فراخبر:
حمایت عجیب سازمان توسعه تجارت از واردات دانههای روغنی و روغن خام
مهر ماه امسال بود که از سوی وزارت جهاد اعلام شد واردات دانههای روغنی و روغن خام مشروط به خرید دانههای روغنی داخلی است.
پژوهش خبری: مهر ماه امسال بود که از سوی وزارت جهاد اعلام شد واردات دانههای روغنی و روغن خام مشروط به خرید دانههای روغنی داخلی است. این تصمیم درراستای حمایت از تولید داخل گرفته شد و راهکاری است که در کشورهای دیگر نیز تجربه شده و از آن به عنوان «واردات مشروط» یاد میکنند. اما چند روز پیش خبری از سوی سازمان توسعه تجارت منتشر شد که تعجب همگان را برانگیخت . این سازمان اعلام کرد که شرط وزارت جهاد لغو شده است. این اطلاعیه واکنش وزارت جهاد را درپی داشت.
خبری که همه را متعجب کرد:
به گزارش ایرنا، در اطلاعیه این سازمان توسعه تجارت آمده است: با توجه به دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت و پیرو دستور صریح معاون اول ریاست جمهوری (موضوع نامه هفتم بهمن ماه امسال) از تاریخ این اطلاعیه همه ثبت سفارشات مربوط به واردات روغن خام، بدون نیاز به مجوز (کد رهگیری) از وزارت جهاد کشاورزی قابل اقدام خواهد بود.
خبرگزاری ایرنا 26/ 11/ 1394
شروع ماجرا :
علیرضا مهاجر مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی: براساس این بخشنامه قرار شد تا کارخانجات روغنکشی اگر یک کیلو دانه داخلی را به قیمت تضمینی خریداری کنند و پول کشاورزان را همان روز بپردازند، میتوانند 9 کیلو دانه خارجی برای روغنکشی وارد کشور کنند. براساس این بخشنامه همچنین کارخانجات روغن نباتی اگر یک کیلو دانه داخلی را به قیمت تضمینی خریداری کنند و پول کشاورزان را همان روز پرداخت کنند، میتوانند دو کیلو روغن خام وارد کنند.
رسانههای خبری 11 مهر 1394
تغییر نسبت واردات روغن به خرید دانه:
در اجرای سیاست تنظیم بازار و استقرار زنجیره تولید تا عرضه روغن نباتی در کشور و حمایت از تولید دانه های روغنی در داخل، به ازای خرید هر کیلوگرم انواع دانه های روغنی از کشاورزان به قیمت تضمینی،مجوز واردات چهار کیلوگرم روغن خام صادر می شود. با توجه به اینکه انجمن صنایع روغن نباتی ایران متصدی خرید دانه های روغنی تعیین شده،صدور مجوز واردات انواع روغن خام منوط به مراجعه متقاضیان به انجمن صنایع روغن نباتی ایران،خرید انواع دانه های روغنی به قیمت تضمینی و دریافت اسناد مبوط به پرداخت مطالبات کشاورزان تولیدکننده انواع دانه های روغنی متناسب با میزان واردات درخواستی است.
خبرگزاری صدا و سیما 22 دی 1394
واکنش قائم مقام وزیرجهاد کشاورزی به تصمیم سازمان توسعه تجارت:
علی اکبر مهر فرد قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی در حاشیه سومین گردهمایی سراسری مدیران شرکت پشتیبانی امور دام با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی براساس قانون اجرای سیاست های مربوط به محصولات کشاورزی را بویژه در بخش صادرات به عهده دارد و در پاسخ به اخبار منتشره درباره اینکه واردات دانه های روغنی و روغن خام ارتباطی به وزارت جهاد کشاورزی ندارد در مصاحبه با خبرنگاران افزود: ممکن است افرادی این سیاستها را قبول نداشته باشند اما صدور مجوز واردات به عهده وزارت جهاد کشاورزی است و سازمان توسعه تجارت نیز وظیفه ثبت سفارش را برعهده دارد. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی افزود: تولیدات داخل فقط 10 درصد نیاز را پاسخگو است بنابراین کسانی که 90 درصد نیاز بازار داخل را به دانههای روغنی از طریق واردات تامین می کنند باید 10 درصد تولید داخل را نیز خریداری کنند.
خبرگزاری صدا و سیما 28 بهمن 1394
واکنش سازمان توسعه تجارت:
از آنجا که هر گونه کاهش و افزایشی در نرخ تعرفههای وارداتی به مصوبات هیئت دولت نیاز دارد و این سازمان در این زمینه اختیاری ندارد، تاکید میشود که هیچ تغییری در نرخ تعرفه واردات روغن خام و دانههای روغنی صورت نگرفته است و همچنان واردات این اقلام به روال سابق انجام میشود. اطلاعیه سازمان توسعه تجارت در حالی منتشر شده است که برخی رسانهها حذف مجوز وزارت جهاد کشاورزی در ثبتسفارش واردات دانههای روغنی را به معنای عدم محدودیت در واردات و صفر شدن تعرفه آن قلمداد کردهاند. وظیفه این سازمان تسهیل تجارت و حذف موانع دستوپاگیر است به همین دلیل با بررسیهای صورت گرفته و به منظور جلوگیری از افزایش قیمت روغن نباتی مصرفی مردم مقرر شد بر اساس ماده 103 قانون برنامه پنجم توسعه، یکی از اسناد غیرضروری که در مسیر واردات روغن خام مورد نیاز برای تولید انواع روغن نباتی وجود دارد، حذف شود.
خبرگزاری صدا و سیما 28 بهمن 94
نظر کارشناسی:
مشروط کردن واردات به خرید محصولات داخلی امر مطلوبی است که از آن با عنوان «واردات مشروط» یاد میکنند. از آنجا که بازار داخل کشورها جذابیت فراوان دارد، دولتها به گونهای طراحی میکنند که بازار داخل را به عنوان اهرمی در حمایت از تولیدکننده داخلی استفاده کنند. لذا تصمیم وزارت جهاد قابل دفاع و منطبق با اقتصاد مقاومتی است. اما اقدام سازمان توسعه تجارت خلاف مصوبات گذشته (قانون تمرکز وظایف بازرگانی کشاورزی) بوده که امر بازرگانی را به عهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته است.