طرح جامع توسعه صنایع کوچک اجرا می شود
معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران از تهیه و اجرای طرح جامع توسعه صنایع کوچک با رویکرد صادرات خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما آقای سلیمانی اظهار داشت: بیش از 90 درصد واحدهای صنعتی کشور شامل حدود 80 هزار از حدود 90 هزار واحد صنعتی جز صنایع کوچک محسوب می شود.
وی با بیان اینکه صنایع کوچک در ایران شامل واحدهای دارای کمتر از 50 نفر شاغل است گفت: ظرفیت اشتغال زایی شهرکهای صنعتی در صورت در تکمیل ظرفیت تولید تا یک و نیم میلیون نفر قابل افزایش است.
سلیمانی با بیان اینکه واحدهای کوچک برای تامین نیازهای محلی تاسیس می شود و عمدتا تفکر صادراتی و حضور در بازار جهانی حاکم نیست گفت: برای توسعه صادرات حدود 20 شرکت صادراتی شکل گرفته است که به توسعه بازار، بازار یابی و آموزش تولید صادرات محور کمک می کند .
سلیمانی گفت: همچنین از حدود 500 مشاور هم برای کمک به تولیدات صادرات محور استفاده می کنیم و هدف این است برای صادرات واحدهای کوچک در شبکه ای گرد هم آیند و کنسرسیومی تشکیل دهند.
سلیمنی اظهار داشت : 941 شهرک صنعتی مصوب داریم که 748 شهرک و ناحیه صنعتی دارای برق ، 688 شهرک و ناحیه صنعتی دارای آب ، 579 شهرک و ناحیه صنعتی دارای تلفن ثابت و 457 شهرک و ناحیه صنعتی دارای گاز است و در مجموع 752 شهرک در حال بهره برداری داریم و نزدیک به 16 هزار هکتار زمین تا به حال به متقاضیان واگذار شده و حدود 20 هزار هکتار زمین نیز اماده واگذاری است.
وی افزود : اگر همه ظرفیت های صنعتی مصوب فعال شود بیش از یک و نیم میلیون فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد که در حال حاضر خیلی کمتر است.
وی با بیان اینکه هم اکنون 62 هزار قرار داد با واحدهای صنعتی منعقد شده است ، گفت: نزدیک به 31 هزار واحد در حال بهره برداری است و بقیه با پیشرفت های فیزیکی مختلف در حال دیوارکشی و احداث سوله یا خرید و نصب ماشین الات است.
وی اعلام کرد : ایران با حدود 80 هزار واحد صنعتی کوچک از نظر تعداد و میزان سهمی که در اشتغال صنعتی دارد مشابه کشورهای توسعه یافته است اما از لحاظ ارزش افزوده فاصله زیادی با کشورهای بزرگ دنیا دارد.
امروزه کارشناسان از واحدهای صنعتی کوچک با سهم 92 درصدی از فعالیتهای صنعتی و برخورداری از مزیت ها و توانمندی های بالقوه به عنوان نوک پیکان اقتصاد مقاومتی هم نام می برند.
صنایع کوچک علاوه بر ایجاد حدود یک میلیون اشتغال صنعتی و در اختیار داشتن 17 درصد از تولید و 16.8 درصد از ارزش افزوده بخش صنعت ،10 درصد از کل صادرات غیر نفتی کشور را در اختیار دارد.
البته اغلب واحدهای صنعتی کوچک با وجود توانمندی هایی که دارد برای رونق تولید و توسعه اشتغال با مشکلات مالی ، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه است و براوردها نشان می دهد در صورت تامین 12 هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح های صنعتی نیمه کاره یا دارای درصد پیشرفت فیزیکی بالا می توان در مدتی کمتر از یک سال بیش از 250 هزار فرصت شغلی جدید ایجاد کرد.
70 درصد مشکلات واحدها کمبود نقدینگی است و رونق اقتصادی هم با حمایت از صنایع کوچک و متوسط ایجاد می شود.
واحدهایی که زیر 5 نفر نیرو دارد کارگاه خوانده می شود و از 5 تا 50 نفر بنگاه متوسط است و 50 تا 500 نفر هم بنگاه اقتصادی متوسط را تشکیل می دهد.
توسعه صنایع کوچک باعث می شود که کیفیت تولیدات محصولات افزایش یابد و همزمان هزینه تمام شده کاهش می یابد و بنگاه های بزرگ هم با کنترل کیفیت کالاهای تولیدشده می توانند برای تولید محصول نهایی با اطمینان بیشتری برنامه ریزی کنند.
توسعه صنایع کوچک و متوسط در همه کشورهای پیشرفته دیده می شود و مانند صنایع قطعه سازی خودرو است که به راحتی می تواند به توسعه صنعت خودروسازی کمک کند.
فعالیت های صنایع کوچک و متوسط باعث افزایش رقابت، کنترل کیفیت و بهبود بهره وری می شود و تخصص گرایی هم بیشتر خواهد شد.
یکی از نیازهای اصلی برای توسعه این بخش ایجاد بانک های تخصصی است چون بانک های کشور بیشتر با بنگاه های اقتصادی بزرگ تر فعالیت می کنند و تخصص لازم را برای تسهیلات دهی به بنگاه های کوچک و متوسط ندرند.
باید بانک های تخصصی برای بنگاه های کوچک و متوسط ایجاد شود و دولت هم از این روند حمایت کند.
در بیشتر کشورها صنایع کوچک و متوسط نقش مهم و کارآمدی در توسعه اشتغال و همچنین رونق تولید داردو دولت هم ضروری است برای عبور از رکود اقتصادی به این سمت حرکت کند.
دولت باید اولویت را به صنایع کوچک و متوسط بدهد و در حال حاضر 48 درصد تولید ناخالص داخلی و همچنین 60 درصد اشتغال صنعتی سهم صنایع کوچک و متوسط است و اگر این حوزه مورد حمایت قرار گیرد در توسعه اشتغال هم موثر خواهد بود.