پخش زنده
امروز: -
مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران: مبارزه زمستانه با آفات و بیماریهای درختان سیاه ریشه از نیمه دوم بهمن آغاز می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران نظر به اهمیت مبارزه زمستانه درکاهش جمعیت زمستان گذران آفات و بیماریهای درختان میوه هسته دار (هلو، شلیل و...) و دانه دار (سیب وگلابی، ....)، کمیته پیش آگاهی و شبکه مراقبت درختان میوه استان مازندران توجه باغداران محترم اطلاعیه مدیریت و کنترل زمستانه آفات و بیماریهای درختان سیاه ریشه را منتشر کرد.
با عنایت به شرایط آب و هوایی سالجاری و نوسانات دماهای روزانه در تحریک و بیداری زودرس برخی ارقام درختان سیاه ریشه، لذا با در نظر گرفتن نوع ارقام، وضعیت رشدی گیاه و اقلیم منطقه، محدوده زمانی مناسب برای شروع مبارزه زمستانه در باغات خصوصا باغات دارای سابقه آلودگی به آفات و بیماریها از نیمه بهمن ماه به مدت سه هفته تعیین و اعلام میگردد.
توصیه میشود در صورت نیاز به مبارزه زمستانه با مراجعه به کارشناسان حفظ نباتات مراکز جهاد کشاورزی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و یا کلینیکهای گیاه پزشکی براساس مشاوره و توصیههای ارائه شده اقدامات کنترلی صورت پذیرد.
جهت مبارزه و کنترل آفت سپردار سفید توت روی درختان سیاه ریشه مانند هلو، شلیل، گردو و یا درختان غیرمثمر در اطراف یا داخل باغات نظیر توت، بید و. (به عنوان عامل انتقال این آفت به درختان مثمر) روشهای زیر توصیه میشود:
الف- مبارزه مکانیکی از طریق پاک نمودن تنه و شاخههای اصلی درختان آلوده با اسکاچ یا گونی آغشته به محلول روغن زمستانه (ولک) ۵/۲-۲ درصد
ب- هرس صحیح و اصولی: رعایت موارد ذیل در هرس ضروری است.
* حذف سرشاخههای شدیدا" آلوده به آفت سپردار سفید توت.
* هرس سرشاخههای آسیب دیده درختان هلو و شلیل ناشی از خسارت آفت سرشاخه خوار هلو و بررسی دقیق تنه و شاخههای قطور درختان سیاه ریشه به منظور اطمینان از وضعیت آلوده بودن یا نبودن به آفاتی نظیر پوستخوارها یا چوبخوارها نظیر کرم خراط بسیار مهم بوده که در صورت آلودگی به این آفات با روش مبارزه مکانیکی (استفاده از سیم مفتولی و یا خمیر زئوزران یا آنتی تارلو) مبارزه انجام گردد.
* سوزاندن شاخههای هرس شده خصوصا" آلوده و جمع آوری میوههای ریخته شده درکف باغ و دفن آن در عمق ۵۰ سانتیمتری خاک برای کاهش جمعیت زمستان گذران و عامل انتقال سال بعد تاکید میشود.
*در صورت مشکوک یا محرز بودن آلودگی برخی درختان باغ به بیماریهای ویروسی، شبه ویروسی یا قابل انتقال، ضدعفونی ابزارآلات مورد استفاده درعملیات هرس با موادی مانند وایتکس (هیپوکلریدسدیم) یا الکل و... با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی ضروری میباشد.
ج – در صورت گسترش آلودگی آفت سپردار توت روی سرشاخهها، روغن پاشی با روغن امولسیون شونده استاندارد به میزان ۵/۱ تا ۲ لیتر روغن در ۱۰۰ لیتر آب حتی الامکان یک هفته قبل از باز شدن جوانههای گل مورد تاکید میباشد.
د- مبارزه زراعی شامل شخم سطحی و پابیل کردن سایه انداز درختان در این فصل با برهم زدن پناهگاه و محل زمستان گذران مرحلهای از زندگی آفت از جمله شفیره موجود در خاک به منظور کاهش جمعیت انتقالی در سال بعد برای آفاتی مانند مگس میوه مدیترانهای، مگس گیلاس و یا تلفات آفات دیگرتوصیه میگردد.
جهت کاهش جمعیت عوامل زمستان گذران بیماریهای قارچی و باکتریایی نظیر لب شتری، لکه غربالی و شانکر باکتریایی درختان هسته دار هنگام تورم جوانهها و قبل از بازشدن کامل گلها (مشاهده قرمزی یا رنگ صورتی جوانههای گل) محلول پاشی با قارچکشهای توصیه شده نظیر سموم ترکیبات مسی (اکسی کلرور مس یا ترکیب بردو) و... طبق دستورالعمل و برابر میزان توصیه شده تاکید میشود.
تاکید میگردد مبارزه زمستانه پس از هرس با استفاده از سمپاش مناسب، سموم و روغن و لک استاندارد خریداری شده از فروشگاههای مجاز و معتبر انجام پذیرد.
جهت پیشگیری از اثرات سوء اختلاط ترکیبات مسی با روغن امولسیون شونده تاکید میگردد از اختلاط سموم مسی و روغن امولسیون شونده جداً خودداری شود و فاصله یک هفتهای بین روغن پاشی و سمپاشی با ترکیبات مسی رعایت گردد.
بمنظور پیشگیری از خسارات آفات چوب خوار از جمله کرمخراط در باغات سیب، گلابی، و گردو.. همچنین افزایش مقاومت درختان به تنشهای محیطی تاکید میگردد باغداران محترم نسبت به مدیریت تغذیه، آبیاری مناسب و بهداشت باغ با مشاوره و نظر کارشناسان ذیربط در فصل رشد اقدام نمایند.
بمنظور جلوگیری از اثرات سوء احتمالی سمپاشیها روی زنبور عسل تاکید میشود قبل از مبارزه زمستانه به زنبورداران منطقه اطلاع رسانی شود تا نسبت به جابجایی کندوها و رعایت نکات ایمنی اقدام نمایند.
توجه به اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از سمپاشی مورد تاکید است.
* رعایت نکات ایمنی مانند استفاده از ماسک، لباس مخصوص سمپاشی، کلاه، عینک، دستکش و عدم خوردن و آشامیدن و کشیدن سیگار هنگام سمپاشی و نیز استحمام یا حداقل شستن اعضای آلوده بدن پس از اتمام سمپاشی با آب و صابون الزامی است.
* باغداران محترم جهت کسب اطلاعات و راهنماییهای بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مستقر در مراکز جهاد کشاورزی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و یا کلینیکهای گیاه پزشکی منطقه مراجعه فرمایند.