ساخت دستگاه جدید تصفیه پساب در خراسان جنوبی
عضو بنیاد ملی نخبگان توانست با استفاده از بستر ثابت فلزی و پلیمری با ویژگی تثبیت مواد سنتز شده، این دستگاه را بسازد .
عضو بنیاد ملی نخبگان در خراسان جنوبی، دستگاه بستر غیر غشائی فتو کاتالیستی تصفیه پساب ساخت .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی گفت : خانم ام الفروه نخعی کارشناس ارشد شیمی معدنی خراسان جنوبی و عضو بنیاد ملی نخبگان توانست با استفاده از بستر ثابت فلزی و پلیمری با ویژگی تثبیت مواد سنتز شده، این دستگاه را بسازد .
احمدی زاده با بیان اینکه به علت بحران آب در منطقه خاورمیانه، این اختراع کمک زیادی به باز چرخش آب می کند افزود : این نوآوری موجب استفاده صحیح از پساب در کشاورزی و کارخانه ها می شود و از هدر رفت پساب جلوگیری می کند.
مبدع این دستگاه نیز گفت: در دستگاه بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی تصفیه پساب از هیچ غشایی استفاده نشده است به همین علت فیلتر های دستگاه تصفیه پساب نیاز به شست و شوی مکرر یا تعویض ندارد و برای مشتریان صنعتی ارزانتر از دیگر دستگاه های تصفیه پساب، است .
در دیگر دستگاه های تصفیه پساب از نانو فیلترها، زئولیتهای جاذب، گرافن ها و نانو ذرات آهن استفاده می شود که به دلیل نوع ماده به کار رفته، فیلترها نیاز به شستشو و تعویض مکرر دارند.
خانم نخعی افزود: بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی تصفیه پساب، ذرات ناشی از پراکنده شدن سموم، حشره کش ها، آفت کش ها، روغن ها، رنگ و سموم پساب کارخانه های کاغذ سازی و فاضلاب کارخانه های مواد غذایی و پروتئینی را به طور کامل حذف می کند.
وی گفت: قابل حمل بودن و نیاز به صرف هزینه نداشتن برای تهیه زیر ساخت ها و انتقال به مناطق کمتر توسعه یافته و روستایی این از مزایای عمده این دستگاه است.
خانم نخعی افزود : در این ابتکار از ادغام چندین روش منحصر به فرد برای سنتز نانو ذرات و نوع تثبیت آن بر روی سطوح خاص کمک گرفته شده است .
وی گفت : با صرف 10 میلیون تومان برای خرید ماده ی اولیه ی این بستر که شامل نانو ذرات قابل تثبیت روی بستر غیر غشائی است و در بازار ایران هم موجود است می توان نمونه قابل استفاده در صنعت و کارخانه ها را با بیش از هزار صفحه با اقطار حدود 8 سانتی متری و یا صد صفحه با اقطار 80 سانتی متری تهیه کرد.
نخعی افزود : نمونه ی صنعتی و مشتری پسند بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی تصفیه پساب می تواند در هر بار بارگیری مخرن، 6 تا 7 لیتر پساب را به حدود همان مقدار آب با استانداردهایی در حد آب آشامیدنی تبدیل کند که برای مصارف کشاورزی و صنعت مناسب است.
وی با اشاره به حذف کامل مواد سمی پساب ها در بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی گفت:در این نوآوری تمامی مواد آلی سرطان زا از جمله کلرات ها که به هیچ وجه در تصفیه معمول حذف نمی شوند، حذف می شود و فرآیند به گونه ای است که امکان وجود هیچ نانو ذره ای در پایان تصفیه وجود ندارد.
مبتکر بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی افزود : در روش های قدیمی تصفیه پساب از حوضچه های لجن فعال هوازی و غیره استفاده می شود که زمان ماندن پساب در آن ها گاهی به بیش از 18 روز افزایش می یابد. اما در روش استفاده از بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی، زمان ماندن پساب به 3 ساعت کاهش می یابد و تمامی سموم، حشره کش ها، آفت کش ها، رنگ روغن و نیز باکتری های گرم منفی و نزدیک به 97 درصد گرم مثبت از بین می رود که این حذف باکتری ها در ده دقیقه اول برهم کنش پساب با صفحات رخ می دهد.
دستگاه بستر غیر غشائی فتوکاتالیستی تصفیه پساب به شماره 85073 در اداره کل ثبت مالکیتهای صنعتی ایران به ثبت رسید .
خانم ام الفروه نخعی همچنین عضویت در ستاد نانو و عضو پیوسته ی انجمن علمی شیمی کشور و دریافت لوح سپاس از جشنواره جوان خوارزمی را در کارنامه خود دارد .