مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از پایان سفر خود به ایران با ارائه گزارش مختصری به اعضای شورای حکام از پیشرفت های مهم در اجرای نقشه راه خبر داد و ملاقات هایش با مقامات عالیرتبه ایران را سازنده و محتوایی خواند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما از وین ؛ یوکیا آمانو در این گزارش با اشاره به دیدارهایش با رییس جمهور ، رییس سازمان انرژی اتمی ، وزیر خارجه و اعضای پارلمان ایران ، گفت : در ارتباط با اجرای نقشه راه و مسائل مرتبط به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک گفت وگو شد.
آمانو در این گزارش که پس از پایان نشست شورای حکام برای خبرنگاران نیز قرائت کرد به جلسات کارشناسی و فنی برگزار شده میان ایران و آژانس اشاره کرد و گفت : روند اجرای نقشه راه طبق برنامه زمانبندی شده به پیش رفته است و آژانس ارزیابی نهایی خود را در باره موضوعات باقیمانده را مطابق برنامه ، تا آخر سال جاری میلادی به شورای حکام آژانس ارائه خواهد کرد.
وی همچنین به بازدید از پارچین اشاره و تصریح کرد: فعالیت های راستی آزمایی پارچین براساس رویه های استاندارد پادمانی آژانس صورت می گیرد و اطلاعات حاصله از سوی آژانس مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
مدیرکل آژانس تاکید کرد : خرسندم که به اطلاع شورای حکام برسانم که پیشرفت مهمی در اجرای نقشه راه حاصل شده است. اجرای "نقشه راه" وارد مرحله مهمی شده است.
وی افزود: کار بیشتری باقیمانده است که باید انجام گیرد و برای روشن شدن مسائل باقیمانده اساسی می باشد.
شورای حکام را در جریان سفرم به تهران قرار دادم
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره دیدار خود از تهران به خبرنگاران گفت در اجرای نقشه راه پیشرفت چشمگیری حاصل شده است، اما عملیات گسترده ای که از اوایل 2012 در پارچین انجام شده توان آژانس را برای راستی آزمایی کاهش داده است.
آمانو افزود: «به شورا گفتم در اجرای نقشه راه پیشرفت چشمگیری حاصل شده است. آنها را در جریان دیدارم از موقعیتی خاص در سایت پارچین قرار دادم که بارها گفته ام برای رفع ابهام از مسائل مربوط به ابعاد احتمالی برنامه هسته ای ایران مهم است. من و معاون مدیر کل آژانس یکشنبه به پارچین رفتیم. نخستین باری است که آژانس از این موقعیت بازدید می کند. وارد ساختمانی شدیم که آژانس پیش تر صرفاً به کمک تصاویر دریافتی از ماهواره آن را رصد می کرد. درون ساختمان نشانه هایی از عملیات نوسازی دیدم. هیچ تجهیزاتی درون ساختمان نبود. حال، کارشناسان ما اطلاعات را تحلیل خواهند کرد و همان طور که در نقشه راه پیش بینی شده است در هفته های آینده با ایران گفتگو خواهیم کرد.»
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرد:«همان گونه که در گزارش خود به شورای حکام گفته ام، عملیات گسترده ای که از اوایل سال 2012 در این موقعیت انجام شده است، توان آژانس را برای راستی آزمایی مؤثر کاهش می دهد. پیش از بازدید ما، برخی فعالیت های پادمانی در موقعیت خاص یاد شده در سایت پارچین انجام شد. جمع آوری نمونه های محیطی در زمره این فعالیت ها هستند.»
آمانو ادامه داد:«در نتیجه تجربیاتی که در طی سالها به دست آمده است، در شرایطی خاص، آژانس به نمایندگان دولت ها اجازه می دهد فعالیت هایی در حمایت از اقدامات راستی آزمایی آژانس انجام دهند. این فعالیت ها به شیوه ای انجام می شود که فرایند های راستی آزمایی آژانس به خطر نیافتد. در مورد پارچین، طرف ایرانی نقشی در فرایند نمونه برداری به عهده گرفت. آژانس می تواند درستی فرایند نمونه برداری و اصالت نمونه ها را بررسی کند. نمونه ها از محل های مورد نظر آژانس در موقعیت خاص یاد شده تهیه شده است. آژانس اصالت نمونه ها را به کمک فرایند راستی آزمایی نهادینه شده تایید کرده است. این فرایند با مسئولیت و نظارت ما انجام شده است. نمونه ها به وین آورده شده است و به دست کارشناسان تحلیل خواهد شد.»
آمانو در پایان گفت:«اجرای نقشه راه به مرحله مهمی رسیده است. فعالیت های راستی آزمایی در سایت پارچین به شیوه ای سازگار با استانداردهای پادمانی آژانس انجام شده است. همه اطلاعاتی که تا کنون به دست آمده هم اکنون در آژانس بررسی می شود. با وجود این، کار بسیاری پیش رو داریم. اجرای کامل نقشه راه برای رفع ابهام از همه مسائل شاخص مربوط به برنامه هسته ای ایران در گذشته و حال، آن گونه که در ضمیمه گزارش من در نوامبر 2011 آمده است، ضروری است.»
توضیحات رئیس پادمانهای آژانس از فرایند نمونه داری از اماکن و تاسیسات هسته ای
رییس امور پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فرایند نمونه داری از اماکن و تاسیسات هسته ای از سوی آژانس توضیحاتی ارائه کرد.
«ترو واریورانتا» در جمع خبرنگاران،گفت: همانطور که مدیرکل آژانس متذکر شد آژانس در طول سالهای گذشته به اعضا اجازه داده است تا تحت شرایط خاصی برخی از اقدامات پادمانی را انجام دهد، بااین وجود ما همیشه مراقب بوده ایم که چنین اقداماتی هرگز کار آژانس را تضعیف نکند.
وی با اشاره به اینکه در این ارتباط می توان به همکاری ما با 40عضو سازمان اشاره کرد، گفت: نمونه برداری یک اقدام پیچیده است که عناصر مهمی دارد ,این عناصر شامل موارد ذیل می باشد.
1- فرایند نمونه برداری می بایستی مطابق دستورالعمل ها و رویه های مکتوب باشد که جزییات آن مشخص شده است.
2- مشخص کردن اماکنی که از آنها نمونه برداری می شود
3- مشخصات دقیق ابزاری که از آنها در نمونه برداری استفاده می شود
4- همه چیز از جمله ابزار و سیستم ها آزمایش شده تا نسبت به عدم نقص آنها اطینمان حاصل شود
5- ما همیشه نسبت به ارزیابی ریسک نیز اقدام می کنیم تا نقاط آسیب پذیری را مشخص کرده و آنها را برطرف کنیم.
6- بررسی نتایج توسط یک گروه مستقل تا نسبت به کیفیت نتایج اطمینان حاصل شود
7- آموزش کلیه افراد دخیل در نمونه برداری تا اطمینان حاصل کنیم که کلیه این افراد رویه های مکتوب را بطور کامل مراعات کرده اند
8- انجام نمونه برداری
9-انتقال نمونه ها به سازمان در وین
رییس امور پادمان های آژانس در ادامه گفت : هرگونه وقفه در فرایند موجب خواهد شد که انجام نمونه برداری مجددا از ابتدا شروع شود. پس از دریافت نمونه ها , وارد مرحله ارزیابی انها خواهیم شد که ممکن است چند هفته بطول انجامد, چرا که می خواهیم نسبت به ارزیابی و نتایج بررسی های خود هیچ گونه شکی نداشته باشیم و نهایتا نتایج را بعنوان آخرین مرحله گزارش می کنیم.
«ترو واریورانتا» تصریح کرد : با توجه به این موارد و با هدف مشارکت نمایندگان ایران در فرایند نمونه برداری، اطمینان داریم که فرایند نمونه برداری و نتایج ان با رویه های پادمان های اژانس کاملا مطابق بوده و اصالت ان مورد تایید است.