پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) اعلام کرد: ۸ دانشگاه از کشورمان توانستند در جمع ۷۵۰ دانشگاه برتر جهان در رتبه بندی" یو. اس. نیوز " قرار بگیرند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ؛ پایگاه "یو. اس. نیوز " جزو نخستین موسساتی است که در امر رتبه بندی پیشرو بوده است. این پایگاه از سال 1983 دانشکده های آمریکا را مورد رتبه بندی قرار داده و فقط به ارزیابی و رتبه بندی در سطح ملی می پرداخته است. پایگاه یادشده در سال گذشته نخستین بار اقدام به رتبه بندی در سطح جهانی کرد. اطلاعات مورد نیاز رتبه بندی و نتایج نظرسنجی ها توسط پایگاه اطلاعاتی تامسون رویترز ( آی اس آی) تهیه می شود.
در سال گذشته فقط دانشگاه های تهران، صنعتی شریف و صنعتی اصفهان در جمع دانشگاه های برتر جهان قرار گرفتند.
در فهرست منتشر شده ، دانشگاه تهران برترین دانشگاه کشور شناخته شد.
در این رتبه بندی دانشگاه تهران توانسته است رتبه 379 جهان و 57 آسیا را به خود اختصاص دهد و دانشگاه صنعتی شریف رتبه 435، دانشگاه صنعتی اصفهان رتبه 547 و دانشگاه صنعتی امیر کبیر نیز رتبه 599 را در جهان به خود اختصاص دادند.
براساس رتبه بندی یو. اس. نیوز در سال 2016رتبه دانشگاه تهران در سطح جهان 379، در آسیا 57 ، دانشگاه صنعتی شریف در سطح جهان 435، در آسیا 70، دانشگاه صنعتی اصفهان در سطح جهان 547در آسیا 99، دانشگاه صنعتی امیرکبیر 599، درآسیا 113، رتبه دانشگاه علوم پزشکی تهران در سطح جهان 612، در آسیا 120، دانشگاه تربیت مدرس در سطح جهان 699، در آسیا 145، رتبه دانشگاه علم وصنعت در سطح جهان 717، در آسیا 153، رتبه دانشگاه آزاد واحد کرج در سطح جهان 736 و در آسیا 162 اعلام شده است.
درحوزه خاورمیانه ، ایران پس از ترکیه بیشترین دانشگاه برتر در جهان را به خود اختصاص داده است.
از کشور ترکیه 10 دانشگاه در جمع 750 دانشگاه برتر دنیا وجود دارد که دانشگاه صنعتی خاورمیانه با رتبه 217 جهانی، دانشگاه بغازیچی با رتبه 220، دانشگاه صنعتی استانبول با رتبه جهانی280 و دانشگاه بیلکنت با رتبه 389 جهانی، 4 دانشگاه برتر این کشور هستند.
عربستان سعودی فقط 3 دانشگاه برتر در فهرست یو.اس.نیوز دارد که دانشگاه علوم و تکنولوژی ملک عبدالله با رتبه 294، دانشگاه ملک عبدالعزیز با رتبه 378 و دانشگاه ملک سعود با رتبه 489 در جمع 750 دانشگاه برتر دنیا از جمله دانشگاه های برتر عربستان سعودی هستند.
پایگاه یو. اس. نیوز ، دانشگاه های جهان را در 22 حیطه موضوعی رتبه بندی و 250 دانشگاه برتر را در هر شاخه معرفی می کند.
ایران در 8 حیطه موضوعی مهندسی ، علم مواد ، شیمی، فیزیک، ریاضیات ، علوم کشاورزی، علوم کامپیوتر و علوم گیاهی- حیوانی در جمع 250 دانشگاه برتر دنیا حضور دارد.
در حیطه مهندسی وضع کشورمان بسیار مطلوب است به نحوی که دانشگاه تهران و تربیت مدرس با کسب رتبه 50 در جهان و رتبه 23 در آسیا با فاصله بسیار زیاد ، مقام نخست خاورمیانه را کسب کرده اند و دانشگاه صنعتی شریف ، امیرکبیر و علم و صنعت نیز رتبه 3 تا 5 خاورمیانه را به خود اختصاص داده و بدین ترتیب ایران مقام نخست خاورمیانه را در این حیطه کسب کرده است.
درحیطه علوم کامپیوتر ، دانشگاه صنعتی امیرکبیر با کسب رتبه 3 خاورمیانه ، ایران را در مقام دوم خاورمیانه قرار داد.
درحیطه کشاورزی تنها دانشگاه حاضر از خاورمیانه درجمع 250 دانشگاه برتر کشاورزی دنیا ، دانشگاه تهران است که این دانشگاه با کسب رتبه 69 جهانی در جمع 100 دانشگاه برتر جهان قرار گرفته است.
درحوزه موضوعی شیمی ، دانشگاه تربیت مدرس رتبه سوم منطقه را کسب و درحیطه علم مواد ، دانشگاه تهران با کسب جایگاه 118 دنیا، رتبه نخست منطقه را از آن خود کرده است ، همچنین درحیطه علم فیزیک ، دانشگاه صنعتی شریف با رتبه 205 در جایگاه 7 منطقه قرار دارد.
در حوزه علوم گیاهی و حیوانی دانشگاه تهران در جایگاه 238 دنیا و چهارم منطقه قرار گرفته است و نهایتا در حوزه ریاضی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر جایگاه سوم خاورمیانه را کسب کرد.
در فهرست 750 دانشگاه برتر جهان ، دانشگاه هاروارد دومین بار رتبه نخست جدول را به خود اختصاص داده است. موسسه فناوری ماساچوست ، دانشگاه کالیفرنیا - برکلی و دانشگاه استنفورد به ترتیب رتبه 2، 3 و 4 جهان را کسب کرده اند.
کشور آمریکا بهترین عملکرد علمی را در میان سایر کشورها داشته است به طوری که 181 دانشگاه از 750 دانشگاه برتر جهان در این کشور قرار گرفته است و از این حیث فاصله بسیاری با دیگر کشورها دارد.
دو دانشگاه آکسفورد و کمبریج به ترتیب با رتبه های 5 و 6 جهان، تنها دانشگاه های اروپایی حاضر در جمع 10 دانشگاه برتر جهان بودند. برغم اینکه بیشتر نظام های رتبه بندی بین المللی که کشور انگلیس بعد از آمریکا بیشترین دانشگاه ها برتر را در خود جا داده است، در این نظام رتبه بندی، انگلیس با 55 دانشگاه برتر بعد از کشور چین مقام سوم جهان را کسب کرده است.
موسسه فناوری کالیفرنیا، دانشگاه کالیفرنیا- لس آنجلس، دانشگاه کلمبیا و دانشگاه شیکاگو نیز رتبه های 7 تا 10 جدول را از آن خود کرده اند.
گروه رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) همچنین اعلام کرده است : از قاره آسیا 168 دانشگاه برتر در این فهرست قرار دارد. همچون سال گذشته، دانشگاه توکیو ژاپن ، دانشگاه پکینگ چین ، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه تسینگوآ چین و دانشگاه هنگ کنگ، پنج دانشگاه برتر آسیا هستند که به ترتیب رتبه های 31، 41، 49، 59 و 64 جهانی را کسب کرده اند.
چین با داشتن 57 دانشگاه برتر در جمع 750 دانشگاه برتر دنیا رتبه دوم جهان بعد از آمریکا به لحاظ تعداد دانشگاه برتر به خود اختصاص داده است.
دانشگاه ملی سئول کره جنوبی نیز با کسب رتبه 105 جهانی، مقام 9 آسیا را کسب کرده است.