ابداع روشي تازه براي تشخيص سلولهاي توموري در خون
تراشه نانوالکترونيک براي تشخيص سلولهاي توموري گردشي در خون با نام NELMEC در دانشگاه تهران ساخته شد.
به گزارش
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از روابط عمومي دانشگاه تهران؛ محققان آزمايشگاه ادوات نانوبيوالکترونيک دانشکده مهندسي برق دانشگاه تهران، يک تراشه نانوالکترونيک ساختند که براي اولين بار در جهان، بدون نياز به هيچگونه شناساگر بيولوژيک، توانايي تشخيص و تفکيک سلولهاي توموري گردشي در خون را (Circulating tumor cells) دارد.
اين تراشه که دکتر محمد عبدالاحد، مجري طرح، آن را تراشه (Nanoelectromechanical chip (NELMEC نام نهاده است، ابزاري جديد براي تشخيص سرطان از طريق آزمايش خون است.
اين تراشه نمونهاي از نسل جديد فنآوريهاي «آزمايشگاه بر روي تراشه» است که با استفاده از تکنيکهاي نانوفناوري ساخته شده است.
«آزمايشگاه بر روي تراشه» در واقع آزمايشگاههايي بسيار کوچک در ابعاد ميکرون و نانو هستند که بر روي مواد مختلفي ساخته ميشوند و قادرند همانند يک آزمايشگاه کامل زيستشناسي، به تجزيه و ترکيب مواد مختلف بپردازند.
تراشهي NELMEC به تجزيه و تحليل نمونه خون گرفته شده از افراد ميپردازد و تعداد سلولهاي سرطاني در حال گردش در خون افراد (که به اختصار CTC ناميده ميشود) را ميشمارد.
نتايج اين کار به تازگي در ژورنال DOI:10.1002/smll.201502808) Small) به چاپ رسيده و تحت حمايت معاونت علمي رياست جمهوري، مراحل تجاريسازي آن با همکاري مرکز تحقيقات سرطان سينه دانشگاه علوم پزشکي تهران در حال پيشرفت است.
مراحل ثبت USA Patent اين کار نيز با حمايت ستاد توسعه فناوري نانو انجام گرفته است.
اين طرح با همکاري مهندس سيد علي حسيني و مهندس سميه زنگنه، دانشجويان دکتري و ارشد مهندسي برق دانشگاه تهران و با کمک دکتر مهاجرزاده، استاد دانشکده برق دانشگاه تهران، به اتمام رسيده است.