نیمه تمام فولادی اقدام به ایجاد یک واحد فولاد سازی نمود که در این واحد با استفاده از کوره قوس الکتریکی و با فرآیند ریخته گری مداوم و ذوب قراضه های فولادی محصولات نیمه تمام مورد نیاز خود را تولید می کرد.
رئیس کمیسیون صنایع معدن اتاق بازرگانی ایران گفت: همزمان با فعالیت های بخش خصوصی در صنایع فولاد کشور بخش دولتی هم بیکار ننشست و فعالیت خود را آغاز کرد به گونه ای که در کنار قرارداد منعقد شده بین ایران و شوروی سابق برای انتقال گاز طبیعی از ایران مبادلات صنایع سنگین از جمله ساخت یک واحد فولادسازی با ظرفیت تولید سالانه 550 هزار تن در اصفهان به عهده طرف مقابل گذاشته شد.
وی افزود: بعد از انقلاب اسلامی تغییرات بنیادی در سازمان صنایع فولاد ایران صورت گرفت و شرکت های داخلی با یکدیگر ترکیب شدند که در نهایت شرکتی تحت عنوان شرکت ملی فولاد ایران مطرح شد که در حال حاضر این شرکت به عنوان زیر مجموعه از وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کند و وظیفه نظارت و رسیدگی به صنایع فولادی ایران در تمامی مراحل تولید تا بازاریابی محصولات در بازارهای داخلی و خارجی را برعهده دارد.
شکوری اظهار داشت: هیئت وزیران در تعرفه های جدید تصویب شده در سال 1395 به منظور حمایت از تولید داخل و با توجه به رکود بازار جهانی تعرفه واردات فولاد را به حداکثر 20 درصد افزایش داد و این رقم در مورد محصولات فولادی چون ورق ، نوار، پروفیل ، میلگرد و غیره به 26 درصد رسیده است این در حالیکه تا انتهای سال گذشته نرخ تعرفه برای واردات فولاد به ایران بین 10 تا 20 درصد بود.
وی در ادامه با اعلام اینکه عقلانیت یکی از معیارهای ارزیابی توسعه در هر جامعه ای است، بیان داشت: هدف گذاری که در بخش های مختلف اقتصادی صورت می گیرد باید بر مبنای مطالعه و عقلانیت باشد.
رئیس کمیسیون صنایع معدن اتاق بازرگانی ایران گفت: در حوزه فولاد 55 میلیون تن هدف گذاری فولاد صورت گرفته و تمام کارشناسان معتقدند این هدف گذاری بر مبنای کار کارشناسی نبوده بنابراین اگر این هدف گذاری بر اساس عقلانیت صورت گرفته باشد باید منطق این 55 میلیون تن فولاد را به فعالان اقتصادی اعلام می کردند.
وی افزود: بطور متوسط سرانه مصرف فولاد در جهان و ایران به ترتیب 200 و 220 کیلوگرم بوده و در بهترین شرایطی اقتصادی کشور مصرف فولاد از مرز 280 کیلوگرم تجاوز نکرده است.
شکوری خاطرنشان کرد: برای چشم انداز آینده نیز اگر حداکثر رشد جمعیت 2.5 درصد و مصرف سرانه رشد اقتصادی 4 درصد پیش بینی شود مصرف سرانه فولاد کشور بیش از 300 کیلوگرم نخواهد بود بنابراین می توان گفت که میزان مصرف مورد فولاد داخلی 30 میلیون تن است.
وی تاکید کرد: اگر هدف گذاری برای تامین مصرف داخلی است 30 میلیون تن می تواند نیاز داخلی را تامین کند و اگر هدف گذاری برای صادرات به کشورهای منطقه است با وجود 25 میلیون تن فولاد مازاد در سال 1404 آیا برای صادرات این محصول برنامه ای تدوین شده است؟ با توجه به بالا بودن قیمت تمام شده فولاد در کشور آیا ایران توان صادراتی و همینطور قدرت رقابت با کشورهای همچون ترکیه و چین را دارد؟
رئیس کمیسیون صنایع معدن اتاق بازرگانی ایران با اشاره به این جمله که "معدن جایگزین نفت، شدنی است" ، گفت: درآمدهای معدنی باید جایگزین درآمدهای نفتی شود.
وی در ادامه نداشتن استراتژی های توسعه صنعتی را از مشکلات جدی کشور دانست و یادآورشد: صنعت نقش مهمی در رشد اقتصادی، اشتغال، رفاه عمومی، ارزش افزوده و ... در جامعه دارد.
باقری عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در مصاحبه با رادیو اقتصاد تاکید کرد: تولید 55 میلیون تن فولاد برای چشم انداز 1404 پیش بینی شده است و منطق این میزان تولید نیز بر اساس جمعیت 95 میلیون نفری و سرانه مصرف 400 کیلوگرم در سال 1404 در کشور بوده است.
وی افزود: تولید 55 میلیون تن فولاد هم برای مصرف داخلی و هم برای صادرات برنامه ریزی شده است یعنی 38 میلیون تن برای مصرف داخلی و 17 میلیون تن برای صادرات.
باقری در ادامه با اعلام اینکه ایران قابلیت های لازم برای صادرات محصولات فولادی را دارد مشروط به اینکه بستر زیر ساخت های اساسی و طرح توسعه کارخانجات به خوبی فراهم شود، افزود: عوامل تاثیرگذار تولید فولاد در هر کشور شامل انرژی ، آب ، مواد اولیه و ... است که خوشبختانه تمامی این فاکتورها در کشور وجود دارد .
آقای دانشگر تحلیلگر بازار فولاد هم در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : صنعت فولاد یک صنعت مادر است.
وی افزود: تولید 55 میلیون تن فولاد برای سال 1404 در کشور هدف گذاری شده و این در حالی است که سالانه 16.3 میلیون تن فولاد خام در ایران تولید می شود بنابراین فاصله خیلی زیاد است.
این تحلیلگر بازار فولاد با اعلام اینکه سرانه مصرف فولاد در آلمان 400 کیلوگرم ، آمریکا 300 کیلوگرم ،چین 500 کیلوگرم و ... است ، اظهار داشت: مصرف سالانه فولاد را می توان به عنوان شاخصی جهت ارزیابی صنعتی بودن یک کشور قلمداد کرد.
وی ادامه داد : در حال حاضر 16 تا 17 میلیون تن فولادی که در کشور تولید می شود بیش از 80 درصد بر اساس روش آهن اسفنجی و احیاء مستقیم و 20 درصد در قالب فرآیند کوره بلند است.
تحلیلگر بازار فولاد گفت: فولاد یک صنعت استراتژیک است و می تواند در اقتصاد هر کشوری تاثیرگذار باشد بر این اساس نیاز مبرمی به حمایت های همه جانبه دارد.