تاکید ترکیه بر ناکامی نشست سوری مونیخ
سخنگوی رئیس جمهور ترکیه: توافق مونیخ نمی تواند شرایط را در سوریه تغییر دهد.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری آناتولی از آنکارا، ابراهیم کالین، سخنگوی رئیس جمهور ترکیه روز شنبه در مقاله ای در روزنامه « دیلی صباح » با عنوان « جنگ، دیپلماسی و تراژدی سوریه » اعلام کرد در حالی که کشورهای غربی از راه حل سیاسی در سوریه سخن می گویند، روسیه حملات نظامی خود را برای تغییر مسیر تحولات در این کشور تشدید می کند.
وی در این مقاله نوشت: « احتمال کمی هست توافقی که 11 فوریه در مونیخ درخصوص توقف حملات در سوریه حاصل شد، بتواند شرایط را در این کشور تغییر دهد. طی دو سال گذشته طرف های درگیر از جمله روسیه اعلام کرده اند برای مسئله سوریه راه حل نظامی وجود ندارد و راه حل دیپماتیک را پیشنهاد داده اند. اما گروه سه جانبه روسیه-ایران-رژیم بشار اسد خلاف آن عمل کرده اند.»
به گفته ابراهیم کالین، حرکت نظامی اخیر این کشورها قطعنامه 2554 شورای امنیت سازمان ملل، همچنین مذاکرات ژنو درخصوص آتش بس، انتقال کمک های بشردوستانه و آزادی زندانیان را نقض کرده است.
وی افزود : « حالا، شرکت داشتن یا نداشتن کمیته عالی مذاکره به نمایندگی از مخالفان سوری، به اجرای قطعنامه 2554 بستگی دارد. مخالفان سوری به رهبری آقای ریاض حجاب حق دارند که در مورد به تعویق افتادن گفتگوها به 25 فوریه مشکوک باشند. سازمان ملل حتی نمی تواند شرایط اعلام شده برای آغاز گفتگوها را فراهم کند. دیپلماسی نقش مهمی دارد، اما اگر صادقانه بگویم، کرملین از یک طرف جنگنده هایش را در سوریه مستقر می کند و از طرف دیگر وزیر امور خارجه خود را به سراسر جهان می فرستد تا نشان دهد که در مذاکرات سیاسی مشارکت دارد.»
این سخنگو یادآور شد دیپلماسی روسیه در جهت وارونه نشان دادن اقدامات نظامی این کشور در سوریه است: « روسیه با هدف قرار دادن غیرنظامی ها به دنبال آن است که باعث هجوم بیشتر آواره ها شود تا به این ترتیب اروپا و ترکیه را تنبیه کند.»
وی با بیان این که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه خلأ راهبردی ایجاد شده توسط بی ارادگی و تردید غرب را پر می کند، افزود : « در حالی که رژیم سوریه هر روز دهها نفر را هدف قرار می دهد، مشروعیت اخلاقی راهبرد یک جانبه علیه داعش زیر سوال می رود. بله جنگ با داعش باید ادامه یابد و داعش باید از بین برود. اما این امر با فراهم کردن پیروزی برای اسد و کسانی که از او حمایت می کنند، نمی تواند و نباید محقق شود. هزاران سوری از اقدامات تروریستی داعش فرار نمی کنند، بلکه از تروریسم رژیم سوریه و بمباران های روسیه فرار می کنند.»
سخنگوی دولت ترکیه یادآور شد لوران فابیوس، وزیر امور خارجه پیشین فرانسه پیشتر ضمن انتقاد از راهبرد آمریکا در سوریه، آن را مبهم خوانده بود.
وی افزود : « دولت آمریکا، همانطور که از اظهارات فابیوس برمیآید، کاملا از حزب اتحاد دموکراتیک (پ.ی.د-شاخه سوری پ.ک.ک) و شاخه مسلح آن یعنی یگان های مدافع خلق (ی.پ.گ) حمایت نظامی کرده است، هر چند که با این کار در عمل برگ برنده ای در اختیار روسیه و رژیم بشار اسد قرار داد. حزب اتحاد دموکراتیک و یگان های مدافع خلق سلاح، مهمات و اطلاعات دریافت می کنند و از محافظت هوایی از جانب آمریکا، روسیه و رژیم سوریه برخوردارند. به این ترتیب حزب اتحاد دموکراتیک خود را قدرتمندترین گروه در برابر گروه تروریستی داعش نشان می دهد و این دقیقا بهانه ای است برای دریافت این حمایت ها. با این حمایت ها، هر گروه دیگری می توانست به یک قدرت در برابر داعش تبدیل شود. به علاوه، حزب اتحاد دموکراتیک به بهانه جنگ با داعش، حوزه استقلال خود خوانده اش را در شمال سوریه گسترش می دهد.»
ابراهیم کالین گفت یگان های مدافع خلق پس از حمله به گروههای مخالف رژیم سوریه، با حمایت هوایی از جانب روسیه، پایگاه نظامی منغ را تصرف کردند. هدف از این اقدام، تصرف روستاهای نزدیک شهر عفرین و گسترش منطقه تحت کنترل کردها بود.
وی در ادامه گفت : « در حالی که من این کلمات را می نویسم، یگان های مدافع خلق در دروازهای اعزاز، شهری کلیدی در محور ارتباطی حلب-ترکیه منتظر هستند. مسخره و البته ناراحت کننده است که ارتش آزاد سوریه که در گرفتن شهر کوبانی از دست داعش به حزب اتحاد دموکراتیک کمک کرد، الان از سوی یگان های مدافع خلق هدف حمله قرار گیرد.»
به گفته سخنگوی دولت ترکیه، از سال 2015 مسائل زیادی تغییر کرده و روسیه در عمل منطقه پرواز ممنوع در سوریه ایجاد کرده است. اما طرح ایجاد منطقه امن می تواند همچنان به زنده ماندن سوری ها و جلوگیری از هدف قرار گرفتن آنها از سوی روسیه و نیروهای رژیم بشار اسد کمک کند.