رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: مساحت کانون های داخلی تولید گرد و غبار در کشور 7میلیون و 500 هزار هکتار است.
خداکرم جلالی با اشاره به اینکه منشا اصلی تولید گرد و غبار در کشور عامل خارجی است ، افزود : بر اساس ارزیابی های انجام شده حدود 3 میلیون هکتار از مجموع 7 میلیون 500 هزار هکتار کانون گرد و غبار به عنوان کانون بحرانی درجه یک است که بیشتر در مناطق جنوب، جنوب شرق، مرکز و دریاچه ارومیه قرار دارد.
وی گفت: حوزه دریاچه ارومیه از کانون های بحرانی است که در این منطقه با پدیده گرد و غبار نمکی مواجهیم و مدیریت و کنترل گرد وغبار در این منطقه ضروری است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری افزود : برای مدیریت کانون های بحرانی گرد و غبار حدود 50 میلیارد تومان اعتبار در اختیار این سازمان است که در مجموع اعتباراتی که وزارت نفت در مناطق نفت خیز برای این کار اختصاص می دهد و اعتبارات ستاد مدیریت بحران کشور به حدود 120 میلیارد تومان می رسد اما نیاز کشور بسیار بیشتر است.
جلالی گفت: اجرای طرح های توسعه آبخیزداری و مقابله با پدیده بیابان زایی مهمترین اولویت های سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری است و گرچه دولت میزان اعتبارات این بخش ها را 3 برابر افزایش داده اما در مقایسه با وسعت و عمق بحران کم آبی و توسعه بیابان رقم ناچیزی است.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده در برنامه ششم توسعه باید حداقل سالانه 3 میلیون هکتار طرح آبخیزداری و حداقل سالانه 500 هزار هکتار طرح های بیابان زدایی اجرا شود که این مهم نیاز به تامین اعتبارات کافی دارد .
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری درباره ردیف اعتباری اجرای طرح های آبخیزداری و احیای جنگل ها گفت : در سال آینده ردیف اعتباری که برای این سازمان پیش بینی شده است در مقایسه با دیگر دستگاه ها با توجه به محدودیت ها بیش از 40 درصد رشد داشته است اما اجرای کامل طرح های آبخیزداری به مشارکت های مر دمی و کمک های مسئولان استانی بستگی دارد.
جلالی از مشارکت خیرین در اجرای طرح های آبخیزداری خبر داد و افزود: خیرین در برخی مناطق کشور در طرح های آبخیزداری سرمایه گذاری کردند و برخی نیز به عنوان وقف این طرح ها را به ویژه در مناطق جنوب کشور در استان هرمزگان اجرا کردند.
وی گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده باید حدود 100 میلیون هکتار تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار گیرد در حالیکه تا کنون این عملیات فقط در 26 میلیون هکتار اجرا شده و 74 میلیون هکتار دیگر باقی مانده است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری افزود: برای اجرای عملیات اجرایی آبخیزداری به ردیف های اعتباری ویژه نیاز داریم تا بتوانیم سالانه 3 میلیون هکتار عملیات انجام دهیم در غیر این صورت با ردیف های اعتباری معمول کار زیادی پیش نمی رود .
خیرین در برخی مناطق کشور در طرح های آبخیزداری سرمایه گذاری کردند و برخی نیز به عنوان وقف این طرح ها را به ویژه در مناطق جنوب کشور در استان هرمزگان اجرا کردند.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری افزود : برای اجرای عملیات اجرای آبخیزداری به دریف های اعتباری ویژه نیاز داریم تا بتوانیم سالانه 3 میلیون هکتار عملیات انجام دهیم در غیر این صورت با ردیف های اعتباری معمول کار زیادی پیش نمی رود .
جلالی پیشنهاد کرد: اعتبارات مورد نیاز برای اجرای طرح های آبخیزداری باید از محل صندوق توسعه ملی و دیگر اعتبارات ویژه اختصاص یابد.
وی گفت: سرمایه گذاری در طرح های آبخیزداری مقرون به صرفه است به طوری که هزینه استحصال یک متر مکعب آب در حوزه آبخیز 20 درصد هزینه استحصال آب از سدهاست.