* خلاصه برجام این است که ما به حقوق خود رسیدیم و تحریمها لغو شد
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه با اشاره به اجرای برجام گفت: خلاصه برجام یک بازی برد برد است که هم ما به حقوقمان رسیدیم و هم تحریمها لغو شد و هم تضمین لازم داده شد که برنامه صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران به سمت سلاح نخواهد رفت.
مجید تخت روانچی در دومین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپا تاکید کرد: ما هیچوقت بدنبال سلاح هسته ای نبوده ایم و این سلاح در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایی نداشته است.
وی گفت: ما از طریق برجام این اطمینان را دادیم که سراغ سلاح هسته ای نمی رویم البته دلیل آن هم این است که فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرمت این سلاحها است و دلیل دیگر این است که این موضوع در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایی ندارد.
وی با بیان اینکه نوع همکاری ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی شفاف، ساده و روشن بوده است گفت: بنابراین ما هیچ مشکلی نداشتیم که این تضمین را بدهیم که سراغ سلاح هسته ای نمی رویم.
معاون وزیر خارجه افزود: طرف مقابل که سالها تحریمهای ظالمانه را اعمال کرده بود باید متعهد می شد که این تحریمها را لغو کند که کرد و در عین حال ایران بتواند از همه حقوق خود براساس ان پی تی برخوردار شود.
تخت روانچی با بیان اینکه در مقطعی اروپا اولین شریک تجاری ایران بود گفت: اروپا با تحریمها این جایگاه را از دست داد و ما به سراغ شرکای جدید رفتیم و کار خود را ادامه دادیم.
وی افزود: اینکه گفته شود ایران به دلیل تحریمها پای میز مذاکره آمد بی پایه است چون ما کار هسته ای خود را تعطیل نکردیم.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه افزود: در طول سالهای تحریم به فعالیت صلح آمیز هسته ای ادامه دادیم.
وی با بیان اینکه تحریمها با وجود ناعادلانه بودن روابط تجاری ما و اروپا را کاهش داد افزود: در عین حال هم اینک مقامات اروپایی بسیار علاقمندند که کار اقتصادی با ایران به روال عادی خود برگردد.
تخت روانچی با بیان اینکه این موضوع از سمت اروپایی ها در جلسات خصوصی و در محافل عمومی صریحا گفته می شود گفت: از دید دول اروپایی باید مسیر کار اقتصادی با ایران روی ریل طبیعی خود برگردد و آنها در حال تلاش در این جهت هستند.
*تخت روانچی چالشهای اجرای برجام را تشریح کرد
مجید تخت روانچی در ادامه سخنانش در دومین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپا گفت: اولین چالش درباره کار اقتصادی با کشورهای دیگر از جمله اروپا است.
وی با اشاره به احتیاط بیش از حد برخی از بانکهای اروپایی برای همکاری اقتصاد ی با ایران از ترس جریمه شدن از سوی آمریکا گفت: در این باره هیچ جای نگرانی وجود ندارد و حتی خود مقامات آمریکایی نیز گفته اند که مانعی برای کار تجاری و اقتصادی با ایران در چارچوب برجام وجود ندارد.
تخت روانچی تصریح کرد : از دید ما این نگرانی کاملا بی پایه است.
وی گفت : کم اطلاعی برخی بانک های اروپایی نسبت به تحریمها و لغو آن دیگر چالش اجرای برجام محسوب می شود.
معاون وزیر خارجه افزود: اگر این بانکها به دستورالعملهای اتحادیه اروپا و وزارت خزانه داری آمریکا مراجعه کنند کاملا مشخص است که کار اقتصادی با ایران هیچ منعی ندارد و این می تواند باعث اطمینان بانکهای اروپایی شود.
وی گفت : متاسفانه برخی کشورها هنوز تلاش دارند در روند برجام اخلال ایجاد کنند که این هم یک واقعیت است و البته به مرور زمان کمرنگ و کمرنگ تر خواهد شد.
تخت روانچی با بیان اینکه ایران براساس نظر یکی از مراجع ارزیابی مالی fatf کشوری پر خطر فرض شده است ، گفت : این عادلانه نیست و ما با کشورهای عضو و دبیرخانه آن برای اصلاح این امر در تماس هستیم.
تخت روانچی گفت: از نظر داخلی قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم در مجلس شورای اسلامی تصویب و برای تائید به شورای نگهبان ارسال شده است.
وی گفت: همچنین اصلاح قانون مبارزه با پول شویی در حال تصویب است که امیدواریم زودتر به انجام برسد.
تخت روانچی افزود:ما همچنین در حال بررسی پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم هستیم که اگر به این کنوانسیون بپیوندیم وضعیت ما در این اتحادیه اصلاح می شود.
وی با بیان اینکه برجام یک فرصت بسیار مناسب برای ارتقاء کار اقتصادی بین ایران و اروپاست ، افزود: اطمینان می دهیم که هیچ مانع قانونی برای توسعه همکاری اقتصادی ایران با اروپا وجود ندارد .
تخت روانچی گفت : البته برخی اروپایی ها در این باره محافظه کاری بیش از حد می کنند که این نباید باعث شود اروپا از این وضعیت جدید عقب بماند.
معاون وزیر خارجه گفت: بارها به مقامات اروپایی و البته همه کشورهای علاقمند به رابطه با ایران اعلام کرده ایم که ما نمی خواهیم بازار کالاهای مصرفی شما باشیم بلکه علاقمندیم در کار تجاری با ایران سرمایه گذاری مستقیم یا بصورت فاینانس انجام شود.
تخت روانچی گفت:ما همچنین خواستار انتقال فن آوری های نوین به ایران هستیم و به آنها گفته ایم که فقط بازار ایران نباید مد نظر باشد بلکه باید کشورهای همسایه نیز در نظر گرفته شود.
وی گفت: به عنوان مثال در قرارداد اخیر ایران با پژو هم سرمایه گذاری خارجی انجام می شود ، هم انتقال فن آوری انجام می شود و هم از ایران به کشورهای دیگر حداقل 30 درصد محصولات صادر خواهد شد.
تخت روانچی با بیان اینکه ما در دوران تحریم ها با یکسری از کشورها ارتباطات تجاری داشته ایم ، افزود : ما این کشورها و شرکتها را فراموش نمی کنیم و آنها همچنان در بازار ایران نقش خواهند داشت.