فعاليت بالاي علمي در 5 حوزه تحقيقاتي
بنيانگذار پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ISC گفت: در حوزه هاي مهندسي، شيمي، فيزيک، علم مواد و رياضيات ميزان فعاليتهاي علمي بيشتر از ساير رشتههاست.
جعفر مهراد در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما افزود: تحقيقاتي که در دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي انجام مي گيرد بسيار گسترده و شامل تمام رشته هاي دانشگاهي است، اما در اين ميان سهم برخي از رشته ها به برخي ديگر از نظر نيازهاي اجتماعي بيشتر است.
وي به تعداد مدارک ثبت شده در برخي از رشته هاي علمي اشاره کرد و گفت: ثبت 6 هزار و 326 مدرک در حوزه مهندسي، 4 هزار و 919 مدرک در حوزه شيمي، 2 هزارو 917 مدرک در حوزه فيزيک، 2 هزار و 874 مدرک در حوزه علم مواد و هزار و 537 مدرک در حوزه رياضيات نشان مي دهد که فعاليت هاي علمي تحقيقاتي در اين حوزه ها نسبت به ساير رشته ها بيشتر است.
بنيانگذار پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ISC افزود: در سال 2015 همکاري هاي ايران با ساير کشورهاي جهان مانند سالهاي گذشته همچنان ادامه داشته است، اين نوع همکاري ها پايه هاي علمي و فرهنگي روابط بين کشورها را مستحکم تر مي سازد و هر سال بردامنه اين فعاليت ها افزوده مي شود.
وي گفت: از مجموعه 29 هزار و 75 مدرک که سهم توليدات علمي کشور در سال 2015 بوده است هزار و 580 مدرک با پژوهشگران آمريکا، 765 مدرک با پژوهشگران کانادا، 713 مدرک با پژوهشگران مالزي، 640 مدرک با پژوهشگران آلمان و569 مدرک با همکاري پژوهشگراني از دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي انگلستان چاپ و منتشر شده است.
مهراد ادامه داد: استراليا، ايتاليا، چين، اسپانيا و ترکيه در رتبه هاي بعدي همکاري هاي علمي قرار دارند.
وي با اشاره به کمبود بودجه هاي پژوهشي گفت: حضور دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي کشور در عرصه هاي بين المللي و پرداختن به تامين نيازهاي علمي، فني، اقتصادي و صنعتي مستلزم بودجه خوب است و در اين شرايط و با توجه به سياست خصمانه دولت هاي غربي در اعمال تحريم هاي ظالمانه حمايت هاي مالي دانشگاه ها به ويژه برخي از موسسات به عنوان نيروي محرکه پژوهش عمل کرده است و بر انجام فعاليت هاي تحقيقاتي جان تازه اي بخشيده است.
مهراد افزود: در سال 2015 بنيان ملي علم ايران با 688 مورد، دانشگاه تهران با 253، دانشگاه علوم پزشکي تهران با 236، دانشگاه کاشان با 165 و دانشگاه تربيت مدرس با 123 مورد حمايت مالي از تحقيقات علمي دانشمندان و پژوهشگران مراکز آموزشي و پژوهشي کشور به ترتيب در رتبه هاي اول تا پنجم قرار دارند.
وي در ادامه به مقاله هاي منتشر شده پژوهشگران ايراني در مجلات خارجي اشاره کرد و گفت: در طرح هاي تحقيقاتي مورد حمايت بنياد ملي علم ايران مقاله عباسعلي صابري منتشر شده در Physics Letters و مقاله ابراهيم کيان مهر، ناصر فقيه، محمد خالد خان منتشر شده در Organic Letters هرکدام هشت استناد دريافت کردند به طوري که در اين دو مقاله هر 8 استناد توسط پژوهشگران خارجي صورت گرفته و تنها يک مورد خود استنادي وجود دارد که مربوط به ابراهيم کيان مهر است.
بنيانگذار پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ISC در پايان به ميزان توليدات کشور ترکيه اشاره کرد و افزود: کل توليدات علمي ترکيه از ابتدا تاکنون و در تمام سال ها 351 هزار و 771 مدرک توليد شده است به طوري که سال 2016 ميلادي 442 مدرک و سال 2015 ميلادي 31 هزار و 580 مدرک توليد داشته است.