معاون وزیر نفت : هدف تحریم ها از ابتدای انقلاب صنعت نفت بود
معاون پژوهشی و فناوری وزارت نفت با بیان اینکه ما از ابتدای انقلاب زیر فشار تحریم بودیم ، گفت : در ابتدا هم هدف تحریم ها صنعت نفت بود و تحریم کنندگان با جلوگیری از ورود فناوری و تجهیزات نفت به کشور سعی در فلج کردن کشور داشتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما ؛ محمدرضا مقدم در همایش خدمات حفاری ایران با حضور مدیران 250 شرکت داخلی و نمایندگان شرکت های خارجی از 15 کشور حضور داشتند ، افزود : تمام شرکت های حفاری اوایل انقلاب کشور را ترک کردند و زحمات زیادی برای برپا نگهداشتن صنعت نفت و رساندن صنعت حفاری به جایگاه مطلوب کشیده شد.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی شرکت خدمات حفاری مطرح داریم که می توانند خدمات حفاری ارائه کنند ، گفت : با تحریم ها نیاز به خدمات حفاری بیشتر شد و در شرایط سخت موفق شدیم نیازهای کشور را به حفاری رفع کنیم ضمن اینکه در ساخت تجهیزات از هیچ به ساخت تجهیزات صنعت نفت وارد شدیم.
مقدم افزود : ما در شرایط تحریم و جلوگیری از ورود تکنولوژی خیلی از طرح ها را فعال نگهداشتیم و بسیاری از طرح ها در دوران سخت تحریم پیش رفت ، در این دوران نه تنها مشکلی برای تامین انرژی برای داخل کشور ایجاد نشد بلکه هیچ گاه صادرات نفت و گاز متوقف نشد و همواره امنیت انرژی کشور برقرار بود.
وی با بیان اینکه استعدادهای خوبی داریم و به ثمر رساندن طرح ها در چنین شرایطی غرور انگیز است ، گفت : البته تحریم خسارت هایی هم داشته است از جمله اینکه از منابع مختلف مالی و دسترسی به فناوری ها محروم شدیم ، هزینه های ما به شدت بالا رفت و ناهنجاری هایی پدید اورد اما این استعداد را از خود نشان دادیم که در شرایط سخت می توانیم کشور را اداره کنیم ولی اینکه بگوییم می توانیم وارد رقابت شویم هرچند در برخی حوزه ها این توان هست اما در مجموع چنین ادعایی ندارم.
مقدم افزود : اکنون در فضای جدیدی قرار داریم و قواعد بازی در این فضا جدید است و لذا باید برای ورود به دوران جدید امادگی پیدا کنیم ، به این صورت که اگر قواعد بازی در فضای جدید و بازیگران ان را نشناسیم و به انها خط ندهیم ، منابع ما هرز خواهد رفت.
وی با بیان اینکه هزینه هایی که در پروژه ها انجام می شود باید منجر به انتقال تکنولوژی شود در غیر این صورت فرصت را از دست داده ایم ، گفت : امروز نقش فناوری نسبت به تامین منابع مالی برای کشورهای درحال توسعه افزایش یافته است ، امروز بازار را در مقابل تکنولوژی قرار می دهند به این صورت که اگر میدان نفتی را برای 25 سال در اختیار کسی قرار می دهیم باید ببینیم چه چیزی به دست می اوریم ، اگر چنین موضوعاتی را رعایت کنیم می توانیم نقش بازیگران و قواعد بازی را تعیین کنیم.
مقدم افزود : برای کاهش فاصله در ضعف ها باید برونگرایی کنیم ، هدف ما باید حتما بین المللی شدن باشد ، قدرت ما نباید فقط دیپلماسی باشد باید به توان صنعت نفت تکیه کنیم و در صحنه صدور خدمات فنی در منطقه ظهور و بروز داشته باشیم.
وی گفت : باید اهداف را تغییر دهیم و بازیگران نقش های جدید انتخاب کنند ، باید این بلوغ را نشان دهیم که در پسابرجام می توانیم برنامه ریزی کنیم و باید بگونه ای حرکت کنیم که ضمن پایش ارزیابی دقیقی از شرایط داشته باشیم.
مقدم با اشاره به اینکه اگر سطوح را تعیین نکنیم ، نمی توانیم برنامه ریزی کنیم ، افزود : در ارزیابی مشکل داریم و نمی دانیم وقتی می گوئیم خدمات حفاری یعنی چی و کجا هستیم ، بلوغ ارائه خدمات حفاری ما کجاست ، هم ما و هم کسانی که می خواهند بیایند سرمایه گذاری کنند باید شناخت و ارزیابی از شرایط و وضعیت داشته باشند و اینکه ما از نظر بلوغ فناوری و هزینه ها کجا قرار داریم.
وی با بیان اینکه بخش بالادست صنعت نفت در اجرا متکی به پیمانکاری ، حفاری و خدمات حفاری است ، گفت : اگر با تکنولوژی موجود بتوان 20 درصد از مخازن را برداشت کرد با تکنولوژی بالا می توان 50 تا 60 درصد ذخایرمخازن را تخلیه کرد بنابراین اگر از این حوزه ارزیابی درستی نداشته باشیم نمی توانیم در بخش اجرا نقش درستی ایفا کنیم.