آمانو: لغو تحريمها منوط به همکاري ايران و آژانس
سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس شوراي اسلامي گزارشي از جلسه امروز کميسيون با حضور يوکيا آمانو مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما ، سيدحسين نقوي حسيني با بيان اينکه يوکيو آمانو، همراه با چهار نفر از همکارانش در آژانس، در معيت آقايان قشقاوي، کمالوندي، سفير ايران در آژانس و آقاي شيخ الاسلامي ميهمان کميسيون بودند، اظهار داشت: در اين جلسه ابتدا زاکاني رئيس کميسيون درباره نقش مجلس شوراي اسلامي و کميسيون برجام در بررسي برجام توضيح داد.
نماينده مردم ورامين و پيشوا در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: وي بخشي از دلنگراني ملت ايران را از عملکرد آژانس و اجرا نشدن تعهدات آژانس ارائه کرد، از جمله اينکه در شرايطي که ملت ايران به شدت به راديوداروها نياز داشت و هزاران بيمار خاص و سرطاني به راديوداروها نياز داشتند ولي آژانس مانع از آن شد که مردم ما به آنها دسترسي پيدا کنند، يا وقتي که رآکتور تهران به غني سازي 20 درصد نياز داشت، آژانس کمکي به ايران نکرد.
وي اظهار داشت: در ادامه جلسه، آمانو عنوان کرد که افتخار پيدا کرده که در مجلس شوراي اسلامي حضور يابد تا درباره اين موضوع مهم با هم گفتگو کنيم. قبل از اين با آقايان روحاني، ظريف و صالحي گفتگوهاي زيادي انجام داده است.
سخنگوي کميسيون برجام افزود: آمانو گفت که از سال 2009 که مديرکل آژانس شدم، اولويت اصلي من حل ديپلماتيک مسئله هستهاي ايران بود، شش سال گذشت و تلاشها دارد به نتيجه مي رسد و ايران در حال اعتماد سازي در جامعه جهاني است.
حسيني نقوي به نقل از آمانو گفت: وي تأکيد داشت که آژانس يک سازمان مستقل و فني است و روابط آژانس با ايران، از دهه هفتاد تاکنون بوده است و در چارچوب مقررات آژانس با هم کار کردهايم؛ شوراي حکام اينجانب را مسئول اجرايي برجام و راستيآزماييهاي آژانس در اين زمينه کرد و اميدواريم زمينه اجراي برجام را به خوبي فراهم کنيم؛ ما با ايران بر سر يک نقشه راه به توافق رسيديم و در اين مسير قدمهاي چشمگيري برداشتهايم و براساس جدول زمانبندي خودش تا پايان سال به نتيجه ميرسد (پايان سال ميلادي).
«رعايت مسائل محرمانه در آژانس»
سخنگوي کميسيون برجام افزود: آمانو همچنين تاکيد داشت که ما مسئله محرمانه بودن را رعايت و از همه اطلاعات حفاظت ميکنيم و حفاظت از اين اطلاعات جزو برنامههاي ماست؛ طبق برجام ايران خود داوطلبانه پروتکل الحاقي را اجرا ميکند که کمک بزرگي به اثبات صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي ايران است.
نقوي حسيني در ادامه اظهار داشت: آمانو گفت که 120 کشور در دنيا پروتکل را اجرا ميکنند، ايران هم مانند همان کشورها، پروتکل را اجرا ميکند، آژانس يک نهاد مستقل، فني و کاملا بيطرف و به NPT متعهد است و تلاش ميکنيم اعتماد جهان به فعاليت هستهاي ايران را جلب کنيم.
وي افزود: آمانو گفت که مباحثي هم مطرح شد که بايد کوتاه پاسخ دهم، آژانس ميخواست سوخت 20 درصد را به ايران بدهد ولي توافق حاصل نشد، در اين خصوص کشورهاي ديگري بود که مخالفت کردند و تقصير آژانس نبود.
پس از بيانات آمانو، آقايان نجابت، نقوي حسيني، بروجردي، احمدي، بذرپاش، زاهدي و ابوترابيفرد اظهار نظر و طرح سؤال کردند.
«آژانس در ترور دانشمندان هستهاي دخالتي نداشت»
سخنگوي کميسيون برجام اظهار داشت: عمدهترين مطالب مطرح شده ازجانب همکاران عبارت بود از علت بياعتمادي ملت ايران به آژانس، علت لاينحل ماندن PMD، سايه انداختن ديوار بياعتمادي بين ايران و امريکا بر روابط ايران و آژانس، علت لو رفتن اطلاعات محرمانهاي که در اختيار آژانس بوده است و هزينههاي جاني که ملت ما دادند و جمعي از دانشمندان ما به شهادت رسيدهاند، بياعتمادي جامعه دانشگاهي به آژانس به خاطر ترور دانشمندان ايراني وتعارض بين بيانيههاي مختلف آژانس طي دو دهه اخير.
آمانو در پاسخ گفت: من يک ديپلماتم ولي از حرفهاي شما ناراحت نشدم و خوشحالم و بهتر ميتوانم شما را درک کنم. سعي مي کنم به تمام سؤالات پاسخ دهم. مسئله ترور دانشمندان به طور مکرر تکرار شد. بايد بگويم هيچ دخالتي از آژانس در اين مورد وجود نداشته و صريحا ميگويم هيچ ارتباطي با آژانس نداشته است.
مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي ادامه داد: در اساسنامه و شوراي حکام جايي براي ترور دانشمندان وجود ندارد و اعمال ترور هم وجود ندارد. فقط راستيآزمايي وظيفه ماست. قبلا هم گفتم اگر شما اطلاعات مستندي در اين زمينه داريد به ما نشان دهيد تا پيگيري کنيم ولي چيزي به ما داده نشد. اطمينان ميدهم که ما و آژانس هرگز به دنبال چنين چيزهايي نيستيم.
«حفاظت از اطلاعات محرمانه»
آمانو همچنين تأکيد کرد: حفاظت از اطلاعات در آژانس داراي رژيم مشخصي است و همه آن را مهمترين وظيفه آژانس ميدانيم. من ادعا نميکنم در اين زمينه 100 درصد دقيق هستيم ولي در دوران رياست من مشکلي نبوده است. شايد مديران ارشدي مشکلاتي هم داشتهاند ولي من برخورد ميکنم. افشاي اطلاعات ممکن است از کانال هاي ديگري باشد، نبايد قضاوت عجولانه کنيم. کانالهاي ديگري هم براي لو رفتن اطلاعات هست. در عين حال وظيفه داريم اطلاعات ضروري را به اعضا بدهيم يا به شوراي حاکم گزارش محرمانه براي همه کشورها ارسال ميشود نه کشور خاصي. ما طبق برنامه فعلي، تا پايان سال ميلادي جديد کار را به نتيجه ميرسانيم.
«مخالفت آژانس با ترور هستهاي»
وي گفت: رويکرد و ساختار قبلي در زمان جليلي ما را به هم نزديک کرد و همان رويکرد ما را به اين نقشه راه ميرساند.
نقوي حسيني در تشريح جلسه اظهار داشت: آمانو همچنين گفت که همکاريهاي فني بين ايران و آژانس قابل اجراست. ما معتقديم انرژي اتمي بايد در اختيار بشر باشد و همکاري هاي مفيد بين ما و ايران بايد انجام شود. مهمترين مسئلهاي که بايد مطرح کنيم ما با تروريسم مخالفيم بهويژه ترور دانشمندان و ما مصر بر حفظ و امنيت اطلاعات هستيم و پس از توافق، همکاريهاي گستردهاي خواهيم داشت و باز هم بايد با هم بنشينيم و گفتگو کنيم و بيشتر به هم نزديک شويم.
«لغو تحريم بستگي به همکاري ايران و آژانس دارد»
سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس گفت: آمانو در پاسخ به اين سؤال که راستيآزمايي که شرط لغو تحريمهاست، تا چه تاريخي انجام خواهد شد، اظهار داشت بستگي به همکاري ايران با آژانس و اجراي تعهدات ايران دارد.
همچنين آمانو در پاسخ به اين سؤال که چرا کشوري مثل رژيم صهيونيستي که عضو آژانس نيست، همه کار ميکند و کسي با او کاري ندارد ولي ايران که عضو آژانس است با اين همه مانع و مشکل روبهروست گفت: اين سؤال سختي است که من قادر به پاسخ به آن نيستم.
وي در پاسخ به اين سؤال که شما گفتيد ايران اخيرا فعاليت هستهاي در مريوان داشته است ميشود در اين زمينه توضيح دهيد که فعاليت مذکور چه بوده است، گفت: به ما اطلاعاتي داده شده است و ما از شما گزارش خواستيم اما پاسخي دريافت نشده، ما اطلاعات خود را بررسي ميکنيم و بعد نتيجهگيري را بعد از توضيح شما ميگيريم که توضيحي داده نشد.
در پايان عليرضا زاکاني گفت: از آژانس پنج درخواست داريم، اولا با فناوري هستهاي ايران برخورد فني و علمي شود، همچنين پرونده مسائل گذشته که سياسي باز است بسته شود و نيز دستاوردها و اطلاعات و امانتداري آژانس در مورد ايران رعايت شود.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: آژانس براي پيشرفت و توسعه انرژي هستهاي به ايران کمک کند و همچنين خلع سلاح کشتار جمعي در کل جهان و تلاش در جهت نابودي اين گونه سلاحها و خاورميانه عاري از سلاح هستهاي عملي شود.